pandèmia mundial

L'OMS diu que la Covid-19 pot no tenir cura

El director general de l’organització referma la importància de l’ús de les mascaretes per aturar el nombre de casos

L'OMS diu que la Covid-19 pot no tenir cura

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, va afirmar ahir que malgrat els avanços que s’estan produint les últimes setmanes en el desenvolupament d’una vacuna contra la Covid-19, la veritat és que “no hi ha una bala de plata en aquest moment” i, va afegir, “potser no n’hi hagi mai”. No obstant això, “mai és massa tard per donar-li la volta a la situació”, va afirmar en la roda de premsa celebrada ahir a Ginebra, en què va apel·lar als principis bàsics de la salut pública i el control de malalties per detenir els rebrots.

“Provar, aïllar i tractar pacients, i rastrejar i posar en quarantena els seus contactes. Informar, apoderar i escoltar les comunitats. Per a les persones, es tracta de mantenir la distància física, usar una màscara, netejar-se les mans regularment i tossir amb seguretat lluny dels altres. El missatge per a les persones i els governs és clar: fes-ho tot. I quan estigui sota control, segueix endavant!”, va recomanar el director de l’OMS. Que va recordar que durant la setmana passada l’OMS va veure països que semblaven haver superat el pitjor i que “ara estan lluitant amb nous pics de casos”, va advertir. No obstant això, “també s’ha vist com alguns països, regions o localitats que tenien una gran quantitat de casos ara estan controlant el brot”.

Paral·lelament, l’OMS està treballant per trobar l’inici del virus i conèixer l’origen zoonòtic de la Covid-19, és a dir, el moment en el qual la barrera animal-humà va ser trencada i es va produir la transmissió que va provocar la pandèmia mundial. Aquest és l’objectiu d’un grup d’experts internacionals, liderat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i científics xinesos, que es troben en aquests moments a Wuhan (la Xina) recopilant les primeres dades.

“Els estudis epidemiològics començaran a Wuhan, la Xina, per identificar la font potencial d’infecció dels primers casos de Covid-19. L’evidència i les hipòtesis generades a través d’aquest treball establiran les bases per a més estudis a més llarg termini”, va assenyalar Ghebreyesus. Per la seva part, el director d’emergències de l’OMS, Michael Ryan, va afegir que els científics exploraran els punts d’epidemiologia dels casos i el punt de partida “per veure l’origen zoonòtic de la malaltia”.

CATALUNYA TÉ MÉS DE 100.000 CASOS

Catalunya va superar ahir la xifra de 100.000 casos de Covid-19 des de l’inici de la pandèmia, fa uns cinc mesos, mentre es manté la xifra de més d’un miler de nous contagis diaris i comença a preocupar l’evolució a l’alça a la comarca del Vallès Occidental. Segons les dades facilitades pel departament de Salut, en les últimes hores es van notificar un total de 1.243 casos més, així que el total de persones contagiades ascendeix a 100.668, mentre que sis més van perdre la vida.

tracking