Els comuns tornaran a obrir els parcs infantils a partir del juliol

El Govern revisa a l’alça les xifres d’infants d’una mateixa unitat de convivència als casals d’estiu

Els comuns tornaran a obrir els parcs infantils a partir del juliolFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre portaveu i de Finances, Eric Jover, va anunciar ahir, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, que a partir del juliol els parcs infantils tornaran a obrir amb noves mesures de seguretat adequades a la realitat postcoronavirus. Tenint en compte la positiva evolució de la crisi sanitària al país, el Govern va decidir ahir aixecar les restriccions en l’ús del mobiliari urbà en parcs i jardins, així com també altres activitats de lleure de caràcter ludicoesportiu. Amb tot, l’entrada en vigor de la normativa no es farà efectiva fins a la setmana vinent amb la publicació del decret al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA).

Així doncs, Jover va recalcar la importància de la higiene de mans a través del gel hidroalcohòlic abans i després de la utilització de les instal·lacions, l’ús de les mascaretes i la preservació de la distància social, evitant especialment les aglomeracions. “Són unes recomanacions clares per minimitzar el risc de la transmissió del virus”, va manifestar el portaveu de l’executiu.

En aquest sentit, el ministre va assenyalar que s’intensificaran les tasques de neteja i desinfecció d’aquest tipus d’instal·lacions “com a element de responsabilitat” per part dels comuns. Malgrat que als parcs ja s’hi pot accedir, cal recordar que les zones de gronxadors i tobogans romanen tancades des del 14 de març atès que són considerades espais sensibles de contagi del virus.

Les activitats de lleure

D’altra bannda, Jover va informar ahir sobre la “relaxació de les condicions” de les activitats de lleure en esplais i casals d’estiu. Seguint l’esquema normatiu dels grups de convivència, el ministre va revisar a l’alça el nombre de nens que poden concórrer simultàniament a aquest tipus d’activitats. D’aquesta manera, els infants compresos entre els tres i els sis anys poden agrupar-se en un mateix espai amb un màxim de 15 persones, mentre que els infants a partir dels sis anys podran ajuntar-se amb un màxim de 20 persones.

A més, el ministre va destacar que entre les mesures establertes també s’hi precisarà que no hi hagi interaccions entre grups, és a dir, que en les unitats de convivència establertes sempre hi hagi els mateixos adults a càrrec dels infants. En darrer lloc, també s’hauran de seguir els protocols d’entrada i sortida amb separació d’usuaris.

Mobilitat a les fronteres

Paral·lelament, el ministre va parlar ahir sobre les recents dades de mobilitat registrades a les fronteres. Sobre aquesta qüestió, Jover va assegurar que per la frontera del riu Runer va haver-hi dilluns passat –el segon dia des que els turistes espanyols podien accedir al país– una circulació de vehicles tan sols un 2% inferior a la de l’any passat en les mateixes dates. Tot i ser encara prematur per extreure conclusions, Jover va sostenir que “a poc a poc anirem normalitzant aquesta situació”.

Pel que fa a la frontera francoandorrana, Jover va afirmar que durant la primera quinzena de juny la circulació de vehicles ha augmentat un 59% en comparació amb el mateix període de l’any passat. Per tot plegat, el portaveu de l’executiu va declarar que “les dades que tenim en les primeres dues setmanes són esperançadores”. “El turisme de proximitat pren més força per revifar la nostra economia”, va concloure.

UNA NOVA ALTA MÈDICA REBAIXA A SIS ELS CASOS ACTIUS

El ministre portaveu i de Finances, Eric Jover, va informar ahir, en roda de premsa posterior al consell de ministres, que en les darreres 24 hores hi ha hagut una nova alta mèdica per coronavirus que rebaixa la xifra de casos actius fins a sis, dues de les quals són de professionals sanitaris que estan en aïllament domiciliari. Del total de pacients infectats, tant sols un –resident de Domus Vi Salita– roman ingressat a planta de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. D’aquesta manera, el total de casos positius es manté en 855, una xifra que segueix estable des de la setmana passada. Pel que fa al nombre de pacients recuperats, la xifra s’eleva fins als 797. Quant a les defuncions, una jornada més es mantenen en 52. “Estem a la part més plana de la corba i això indica que el brot ja l’hem superat”, va expressar Jover. Atenció telefònica al 188 D’altra banda, el ministre va fer balanç del servei d’atenció telefònica al 188, el número especial per atendre totes les consultes vinculades amb la crisi de la Covid-19. Així doncs, des que es va posar en funcionament el 14 de març, Jover va explicar que han rebut un total de 58.431 trucades, de les quals el 93,4% han pogut ser ateses. Més en detall, Jover va afirmar que el pic màxim d’activitat en una hora va ser de 352 trucades, mentre que el pic màxim d’activitat en un dia va ser de 1.951 trucades. “Les preguntes eren variables en el temps i això demanava molta flexibilitat”, va comentar el ministre, qui va agrair públicament la tasca realitzada pels 42 funcionaris provinents d’altres departaments de l’administració. L’aforament dels autobusos Finalment, respecte a l’aforament dels autobusos, Jover va refermar-se en els “criteris de prudència” per mantenir el 50% de capacitat que s’aplica actualment al transport públic. Amb tot, el ministre va afirmar que estudiaran “relaxar les mesures” sense concretar una data fixa.

tracking