Les vacances disparen els tests

L’‘stop lab’ de la caserna de bombers realitza cada dia proves TMA a unes 300 famílies

Les vacances disparen els testsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’equip de l’stop lab situat a la caserna de bombers de Santa Coloma atén cada dia més de 300 famílies que passen a fer-se la prova TMA. El nombre de peticions per realitzar-se el test ha augmentat des del mes de juliol, especialment a causa d’aquelles persones que tornen al país després de fer vacances a l’estranger. Aquest no és, però, l’únic motiu pel qual la gent s’hi inscriu, segons explica el bomber i biòleg a càrrec dels diagnòstics, Adrià Gonzàlez. El perfil de sol·licitants també inclou la gent que mostra algun tipus de simptomatologia (com ara mal de cap o febre) i que hi ha estat derivada pel seu metge de capçalera, així com aquelles persones a les quals l’empresa els ha demanat que comprovin el seu estat de salut abans de reincorporar-se. “Algunes de les persones que venen ho fan senzillament per prevenció”, va indicar Gonzàlez.

Per la seva banda, el bomber i llicenciat en infermeria Ivan Par­ra va assegurar que “realitzar tests de manera massiva és una manera intensa i efectiva en la lluita per contenir el virus”. En aquest sentit, va instar els ciutadans que hagin estat en contacte amb positius o hagin sortit del Principat que demanin hora i passin a fer-se el test per tal de detectar especialment aquelles persones que sigui asimptomà­tiques.

Nou efectius

Amb l’objectiu de detectar i aïllar els positius per evitar nous contagis, l’stop lab, que està operatiu des de final d’abril, continuarà realitzant proves TMA de manera indefinida. Per tal de dur a terme les proves, actualment a la caserna de bombers hi ha nou efectius treballant: quatre llicenciats en infermeria, tres estudiants a punt d’acabar la carrera, el biòleg Adrià Gonzàlez i una persona més dedicada exclusivament a l’etiquetatge i a l’enviament dels tests realitzats. Els resultats de les proves es coneixen en 24-48 hores i en cas de detectar-se un positiu és el ministeri de Salut o el metge referent qui dona l’avís a la persona afectada.

REPORTATGE

Val més prevenir El perfil de persona que passa per l’stop lab a realitzar-se la prova és molt variat. Moltes han estat de vacances fa poc o hi aniran pròximament i per prevenció decideixen fer-se el test. “Venir a fer la prova no costa res, considero que hauria de ser obligatori”, argumenta la Laura López, que tot i haver-hi anat derivada del metge referent creu que tothom s’hauria de realitzar la prova TMA per voluntat pròpia. Molta de la gent que va fins a la caserna dels bombers ho fa perquè des dels llocs de treball els ho han demanat com a requisit per poder reincorporar-se. Philippe Capdevila, treballador del sector de la construcció, explica que “a la feina ens han obligat a fer-ho, però tot i així ho trobo molt correcte i important per poder frenar la corba dels contagis”. El procés de realització de la prova TMA és mot fàcil i ràpid, no més de cinc minuts. Des del ministeri de Salut es recomana arribar amb vehicle propi, tot i que molta gent decideix anar-hi caminant. Només en arribar el tècnic encarregat de relitzar la prova demana el nom i els cognoms i no és necesari dur cap tipus de documentació. Seguidament, l’infermer pren una mostra de saliva i l’empaqueta en un recipient segellat, per finalment enviar-lo cap a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. A partir d’aquest moment, si en quaranta-vuit hores la persona que s’ha fet el test no ha rebut cap trucada de part de ministeri de Salut o del seu metge referent significa que ha donat negatiu en Covid-19. Des del cos de bombers i també des del Govern es mostren molt satisfets amb la participació ciutadana als tests i criden un cop més aquells que mostren algun tipus de símptoma o els que hagin estat en contacte amb positius que passin a realitzar-se la prova. Molta població creu que en ser estiu i en no haver-hi un confinament obligatori, el risc de poder contagiar-se i, sobretot, contagiar és molt baix i inexistent. Per això Salut recorda que és molt important que en sortir del domicili es dugui una mascareta sanitària posada i sobretot es respecti la distància mínima de seguretat d’un metre i mig entre persona i persona. Tot i haver-se relaxat i rebaixat moltes de les mesures imposades durant la pandèmia, la Covid-19 continua present entre la societat i està en mans de tothom acabar amb aquesta o com a mínim posar de la seva part perquè la vida de les persones puguin tornar a la famosa nova normalitat com més aviat possible, recorden.

Les vacances disparen els tests

tracking