Campanya d'estiu

Els bombers van fer 47 actuacions per petits incendis el 2019

El director adjunt lamenta que 29 d'aquests focs van ser en el calendari en què no es permet l'encesa

Jordi Farré i Cristian PonsSFGA/CEsteve

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El director adjunt dels bombers, Jordi Farré, i el director de Protecció Civil, Cristian Pons, han presentat aquest dijous la campanya de prevenció d’incendis per aquest estiu. Durant l'acte, el càrrec del cos ha destacat "per sort fa anys que no tenim un incendi forestal important", però ha lamentat que "sí que fem actuacions per petits focs". Ha precisat que el 2019 en van comptabilitzar un total de 47, dels quals 29 van ser en el calendari en què no està permesa l'encesa de foc, els mesos de gener, juny, juliol, agost i desembre (excepte en casos excepcionals).

Farré ha indicat que s'han implementateines d’ajuda per tal d’establir més procediments d’actuació, com la creació d’un document de campanya que s’actualitza anualment basant-se a la informació recollida pel mapa SARIF (sistema d’avaluació del risc d’incendi forestal). Aquest mapa estima el nivell de risc d'incendi entre baix, moderalt, alt, molt alt i extrem depenent de factors com latemperatura de l’aire, la humitat, la velocitat del vent o la pluja acumulada. D’aquesta manera, en funció del nivell de risc es defineixen les actuacions a

realitzar tant pel cos de bombers i Protecció Civil com per les corporacions comunals.

La principal novetat de la campanya repsecte els anys anteriors és que ara seran els bombers els qui comunicaran el perill d'incendi a través de butlletins específics més extensos i amb la col·laboració delCentre d’Estudis de la Neu i la Muntanya d’Andorra (CENMA), que fins ara era l'entitat encarregada.Tal com ha indicat el director adjunt del cos, els avisos s’enviaran quan s’assoleix el nivell de risc ‘alt’ i es comunicaran a tots els actors que conformen el grup de Protecció Civil, i es publicaran a les xarxes socials del cos.

tracking