Pandèmia mundial

La distribució de tabac al nord de la frontera augmenta entre el 70% i el 77%

La policia va denegar ahir l’entrada al Pas de la Casa a una quarantena de vehicles estrangers

La distribució de tabac al nord de la frontera augmenta entre el 70% i el 77%SFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El tancament de la frontera amb França, només oberta per als treballadors transfronterers i per a viatges d’extrema necessitat, està provocant un increment extraordinari de les vendes de tabac en els estancs de l’Arieja i els d’altres regions franceses properes a Andorra. Les xifres publicades ahir pel principal distribuïdor de tabac a França, l’empresa Logista, així ho posen en relleu. I és que el tabac que ha distribuït Logista entre els estancs de l’Arieja el mes d’abril és un 77% superior al que va portar a aquests establiments el mateix mes de l’any passat. A l’altra regió francesa veïna del Principat, la dels Pirineus Orientals, l’increment respecte al tabac distribuït per Logista als estancs d’aquest territori va ser a l’abril d’un 71% respecte al mateix mes de l’any passat.

És una obvietat que una major distribució es deu que hi ha un major nombre de compradors i en el cas del que ha succeït entre el març i l’abril a França, la conclusió no és que s’hagi incrementat el nombre de fumadors pel confinament, sinó que amb la via d’anar al Pas de la Casa a comprar tabac o fer-ho als venedors de contraban tancada l’única solució és comprar-lo legalment.

Que el tancament de les fronteres està sent molt positiu per als tabaquers francesos ho posa en relleu una altra de les dades facilitades per l’empresa distribuïdora. A tot França s’han incrementat en un 20% els paquets de cigarretes distribuïts entre els estancs entre el març i l’abril passat. Logista també ho especifica per fronteres, tot i que en aquest cas s’oblida de l’andorrana. A tall d’exemple, s’assenyala que la distribució ha augmentat un 45% en les zones properes a la frontera entre França i Espanya i en un 71% entre la república i Alemanya. Respecte al tabac d’embolicar, l’increment a el país ha estat del 43,4% i en el cas de les zones properes a Espanya, del 73%.

D’altra banda, la policia va informar ahir a través de les xarxes socials que va denegar l’accés al país a una quarantena de vehicles estrangers que volien entrar pel Pas de la Casa sense autorització. El cos de seguretat va informar que França no controla la sortida dels seus nacionals del territori, però sí que ho fa durant el retorn, i va detallar que part del recorregut per les carreteres franceses disposa de panells informatius que indiquen la restricció del trànsit de vehicles a la frontera. D’aquesta manera, no s’ha repetit al Pas de la Casa el que va passar ahir al Pertús. I és que l’inici del desconfinament a França que permet als ciutadans moure’s a una distància de 100 quilòmetres de casa va provocar ahir al matí cues quilomètriques i una allau de compradors a la població fronterera. A primera hora hi va arribar a haver fins a 2.000 persones per comprar als establiments de la part empordanesa.

tracking