Un miler d'empleats no ha cobrat l'ERTO

Els deutes de les empreses segueixen sent el principal problema del bloqueig de les demandes

Un miler d'empleats no ha cobrat l'ERTOFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Prop d’un miler de treballadors afectats per un ERTO encara no ha cobrat la part del salari del mes de maig que correspon abonar al Govern. La xifra de pagaments pendents s’ha reduït a la meitat des de l’inici de la setmana, quan els que no havien cobrat eren gairebé dos mil empleats d’un total de més de 9.600. La xifra, segons la CASS i el Govern, fluctua cada dia, ja que el departament de Treball i la parapública segueixen treballant per desencallar les sol·licituds que queden pendents.

Els motius del bloqueig són diversos. En alguns casos es deu al fet que l’empresa hagi validat electrònicament la cotització dels treballadors més tard del 28 de maig, fet que ha provocat que el pagament de la nòmina s’hagi efectuat amb retard. En d’altres casos, el problema era la manca d’informació del compte bancari del treballador. Sobre aquesta qüestió, des de la CASS van informar que molts dels afectats ja han facilitat aquesta informació, fet que ha permès que la xifra de nòmines impagades s’hagi reduït. La falta de documentació o l’error en alguna dada tramesa per part de l’empresa que ha sol·licitat l’ERTO també ha provocat alguna demora en la transferència dels salaris.

El problema principal i el més complicat de resoldre, però, segueix sent el d’aquelles empreses que han demanat un ERTO però que no se’ls pot concedir perquè tenen deutes amb l’administració. En aquests casos, el Govern es posa en contacte amb l’empresari i li dona l’opció de pagar el que deu al moment o bé de signar el compromís de fer-ho a terminis per tal que se li pugui acceptar la demanda. En cas que no facin front a aquesta despesa pendent, l’executiu els denegarà la sol·licitud i hauran de pagar el salari dels treballadors íntegrament. De moment, però, hi ha empleats que encara no han cobrat el salari del maig. Per als treballadors que es trobin en aquesta situació, la CASS recomana que comprovin que la parapública té la informació sobre el número de compte bancari. En aquest sentit, recorden que la CASS no pot abonar la part del salari corresponent a través d’un xec, com sí que fa la parapública en el cas de cobrament d’altres prestacions. En cas que la falta d’informació bancària no sigui el problema, la parapública indica que es truqui a l’empresa per demanar si l’ERTO s’ha validat.

Pel que fa al cost que està generant el pagament del primer mes d’ERTO, el Govern encara no té una xifra exacta però sí que estima que la quantitat requerida serà inferior a la que havia previst, ja que finalment no s’han sol·licitat tantes reduccions totals o parcials de la jornada com s’esperava. A l’espera dels números exactes, es calculava que la mesura afectaria el primer mes uns 14.000 assalariats i finalment la xifra no ha arribat als 10.000. Més enllà d’aquests números, també s’haurà de tenir en compte el nombre d’autònoms que han demanat l’ajuda del salari mínim perquè han vist reduïts els seus ingressos a causa de la crisi.

tracking