Multa de 100 euros per no portar la mascareta
El seu ús és imperatiu per als majors de 10 anys i l’incompliment comportarà una multa de 100 euros, i de 1.000 en cas de reiteració
Des d’aquesta mitjanit l’ús de la mascareta és obligatori a la via pública. Aquesta és la decisió de més envergadura que va adoptar ahir el consell de ministres, que es va reunir per segon dia consecutiu amb caràcter d’urgència davant el primer rebrot al país. D’aquesta manera, el seu ús serà obligatori per a persones d’edat igual o superior a 10 anys i recomanat per a majors de sis anys.
Amb tot, el ministre portaveu, Eric Jover, va matisar ahir en roda de premsa algunes excepcions referents al decret d’obligatorietat de l’ús de la mascareta. En aquest sentit, Jover va exposar que quedaran exclosos d’aquesta normativa els ciutadans que, presentant un certificat mèdic, puguin demostrar una “contraindicació” associada a l’ús d’aquest material. Així mateix, també es quedarà exempt en situacions “de força major”. Pel que fa a les activitats a l’aire lliure, només serà obligatori l’ús de la mascareta quan se circuli amb bicicleta per zones urbanes i quan no es pugui garantir una distància de quatre metres en la pràctica d’exercici físic. Quant a l’interior dels vehicles, no caldrà dur la protecció facial si un individu va sol o acompanyant per la seva unitat de convivència, mentre que en cas de la motocicleta tampoc serà obligatori si es du un casc integral.
Respecte al règim sancionador, Jover va subratllar que aquesta mesura està emparada per la Llei general de sanitat i va advertir que el seu incompliment serà sancionat amb una infracció lleu. La multa serà de 100 euros. En cas de reiteració en un mateix any, és a dir, de ser multat en més d’una ocasió per no dur la mascareta, les sancions tindran la categoria d’infracció greu i seran de 1.000 euros.
Sis casos actius
Paral·lelament, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va informar ahir de la detecció de tres nous casos positius que no van requerir ingrés hospitalari en presentar “simptomatologia lleu”. Així doncs, la xifra de contagiats s’eleva fins a sis en el primer rebrot al país. De fet, segons va precisar el ministre, dos dels nous contagis estan relacionats amb l’obra d’Escaldes i un segueix una cadena de transmissió “que té molt poca transcendència epidemiològica”. Per tot plegat, Benazet va afirmar que s’han hagut de confinar ja més d’un centenar de persones, de les quals almenys una cinquantena han donat negatiu a les proves TMA.
Altres mesures
D’altra banda, Jover va anunciar ahir noves restriccions als centres sociosanitaris, que limitaran a un cop per setmana les sortides amb una durada màxima de dues hores i amb prohibició de consumir cap àpat a l’exterior. Tampoc els padrins podran pernoctar fora de la residència i el règim de visites continuarà restringit a un sol familiar. A més, el Govern va ordenar el tancament de les llars de jubilats i els casals d’avis.
En darrer lloc, el Govern es reunirà amb els comuns per revisar que els programes de festa major garanteixin les condicions de seguretat. I, finalment, es tornarà a establir la limitació d’aforament del 50% en el transport públic.
MALESTAR D'ALGUNS RESTAURADORS PER HAVER DE FER "DE POLICIES"
Els bars i restaurants són conscients de la importància de prendre les mesures de seguretat i del seu compliment, però en alguns casos estan molestos per haver de fer “de policia”. En aquest sentit, el cuiner Carles Flinch va indicar que està “d’acord que s’han de prendre mesures i sacrifiquem taules i aforament, però si tinc algú que està prenent una copa a la una de la matinada perquè no té cap altre lloc on anar a fer-la, l’he de fer fora?”, per afegir que entén “que a les terrasses pot molestar, però dins d’un restaurant tancat... Al final ho respecto i ho compleixo però l’altre dia tenia una taula que es va negar a marxar a la una i vaig haver de trucar a la policia. He d’arribar a aquest extrem?”. Per la seva part, un restaurador de les principals zones d’oci que no va voler donar el nom va declarar que “la responsabilitat sempre s’ha dirigit cap als locals i ara també hem d’estar pendents de les terrasses i els fumadors”. I va valorar que “crec que cadascú ha de ser responsable de les seves accions i no crec coherent que se’ns multi si persones individuals incompleixen les mesures”. “Hem de ser els dolents perquè fem de policies, hem de tancar abans i tenim menys ingressos”, va apuntar. Per altra banda, des d’un dels restaurants més emblemàtics van sostenir que “els responsables del que passa al local som nosaltres i hem de posar unes mesures adients perquè hi hagi un mínim de control. Ja estem veient el que passa a Espanya i hem d’anar amb molta cura i fer que es compleixin les mesures”. Tot i això, es va mostrar molest perquè “em sembla una mica greu que se’ns posi al punt de mira perquè no s’ha complert cap cas ni hi ha un incompliment generalitzat de les mesures, si li comentes a la gent, se la posa, sovint es deu a un oblit”.