Finances

El Consell Regulador del Joc aposta per una loteria nacional

L’organisme vol que s’analitzi aquest any la viabilitat de desenvolupar el sorteig tenint en compte el mercat intern i les particularitats del país

El Consell Regulador del Joc aposta per una loteria nacionalFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell Regulador del Joc (CRAJ) té com a gran projecte per a aquest any la creació d’una loteria nacional. Així consta en la memòria d’activitats de l’organisme, on consten les xifres de tancament de l’any passat i els reptes per als propers mesos. En concret, en el document s’exposa que és necessari fer una “anàlisi sobre la viabilitat de desenvolupar una loteria nacional al Principat, tal com preveu la disposició addicional setena de la llei” que regula els jocs d’atzar. El projecte pel qual aposta el CRAJ i que permetria a l’Estat augmentar els seus ingressos amb la recaptació no detalla ni quan podria ser una realitat, ni quina és la seva finalitat específica, ni tampoc fa una previsió econòmica del que podria costar posar-ho en marxa ni del retorn que suposaria. Únicament s’afegeix que “es preveu iniciar els treballs d’estudi i anàlisi documental” per conèixer la viabilitat d’establir el sorteig “d’acord amb les particularitats del país i del nostre mercat intern”.

A part d’aquest projecte, l’ens també destaca que cal dur a terme “una reforma integral a nivell normatiu, adaptant la llei a les necessitats actuals i sobrevingudes des de la seva entrada en vigor i, consegüentment, la revisió i compilació dels vigents reglaments que la despleguen”. Pel que fa al casino, l’organisme indica que l’afer relatiu a l’atorgament de la llicència “ha sotmès gran part de la comesa realitzada per l’entitat reguladora durant aquest darrer exercici mitjançant la instrucció del seu expedient”, fa temps judicialitzat.

Acord amb la loteria espanyola

En la memòria també s’inclou el repte que suposarà la signatura del conveni entre el CRAJ i la Societat Estatal de Loteries i Apostes de l’Estat (Selae), que permetrà regular la comercialització dels productes de joc d’atzar de l’entitat espanyola al país. Cal recordar que fins ara, la venda de loteria s’ha realitzat al país de forma alegal i fa anys que s’intenta signar els convenis per regular-ho. L’acord permetrà al CRAJ ingressar el 9,5% de les vendes totals de loteria i travesses realitzades a Andorra, xifra que l’executiu estima que pot suposar uns ingressos de dos milions d’euros anuals. En aquest sentit, l’organisme preveu treballar en “la creació i implementació d’un procediment acurat i exhaustiu de recepció i gestió centralitzada dels productes de jocs d’atzar que els operadors autoritzats comercialitzaran al Principat, que esdevé, per tant, un nou i important repte que ha d’assolir l’entitat”.

Pel que fa a la importància de la loteria nacional espanyola al país, la memòria exposa la importància que tenen sobretot els sortejos celebrats el 22 de desembre (sorteig de Nadal) i el 6 de gener (sorteig de Reis), que van representar un 44,04% de la loteria declarada i comercialitzada al Principat.

També s’especifica que, pel que fa a la loteria de La ONCE, hi ha 52 establiments que venen productes relatius a la modalitat de cupó i 73 a la modalitat de rasca-rasca. Quant a la loteria nacional espanyola, la xifra s’eleva a un 94,72% quan es parla dels comerços que comercialitzen els dècims dels diversos sorteigs celebrats per aquesta entitat.

tracking