procés

L'estratègia judicial dels Cierco sobre BPA fracassa a la Unió Europea

El Tribunal de Justícia Europeu desestima una compensació de 50 milions d’euros

L'estratègia judicial dels Cierco sobre BPA fracassa a la Unió EuropeaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha desestimat la demanda que els màxims accionistes de l’extinta BPA -els germans Cierco i la seva mare- havien presentat contra la UE i en la qual reclamaven 50 milions d’euros. No només no rebran cap indemnització, sinó que la sentència del tribunal europeu estira de les orelles els representants dels Cierco en considerar que la demanda està desproveïda de qualsevol fonament en dret i que ha estat enfocada erròniament, sense base legal, i condemna els demandants a pagar els costos processals.

El procés va ser responsabilitat d’un despatx internacional -Ontier España- i segons el parer de la justícia europea va estar mal enfocat. Prèviament els Cierco havien fet una petició extrajudicial a la Comissió Europea que va ser rebutjada, i va ser després que els expropietaris de BPA van optar per la via judicial.

Falta de control

Els propietaris del 75,5% de les antigues accions de BPA van denunciar a Europa una suposada falta de control i de supervisió de la UE sobre la transposició per part d’Andorra de la directiva 2014/59/UE. Els exaccionistes van defensar que el Govern va transposar de manera parcial aquesta directiva quan el Consell General va aprovar l’anomenada llei de l’AREB.

A causa d’aquest fet, segons els Cierco, es van veure privats de tot el seu capital sense rebre cap tipus de compensació econòmica a canvi, entenent que això va en contra de la normativa comunitària i suposa un arbitrari perjudici del seu dret a la propietat que es va fer sense justificar un interès públic.

RETRETS A LA COMISSIÓ EUROPEA

Els advocats dels exaccionistes van defensar que la llei de l’AREB va ser aplicada de manera retroactiva amb BPA, fet que vulnerava la Constitució i el principi d’irretroactivitat de les directives comunitàries. En aquest sentit, van assenyalar que aquest procediment atempta contra la seguretat jurídica i que es va intervenir el banc sense base legal i posteriorment en base amb una directiva de l’acord monetari que no va ser respectada. Els Cierco recorden que el FinCEN va retirar la notice després del procediment legal que van impulsar i que el procés va ser arxivat. En aquest punt retreuen que la Comissió Europea tenia el deure de garantir la correcta implementació a Andorra de les normatives comunitàries i no es va fer.

tracking