pandèmia mundial

Els experts francesos recomanen gravar les converses entre presos

L’auditoria externa encomanada arran de la fugida d’un pres recull 41 recomanacions de millora, de les quals s’han aplicat el 85%

Els experts francesos recomanen gravar les converses entre presosFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rosssell, va presentar ahir la tarda les 41 recomanacions de l’auditoria externa duta a terme per experts francesos per millorar la seguretat del centre penitenciari i encomanada arran de la fugida d’un reclús. Una de les recomanacions és que es gravin les converses entre els presos. Una mesura en què Rossell va apel·lar a la reflexió per part de tots els grups polítics, juntament amb la construcció d’un mòdul d’aïllament per a tots aquells presos que es puguin considerar perillosos, i el registre dels arrestats amb tecnologies biomètriques, com la detecció per l’iris de l’ull.

El ministre va informar que el treball dut a terme pels assessors francesos el mes de febrer passat preveu moltes recomanacions de caràcters documental o tècnic, de les quals més del 85 per cent ja s’han implementat o es preveu fer-ho en els pròxims dies. Altres, en canvi, va explicar que necessiten una legislació concreta per a la seva aplicació. En aquest sentit, va fer referència a la recomanació de registrar les converses entre presos, una idea que, segons el ministre, el Col·legi d’Advocats va valorar com a “delicada” per la possible vulneració dels drets dels interns. “Cal una reflexió i valorar si cal una regulació específica o no”, va dir Rossell.

Reconeixement facial

Una altra de les recomanacions dels experts francesos és que hi hagi un sistema de reconeixement facial, tipus l’iris dels ulls. El titular d’Interior va explicar que s’està treballant per avaluar què suposaria implementar aquest sistema i també el seu cost, que, a més, segons Rossell “podria aplicar-se en l’administració en general. S’ha d’anar cap a aquestes noves tecnologies”. Tot i això, malgrat que el ministre ja la va defensar fa uns mesos, va informar que és una idea que no està en una fase avançada i que s’havia d’especificar una legislació necessària. El ministre també va explicar que en el document dels experts francesos es posa sobre la taula la creació d’un mòdul d’aïllament per a aquells interns que es considerin més perillosos. En aquest sentit, va informar que caldria un canvi legislatiu, tot i que va al·legar que, a diferència d’altres països veïns, Andorra no compta amb presoners perillosos, malgrat que “en certs moments n’hi ha hagut alguns de complicats que potser haurien necessitat un lloc específic”, va dir Rossell.

Amb tot això, el ministre de Justícia i Interior va assegurar que l’auditoria “és un molt bon instrument perquè ens dona una visió externa”, i que no volia dir que el centre actualment comptés amb un mal funcionament, sinó que era un document que “ens marca com podem millorar en alguns aspectes”.

Cal recordar que aquest informe ve donat després de la fuga d’uns dels interns el 28 d’octubre passat. Amb això, el conseller del grup parlamentari socialdemòcrata Roger Padreny va demanar si s’estava establint algun protocol per evitar possibles situacions com les viscudes, i si el ministre atribuïa alguna responsabilitat a l’executiu pels fets ocorreguts. En aquest sentit, Rossell va al·legar que no parlaria del tema tenint en compte que hi havia uns expedients disciplinaris oberts i que volia evitar que aquests “es contaminin amb la valoració”. A més, va descartar qualsevol responsabilitat política per part del Govern. El ministre també va recordar que aquell no era l’ordre del dia i que els experts francesos no tenien l’encàrrec de buscar responsabilitats en el seus treballs, sinó de buscar les mancances i les possibles millores que hauria de tenir el centre pel que fa a la seva seguretat interna, com també externa.

GOVERN NO ACLAREIX SI LA NOVA DIRECCIÓ DEL CENTRE SERÀ EXTERNA O INTERNA

El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, va explicar ahir en roda de premsa que encara no hi ha res clar pel que fa a la nova direcció del centre penitenciari, després que l’actual director, Francesc Tarroch, presentés la dimissió per acollir-se a la jubilació anticipada el mes de febrer. Rossell va explicar que no està decidit si la nova persona serà algú extern o intern al centre. Tot i això, el titular de Justícia i Interior va informar que l’actual director es mantindrà en les seves funcions fins que es doni per finalitzada la crisi sanitària causada per la Covid-19. De fet, el ministre va explicar que va ser el mateix Tarroch qui va enviar una carta proposant-se a continuar en el càrrec donades les circumstàncies actuals. D’aquesta manera, Rossell va informar que es mostrava a favor d’aquesta continuïtat i es preveu que Tarroch es mantingui en la direcció fins al cap d’un mes que s’aixequin les mesures preses pel Govern. “Agraïm que es vulgui mantenir en la direcció, ja que ens dona un marge de temps per poder buscar un nou director.” Tarroch va presentar la dimissió al càrrec el 19 de febrer, després de cinc anys al capdavant, i oficialment començava a beneficiar-se d’aquesta jubilació a partir de l’11 de maig.

L’INFORME

Els experts francesos van fer una valoració de la presó amb un informe que recull 41 recomanacions de millora.

El ministre Rossell va explicar que s’han dut a terme més del 85 per cent de les recomanacions previstes a l’informe.

Algunes de les millores precisen una nova legislació, com ara la gravació de les converses entre presoners, la construcció d’un mòdul d’aïllament o el reconeixement facial.

El ministre assegura que l’auditoria no significa que el centre actualment compti amb un mal funcionament, sinó que “són millores”.

Rossell va descartar parlar de la fuga del pres per no afectar els expedients que hi ha oberts i va negar qualsevol responsabilitat política del Govern.

tracking