Pandèmia mundial

Salut detecta 11 positius i un brot a Canillo

Un jove que s'ha infectat a l'estranger ha generat un brot entre persones entre 16 i 20 anys que ha obligat a aïllar usuaris del Palau de Gel

El ministre Martínez Benazet ha anunciat que hi ha 63 contagis per rebrotsSFGA/JAViladot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Salut ha informat que el nombre d'afectats de la Covid-19 augmenta en 11 positius nous des de dilluns i ha demanat als joves que siguin responsables en respectar les restriccions perquè estan sent l'origen dels nous contagis. Joan Martínez Benazet ha explicat que s'ha identificat un brot a Canillo generat per un jove que s'ha infectat a l'estranger i ha passat el virus a d'altres joves amb els quals s'ha trobat a la parròquia, amb una mitjana d'entre 16 i 20 anys, amb "quatre o cinc" afectats, ha indicat el ministre. Aquest brot ha provocat que s'hagi posat en aïllament a una vintena de persones que són usuaris de la pista de patinatge del Palau de Gel fins que es determini si tenen el SARS-CoV-2. Tots els contactes que es determinin passaran un test serològic i una prova TMA i són negatius es farà una segona TMA en set dies i si el resultat és negatiu s'aixecaran les mesures de confinament que tenen ara, com es fa amb els contactes de cada positiu que es detecta.

El total d'infectats pels brots nous ascendeix a 63 persones, entre els quals ja s'ha registrat una recuperació, i el global d'afectats al país des de l'inici de la pandèmia arriba ja a 918, amb 803 curats. Martínez Benazet ha remarcat que la Covid-19 s'ha propagat de nou a Andorra perquè han tornat contagiat ciutadans del país que han viatjat a l'estranger i ha demanat que la població sigui curosa a mantenir les mesures de precaució quan surt de vacances "perquè hi ha llocs amb circulació del virus". El titular de Salut ha indicat que el brot d'Escaldes s'estima que va començar per un jove que el va portar de fora i que després hi ha hagut altres dos focus provocats per joves que han estat a l'estranger i quan han tornat han celebrat reunions que han generat nous contagis. I ha comentat que es tracta de "trobades sense seguir els protocols" i que no té constància que estiguin vinculades a festes majors.

La reputació d'Andorra

El ministre ha demanat als joves que pensin que el seu comportament pot afectar la reputació d'Andorra perquè està fent incrementar la incidència de la Covid-19 i si s'arriba a un punt de descontrol de la pandèmia això tindrà repercussions econòmiques i socials molt importants que també els hi arribaran amb ells. Joan Martínez Benazet ha destacat que la majoria dels casos actius tenen menys de 30 anys i ha incidit que els joves "se senten forts i invulnerables" a la malaltia però han d'entendre que tenen "una gran de responsabilitat" en l'extensió de l'epidèmia "perquè poden transmetre als pares i padrins i no han de fer reunions de risc a deshora i amb begudes alcohòliques que fa que relaxin les mesures".

Martínez Benazet ha insistit que "si la gestió de la pandèmia va malament tot anirà malament" i si des de fora es mira Andorra pel nombre de casos de coronavirus la xifra és elevada però ha puntualitzat que s'ha de tenir en compte que "diagnostiquem molt, podem fer TMA que són deu vegades més fiables que les PCR, i la pressió sobre el sistema sanitari és pràcticament zero". El ministre ha recalcat que el Principat és un país "molt segur" per rebre visitants i que des del ministeri d'Exteriors s'està fent una tasca perquè les ambaixades expliquin aquesta situació i ha assegurat que els dos positius que hi ha ingressats a planta a l'hospital "no tenen cap gravetat ni risc i podrien estar a casa".El titular de Salut ha remarcat que "hem de conviure amb la malaltia perquè no ens podem tornar a confinar perquè l'afectació econòmica seria enorme" i per això ha reclamat que s'han de posar el màxim de dificultats al virus per evitar la propagació amb el distanciament, l'ús de la mascareta i la higiene de mans.

El ministre ha anunciat que s'estan fent gairebé 300 TMA al dia i que s'incrementarà la xifra sobretot a finals d'estiu per fer proves quan la gent torni de vacances abans que es reincorpori a la feina. I ha apuntat que la capacitat de rastreig s'ha incrementat molt amb 25 persones que ha aportat la Creu Roja amb les quals s'arriba a les 84 disponibles que s'aniran activant quan faci falta. Martínez Benazet ha afirmat que l'Stop Lab de proves de diagnòstic estarà obert mentre duri la Covid-19 i que han de demanar hora per fer-se la TMA les persones que torni al país de llocs on hi ha alta incidència de contagis o que tinguin clar que no han pogut seguir les recomanacions sanitàries pel motiu que sigui. La prova s'hauria de fer passats uns dies de l'arribada al Principat i les persones que tinguin símptomes han de contactar amb el metge referent.

El ministre Portaveu, Eric Jover, ha recordat que l'evolució de l'epidèmia és molt dinàmica i ha demanat a tots els ciutadans que s'hagin de desplaçar a l'estranger que verifiquen les exigències i les condicions d'accés que hi ha en cada lloc per complir amb el que s'ha fixat en cada territori.

tracking