pandèmia mundial

Salut espera trobar 140 positius amb el cribratge

El ministre de Salut anuncia que quan acabi la segona fase dels tests es faran excepcions molt àmplies per retornar a la normalitat

Salut estima que es trobaran 140 positius amb el cribratgeFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Salut ha fet 1.739 proves de diagnòstic de la Covid-19 derivades del cribratge que han permet detectar 47 positius, un 2,7% dels casos que el ministre de Salut ha explicat que porta a estimar que es trobaran 140 contagiats que podrien transmetre el virus del total de 5.000 PCR que hi ha previstes perquè han donat un resultat d'IgM positiu. Joan Martínez Benazet ha destacat que aquesta és una dada "molt positiva perquè ens permet determinar malalts en condicions de fer una transmissió del virus" i ha assegurat que tot i "l'embús" que va suposar identificar tantes IgM positives que han col·lapsat els metges de referència i la capacitat de fer PCR el cribratge està anant molt bé per haver servit per confinar persones que podien contagiar-ne d'altres. El titular de Salut ha fet una crida a la població per fer la segona fase dels tests d'anticossos especialment els ciutadans que hagin donat els dos nivells negatius perquè ha precisat que de les 13.000 proves que s'han tornar a fer ja s'han detectat alguns que ha virat i mostres contacte amb la Covid-19. I ha incidit que també és important que tornin a passar el test les persones amb IgM positiva per veure si apareix IgG que revela que han desenvolupat anticossos "i els que han donat els dos índex positius per veure si les IgM desapareixen".

Joan Martínez Benazet ha remarcat que quan finalitzi la segona fase dels tests massius es faran "excepcions molt grans" i es podrà tornar a la normalitat amb precaucions de manera ràpida i sense esperar que passin dos setmanes per obrir noves activitats. Una normalitat que ha assegurat que s'asemblaria molt a l'anterior a la pandèmia i que permetrà "anar amb la família o els amics, sortir a sopar, obrir el comerç, els bars i els restaurants" i que arribaria també als centres educatius "i que no es vegin nens separats, que es pugui interactuar". Serà el moment que es pugui confinar "als malalts i els seus contactes com en qualsevol altra epidèmia" que és el que el coronavirus no ha fet possible per la rapidessa de la transmissió i la gravetat de la patologia perquè ha recalcat que "és impossible erradicar el virus si no és amb vacunes" però la taxa d'afectats "serà molt baixa i ens permetrà avançar mot ràpid".

El que sí que es mantindrà més temps és la franja horària per protegir la gent gran i les persones vulnerables als efectes del virus, ha ressaltat el ministre, que ha demanat que es respectin les indicacions d'ús de mascareta a tots els espais, també quan es fa esport i es coincideix amb altres persones.

Sense pressa per les PCR

Martínez Benazet ha afirmat que les més de 3.000 persones que estan pendents de fer-se una PCR per confirmar si estan malalts per SARS-CoV-2 "no han de tenir pressa, les farem totes" i ha puntualitzat que no es poden acabar en dos o tres dies però que confia que estiguin totes al moment d'acabar la segona volta dels tests, el 27 de maig. I ha indicat que el SAAS ja ha rebut les màquines de Grifols per fer TMA, una prova similar a la PCR però "més avançada i amb més sensibilitat" que es podran començar a fer a finals de setmana i que serà la que s'emprarà per a tots els positius d'IgM.

El ministre ha comentat que la previsió és que en la segona part del cribratge es trobin "menys de 150 persones que hagin virat" i per tant s'haurà de fer una quantitat molt petita de proves de diagnòstic, mig centenar, ha calculat, i que les TMA es continuaran a fer després a grups concrets de població. Entre els que s'inclouen el personal i els residents de centres sociosanitaris per poder acabar amb l'aïllament dels interns "perquè em preocupa els que estan tancats a les habitacions" i també treballadors de restauració i comerç que estan en contacte amb clients perquè servirà per conèixer com evoluciona la incidència del coronavirus.

808 contagis totals

El titular de Salut ha explicat que el nombre d'afectats totals al Principat és de 808 persones que inclouen els 761 casos detectats perquè han notat símptomes més els 47 derivats del cribratge però ha puntualitzat que les xifres es continuen donant per separat perquè revelarien un increment de l'epidèmia i perquè no tots els països ho comptabilitzen així. Martínez Benazet ha recalcat que el Govern sap "que hem sigut dels països amb més impacte inicial de l'epidèmia" que ha atribuït al moviment de turistes i a la gran quantitat de famílies d'Andorra que va tornar de vacances de carnaval el que va provocar que "vam passar uns dies i setmanes que pensàvem que es col·lapsaria el sistema sanitari".

Martínez Benazet ha informat que avui és quarta jornada seguida sense contagis nous per manifestacions clíniques i que hi ha 624 persones recuperades i 86 casos actius, amb només vuit pacients a l'hospital dels quals un està a l'UCI intubat amb ventilació mecànica. I ha remarcat que la situació ha millorat a El Cedre amb tres altes avui, una de Salita i dos del propi centre. El nombre de malalts de coronavirus a l'a`rea habilitada per l'epidèmia és ara de nou, que inclouen cinc que provenen d'altres dues residències i tres de convalescència. I ha valorat que "l'evolució és molt bona i demostra que no hi ha cap repunt" just quan es compleixen dues setmanes des de la reobertura de la construcció.

tracking