pandèmia mundial

Mascareta obligatòria des d'aquesta mitjanit

La sanció per la primera infracció serà de 100 euros i de 1.001 euros en cas de reiteració

Joan Martínez Benazet mascaretaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha aprovat el decret d'obligatorietat de l'ús de la mascareta a la via pública que entrarà en vigor aquesta mitja nit. En cas de no portar-la, els infractors estaran concorrent a una infracció lleu de la Llei de salut pública, que contempla multes de fins a 1.000 euros. Amb tot, Govern proposarà que aquells que siguin sancionats per primera vegada rebin una multa sigui de 100 euros. En cas d'un segona infracció en menys d'un any, aquesta passarà a ser greu i la Llei contempla sancions de 1.001 euros.

El Govern ha previst algunes excepcions, com ara els menors de 10 anys, tot i que recomana el seu ús per als infants majors de sis anys. També preveu que aquells que tinguin una discapacitat incompatible amb la mascareta, un certificat mèdic, o un motiu de força major, no han de dur-la obligatòriament. Pel que fa a la pràctica de l'esport, l'ús serà obligatori només en el cas d'anar en bicicleta per vies urbanes o còrrer i no poder mantenir la distància mínima de quatre metres. Per la resta de casos en esport, l'ús de l'element de protecció no és obligat.

Per últim, dins del vehicle no cal en cas d'anar a sol o amb membres de la mateixa unitat familiar, i en cas d'anar en moto amb un cas integral o per fora de les zones urbanes tampoc. Per la resta de casos sí que és necessari dur aquest element.

Més mesures

El Govern ha pres una sèrie de decisions afegides que volen evitar un major número de contagis pels rebrots i evitar tornar a fases restrictives anteriors. Novament, tant Eric Jover com Joan Martínez Benazet, han avisat que la situació no és alarmant tot i els sis nous casos confirmats. Una de les mesures s'han pres és retornar l'aforament màxim del transport públic al 50% de la seva capacitat. A més, per a tots aquells esdeveniments lúdics o esportius que s'hagin de dur a terme en espais interiors tenen un límit 50 participants, i els de l'exterior de 200. En cas de superar aquesta xifra, caldrà un protocol validat pel ministeri de Salut. En aquest sentit, el cap de Govern, Xavier Espot, s'ha reunit amb tots els cònsols per valorar els esdeveniments propers, entre ells les festes majors, per tal de revisar els actes que es podran dur a terme i els que no.Pel que fa al sector de la restauració, els propietaris dels establiments hauran de vetllar perquè no hi hagin acumulacions de persones a l'exterior del local, tal i com ja es va indicar ahir.

Centres sociosanitaris

L'executiu ha aprovat un segon decret per establir més mesures en relació als centres sociosanitaris. Entre elles destaca que els residents només podran sortir una vegada per setmana, acompanyat només d'un familiar, amb una durada màxima de dues hores i sense la possibilitat de realitzar un àpat en un establiment durant aquest temps ni anar a un lloc concorregut. Les visites es mantenen en les mateixes condicions. Per altra banda, s'ha establert el tancament de les llars de jubliats i casals d'avis, però es permetran les activitats a l'aire lliure que puguin organitzar. L'objectiu, tal i com ha anunciat el ministre Martínez Benazet és "perseguir els casos asimptomàtics".

tracking