Cultura

Govern critica que Escaldes no vulgui compartir projecte a ArtalRoc

L’executiu accepta el retorn de l’espai però lamenta que el comú no vulgui crear sinergies en l’àmbit cultural

Govern critica que Escaldes no vulgui compartir projecte a ArtalRoc

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern lamenta la decisió del comú escaldenc de voler recuperar ArtalRoc de manera unilateral sense interès a crear sinergies entre les administracions per a la creació d’un projecte cultural conjunt. Fonts del ministeri de Cultura van explicar al Diari que la decisió de l’equip de Rosa Gili l’acaten, ja que es compleix el conveni establert ara fa cinc anys, tot i que “no la compartim”.

La corporació va demanar a l’executiu a mitjan juny el retorn de l’equipament cultural. “Com que el The Cloud no es farà, el comú considera que el contracte no és vigent i ho comunica” van indicar des de Cultura. Cal recordar que el Govern tenia en cessió l’espai mentre no s’hagués construït l’edifici de The Cloud, però el 2018 el projecte es va descartar per econòmicament inassumible.

Un mes després de la notificació a l’executiu, des del comú encara no els han indicat a què volen destinar l’espai. Si bé és cert que no és una qüestió del Govern, el seu interès sorgeix perquè “en l’àmbit cultural al final la competència és compartida”.

La decisió és ferma, tal com va al·legar el cònsol menor, Joaquim Dolsa, a aquest mitjà aquesta setmana, i la corporació en vol el retorn immediat. I la data ja és clara, el 30 de setembre.

En aquests moments, ArtalRoc acull l’exposició de Joan Monegal El simbolisme estètic. Aquesta estarà vigent fins al 13 de setembre, quinze dies abans que la sala hagi de quedar a disposició del comú. El Govern, però, ja treballa amb diverses propostes perquè de cara a la tardor hi pugui haver les noves exposicions de temporada en un nou espai. “La idea és que no hi hagi un retard, sinó que es compleixi amb el calendari marcat” van exposar des del ministeri. Així, tot i que es desconeix quina serà la destinació final, la recerca està sent a la vall central. “Creiem necessari que hi hagi un espai cultural al centre. Encara està per definir si serà un local propietat d’algun comú, del Govern o privat”, van afegir. Davant la negativa de Gili per treballar amb el Govern en aquest aspecte, podria ser que la nova sala d’exposicions s’ubiqués a la capital. Tot i això, el cap de Govern, Xavier Espot, ja va indicar durant la presentació de l’Horitzó 23, que hi ha la previsió de tenir una sala d’exposicions però aquesta no arribarà “de forma immediata”. Ara mateix, doncs, està en dubte si el nou espai previst de cara a la tardor podria ser una destinació final o només seria provisional.

Incertesa de la minoria

Per la seva banda, el cap de l’oposició escaldenca, Miquel Aleix, va exposar al Diari la seva disconformitat amb Gili pel fet que no hagi clarificat a què vol destinar el nou espai. Aleix va indicar que és un sense sentit que es vulgui recuperar un espai que està sent utilitzat, si no n’està clar l’ús. Per contra, va matisar que si l’equip socialdemòcrata ja té una estratègia feta, “encara podria estar-hi d’acord”. Tot i això, va al·legar que en cap moment se’ls ha notificat la iniciativa.

tracking