Pandèmia mundial

Francesc Camp dona negatiu en la prova de coronavirus

El cònsol major de Canillo és contacte d'un familiar que ha donat positiu per Covid-19 i ha restat en aïllament a casa

El cònsol major de Canillo, Francesc CampArxiu

Creat:

Actualitzat:

El cònsol de Canillo, Francesc Camp, ha donat un resultat negatiu en la prova de coronavirus que es va fer ahir després que un familiar va donar positiu dimarts per Covid-19 i ha estat confinat fins a tenir el diagnòstic. El cònsol es va realitzar ahir al cap de la Sardana la prova TMA que ha descartat que tinguin la infecció i el tests d'anticossos que ha sortit positiu, ja que va patir el virus el maig passat.

Camp ha explicat que aquesta tarda ja torna a estar actiu però mentre ha estat en aïllament no va poder assistir ahir al ple del consell de comú de Canillo que es va celebrar al migdia per complir les mesures de confinament ni tampoc ha pogut participar en la reunió que el cap de Govern, Xavier Espot, ha mantingut aquest matí amb tots els mandataris parroquials per explicar les línies del pla d'acció H23. Francesc Camp va passar la malaltia al maig passat en descobrir-se que era positiu al virus quan es va fer el test d'anticossos. El cònsol canillenc no presentava cap símptoma de la infecció quan va ser diagnosticat.

Brot fora del Palau de Gel

El brot de Covid-19 a Canillo on s'han vist implicats 20 patinadors de les estades esportives com a contactes d'un positiu no s'ha iniciat al Palau de Gel. Així ho asseguren els responsables de l'equipament canillenc que afirmen a través d'un comunicat que es segueixen totes les mesures de prevenció a les instal·lacions com el distanciament dins la pista de gel, la divisió dels esportistes en diversos grups i horaris, l'ús de la mascareta i elrentatde mans, o la reducció de l'aforament. El Palau de Gel al·lega que, amb la informació que tenen actualment el contagi no s'haproduïta la infraestructura i que "els participants a les estades, com és legítim, realitzen altres activitats fora del Palau i estan en contacte amb altres persones que no participenen elsestatges". Així mateix, els responsables de l'equipament esportiu afirmen que des de la reobertura al públic el Palau és "un lloc segur per als usuaris" i que continuarà treballant per garantir els nivells de seguretat i de prevenció contra la Covid-19.

La vintena d’esportistes que van ser aïllats ahir de forma preventiva per l’organitzador de l’stage de patinatge al Palau de Gel han tornat avui a desenvolupar l’activitat amb total normalitat. Segons ha pogut saber el Diari, només resten confinades tres persones a l’espera de rebre el resultat de les proves TMA efectuades. Concretament, es tracta d’una patinadora estrangera de l’actual stage – i les seves dues companyes d’habitació- que va estar en contacte amb la resident de Canillo, menor d’edat, que va donar positiu i que també va participar en l’anterior torn del campus. Aixi mateix, fonts del Palau de Gel han assenyalat que la resta de casos positius de la parròquia són aliens al campus.

El focus del seguiment epidemiològic del Ministeri de Salut apunta els joves i, ara com ara, més concretament a Canillo, on s’ha registrat un brot entre menors d’edat que almenys ha comportat la detecció de quatre casos positius i, al seu torn, l’aïllament en un hotel d’una vintena d’esportistes que estaven fent una estada al Palau de Gel i formaven part del cercle de contactes.

De fet, segons va informar ahir el titular de la cartera, Joan Martínez Benazet, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, no es descarta que aquesta xifra es vagi ampliant en les pròximes hores a partir de les enquestes de traçabilitat del virus que s’estan realitzant tal com correspon al protocol d’actuació. D’aquesta manera, tots els individus que romanen confinats s’hauran de sotmetre a una TMA i, en cas de donar negatiu i perquè puguin aixecar la quarantena, hauran de deixar passar set dies fins que un segon test serològic confirmi el negatiu.

“Algú ha vingut infectat de fora”, va assenyalar Benazet respecte al germen del brot, una circumstància que es repeteix com un patró epidemiològic en la majoria dels nous casos que es van detectant al país. “Veiem que l’origen no són els nostres visitants, sinó que nosaltres tornem infectats quan viatgem a l’estranger”, va sostenir. En aquest sentit, el ministre portaveu, Eric Jover, va aconsellar els residents que es desplacin més enllà de les fronteres de verificar la situació epidemiològica del territori al qual es dirigeixen.

Preocupació pels joves

Com a segon denominador comú, Benazet va subratllar que “la majoria de persones estan infectades per sota dels 30 anys”. Per aquest motiu, el ministre va donar un toc d’atenció al col·lectiu perquè eviti “reunions a deshora amb begudes alcohòliques”. “Els joves se senten bastant invulnerables però han d’entendre que han de tenir una gran responsabilitat dins dels brots de la Covid-19 perquè poden transmetre el virus als seus pares i padrins”, va afegir.

Pel que fa a l’actualització sanitària, el titular de Salut va informar de la detecció d’onze nous positius, dels quals deu són contactes de malalts que “ja estaven controlats” i un es desconeix la traçabilitat del virus. Així doncs, amb l’alta mèdica d’un pacient, el nombre de casos actius s’eleva a 62, fet que suposa un total de 918 persones que han contret el virus al Principat. De totes maneres, el ministre va destacar que tots els casos actius “són d’escassa gravetat”, ja que o bé presenten un quadre de simptomatologia lleu o bé són asimptomàtics. Així mateix, una professional sanitària continua infectada i dos persones segueixen hospitalitzats.

Malgrat la tendència de creixement de casos, Benazet va manifestar que “no hi ha una progressió important de la malaltia”, motiu pel qual va descartar l’aplicació de més mesures coercitives. Tot i això, el ministre va recordar el caràcter evolutiu del virus i va assegurar que el pla de contingència del SAAS per fer front a emergències sanitàries està pràcticament enllestit, a banda de la contractació de més professionals de la salut i la dotació de més rastrejadors. Sobre aquesta qüestió, va destacar també la “sensibilitat” de les TMA per detectar casos que a l’inici de la pandèmia “no haguéssim diagnosticat amb les PCR”.

BENAZET DEFENSA LA REPUTACIÓ SANITÀRIA D'ANDORRA

Davant les restriccions d’altres països o regions envers els turistes andorrans, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va reivindicar que el Principat “és un país molt segur”. “Hem d’explicar que no tenim pressió sobre el sistema sanitari i que tenim una capacitat de rastreig rapidíssima”, va exposar el ministre, qui va assegurar que des d’Afers Exteriors s’està duent a terme una tasca de persuasió “per explicar quina és la nostra situació real”. En aquest sentit, Benazet va manifestar que Andorra està diagnosticant “la base de l’iceberg que hi ha sota l’aigua” gràcies a les 300 TMA diàries que s’estan realitzant. A més, el titular de Salut va afirmar que el país compta actualment amb 84 rastrejadors i que se’n beneficiarà de 25 més a través d’una donació de la Creu Roja. En darrer lloc, Benazet va sostenir que Andorra s’ha adherit al projecte COVAX que lidera l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per tal que en el moment que estigui enllestida la vacuna contra el coronavirus hi hagi “un repartiment equitatiu”. Amb tot, el ministre va puntualitzar que la vacuna no serpa disponible per a l’hivern i va recordar que “aquesta malaltia durarà molt temps i hem de saber conviure amb ella”.

Vint joves patinadors confinats a Canillo per un positiu

tracking