Meteorologia

Andorra registra l'inici d'any més càlid des del 1950

Els mesos de febrer i maig han estat els més calorosos, igual que les estacions de l'hivern i la primavera

Andorra registra l'inici d'any més càlid des del 1950Servei meteorològic nacional

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra ha registrat entre els mesos de gener i maig la temperatura més alta des del 1950, quan es va començar a enregistrar aquestes dades. El Servei Meteorològic Nacional va publicar ahir un gràfic amb les xifres de l'anomalia de temperatura durant els cinc primers mesos de l'any a la central hidroelèctrica de FEDA, situada a 1.135 metres sobre el nivell del mar, i s'hi constata que la temperatura mitjana és 2,8 graus celsius més alta de l'habitual, amb una xifra mitjana de 9,1ºC. A més, els mesos de febrer i maig d'enguany han estat els més càlids mai registrats, com també ho han estat les estacions de l'any de l'hivern (desembre, gener i febrer) i la primavera (març, abril i maig).

També els registres han sigut rècord a lestres estacions de referència climàtica d’Andorra, gestionades per FEDA. Tant a la central hidroelèctrica (1.135 metres) com a l’estació de la presa de Ransol (1.645 metres) i al llac d’Engolasters (1.638 m) s’han registrat temperatures extremadament altes que han configurat l’inici d’any més càlid des del 1950.Les explicacions tècniques apunten que la persistència de les dorsals anticiclòniques que han aflorat els darrers mesos des del nord d’Àfrica i el fet que les pertorbacions que ens han afectat han tingut majoritàriament un origen de sud-oest han fet registrar temperatures anòmalament altes. Durant els darrers mesos, la manca d’invasions d’aire fred ha fet que no s’hagin registrat descensos marcats de la temperatura que hagin compensat les masses d’aire càlid que ens han arribat des del sud.

En aquest sentit, des del ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat han remarcat "la importància de la lluita contra el canvi climàtic". El Govern està treballant des de fa temps en aquesta direcció a través del desplegament reglamentari de la Llei d'impuls i de transició energètica i del canvi climàtic (Lietcc). El text reafirma la decisió de reduir fins a un 37% els gasos d'efecte hivernacle per al 2030. A més, l'executiu s'ha compromés a lllarg termini a assolir la neutralitat carbònica, de cara al 2050.

L'últim informe de compromisos que es va fer extensiu a l'ONU, es destava que el 2017 Andorra era responsable del 0,0009496% de les emissions globals i entre el 2005 i 2017 el Principat ha mostrat una tendènica a la baixa de les emissions d'afecte hivernacle. En total hi ha hagut una disminució del 23%, una tendènica contrària a molts països.

L’anterior registre més alt va ser el 2011, per davant del 1997 i el 2017, el 2019 i el 2007. Per tant, a nivell estadístic, veiem que els sis inicis d’any més càlids els trobem durant els últims 23 anys, una tendència que reafirma novament l’impacte del canvi climàtic. D’altra banda, per trobar els sis inicis d’any més freds ens hem de remuntar 34 anys enrere, als anys 1951, 1984, 1986, 1963, 1985 i 1956.

Andorra registra l'inici d'any més càlid des del 1950

tracking