Pandèmia mundial

La Seu d'Urgell inicia la fase 1 amb el 90 per cent dels negocis oberts

Només el 20% dels restauradors obren les terrasses per la poca capacitat d’aforament

La Seu d'Urgell inicia la fase 1 amb el 90 per cent dels negocis obertsSEUANDGO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Seu d’Urgell va entrar ahir a la fase 1 de desconfinament amb l’obertura del 90 per cent de l’activitat comercial i amb el 20 per cent de les terrasses de bars i restaurants obertes. L’alcalde, Jordi Fàbrega, valora positivament la reobertura de l’activitat econòmica a la ciutat i destaca el bon comportament per part dels botiguers i de la ciutadania pel que fa al compliment de les normes higièniques i de seguretat.

La capital alturgellenca des d’ahir va entrar a la primera fase de desescalada en pertànyer a la regió sanitària de l’Alt Pirineu i l’Aran. De fet, aquesta va ser unes de les tres zones de tot Catalunya que ahir van entrar en aquest punt, juntament amb les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona. Les principals diferències amb les altres regions catalanes, que es mantenen a la fase 0, és que des d’ahir es va ampliar la mobilitat dins de la regió, les botigues de menys de 400 metres quadrats poden obrir sense cita prèvia i els bars i restaurants també poden obrir les terrasses al 50 per cent d'aforament. També a partir d’ara es poden fer reunions d’un màxim de deu persones.

L’alcalde de la Seu va explicar al Diari que la principal preocupació dels botiguers ara mateix és el correcte compliment de les recomanacions higièniques. “La gran majoria dels establiments volen que el client se senti segur. Per aquest motiu, la setmana passada ja es va començar a treballar en la neteja i els equips de protecció”. En aquest sentit, el president de la Unió de Botiguers de la Seu d’Urgell (UBSU), Joan Salsas, va assegurar que “tothom s’ha conscienciat per tenir la màxima seguretat al seu local”.

Amb tot això, Fàbrega va informar que la jornada d’ahir es va dur a terme amb normalitat. “Són moments d’il·lusió i necessitat de poder obrir els comerços però al mateix temps de molta responsabilitat per poder avançar fins a la fase 3 i 4 d’aquest procés”, va manifestar l’alcalde. A més, va afegir que per poder fer front a les condicions higièniques, des de l’ajuntament es van repartir mascaretes i pantalles facials a tots aquells que no disposessin d’aquest material.

Pel que fa a l’obertura de les terrasses en els bars i restaurants, aquesta va ser més discreta i, segons les dades del consistori, es va registrar fins a un 20% dels locals oberts. El president de l’UBSU va indicar que aquest fet tenia a veure amb la capacitat de l’aforament del qual disposen molts dels locals. “Hi ha pocs bars que tinguin terrasses grans i per això alguns han decidit esperar-se a les següents fases, ja que només poden acollir molt poca gent”. Per aquest motiu, l’alcalde va informar que en aquells locals als quals hi hagi la possibilitat de fer més grans les terrasses, s’està treballant per poder doblar les seves dimensions per poder acollir més gent sense sobrepassar el 50% per cent de la seva capacitat. A més, va afegir que amb aquesta mesura “es permetrà mantenir més adequadament la distància de seguretat entre les persones”.

El batlle va insistir en la necessitat de continuar amb aquestes mesures i amb la responsabilitat de tota la ciutadania davant les bones dades epidemiològiques que han permès que la regió sanitària hagi pogut avançar en el procés de desescalada. “ Tenim molts poc casos actius. Des del 15 març no ha ingressat ningú més a l’hospital”. I també va al·legar que en el moment en què es pugui passar la frontera amb normalitat, des del consistori no els preocupen els moviments entre els dos territoris, sinó “l’arribada de persones d’altres llocs on el virus ha tingut més incidència”.

tracking