Vint positius detectats en 229 PCR derivades del cribratge

Martínez Benazet remarca que el cribratge ha servit per aturar un possible focus de contagis en una reside`ncia on no hi havia cas i un intern té la malaltia

Un 8,3% dels tests donen positiu en anticossosFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una vintena de persones estan infectades per la Covid-19 segons ha revelat el resultat de les primeres 229 PCR que s'han fet a alguns dels 2.216 ciutadans que han donat una IgM positiva i una IgG negativa en el cribratge del test anticossos i el ministre de Salut ha remarcat que es continuaran fent totes les PCR que els metges de referència considerin necessaris després de fer l'estudi clínic als pacients.

El cap de Govern ha assenyalat que s'han fet fins ara 56.635 tests de l'operativa per a la qual s'han inscrit 66.324 persones i que ja s'han enviat 46.565 SMS amb el resultat de la punxada i el titular de Salut ha detallat que de les 40.946 proves que s'havien fet fins divendres, que són les dades que s'han analitzat, hi ha 37.241 ciutadans, el 90,1% que no han tingut contacte amb el SARS-CoV-2. Altres 515 tests han revelat IgM negativa i IgG positiva que vol dir que ja han passat la malaltia i han desenvolupat els anticossos d'immunització. I són les 2.216 que tenen IgM positiva i IgG negativa els que estan a prop de la patologia, recordant que aquest indicador perdura molt de temps al cos amb aquesta infecció, i són el grup que han de contactar amb el metge de referència per determinar el grau d'afectació del coronavirus que tenen en l'actualitat, sobretot si no han estat diagnosticats amb anterioritat, "perquè algunes són susceptibles d'estar malalts o ser portadors sans de la malaltia", ha comentat Martínez Benazet. I ha qualificat que aquesta xifra "és important i era poc esperable i produeix un cert col·lapse per anar al metge i per fer la PCR" i ha puntualitzat que no hi ha urgència de fer-la, "l'important és haver-la detectat". El balanç que fa el ministeri és d'un 9,04% de les persones analitzades han passat la Covid-19 al Principat, i se n'han trobat una 3,64% amb anticossos i un 7,78% que té IgM positiva.

Joan Martínez Benazet ha destacat la utilitat de les proves per identificar punts de contagi i ha posat l'exemple d'una residència de gent gran on no hi havia hagut cap positiu i amb el cribratge s'ha detectat diverses persones amb IgM positiva i una de les PCR que s'han fet ha confirmat que un intern està malalt. El ministre ha recalcat que el resident és una persona depenent i era un portador sense símptomes i ha estat aïllat i ha afegit que sense aquesta informació que ha proporcionat l'anàlisi de tota la població al moment de relaxar les mesures i les visites hagués aparegut un focus. I ha precisat que aquesta situació es localitzarà en més àmbits de la societat i serà efectiva per treure de la cadena de contagis aquests infectats "i ser més generosos amb les mesures de relaxament".

Xavier Espot ha remarcat que dimecres acaba la primera ronda del cribratge i que les persones que no s'hagin inscrit el podran fer en un punt de control d'Andorra la Vella que es mantindrà fins a final de setmana per a aquesta primera fase insistint que "quantes més persones el passin més fiable serà l'estudi". Dimecres es també la data d'inici del segon tests per als professionals sanitaris, sociosanitaris i membres dels cossos especials que estan citats als Stop Labs de la caserna de bombers de Santa Coloma. Diumenge als punts habilitats a la capital i a Escaldes es farà la prova als voluntaris i els seus convivents i a partir de dilluns, 15 dies després de començar l'operativa per a la població en general serà el torn per tota la ciutadania que serà convocada de nou pels comuns.

El ministre de Salut ha explicat que hi haurà uns 200 tests que s'han de repetir perquè no s'ha pogut determinar un resultat per algun error que pot succeir en proves d'aquest abast i ha agraït la feina de totes les persones que treballen als Stops Labs. El cap de Govern ha afegit que els 1.500 voluntaris que treballen en l'operativa "és una xifra absolutament espectacular" i els ha dedicat "un agraïment especial· perquè treballen en condicions dures: a l'interior i amb el fum dels cotxes.

557 persones curades

L'epidèmia de coronavirus ha sumat avui un nou contagi per a un global de 756 infectats en els que no s'inclouen els que s'han identificat amb el cribratge ja que el ministre de Salut ha reiterat que si se sumen ara al total poden revelar un fals rebrot de la malaltia. El nombre de pacients recuperats ascendeix a 557 i es mantenen 151 casos actius, entre els que hi ha 31 professionals de la salut i quatre integrants dels cossos especials. A El Cedre hi ha 19 contagiats, set que pertanyen a Salita i sis malalts en convalescència pendent de negativitzar el coronavirus.

El ministre ha informat que a l'hospital hi ha una desena d'ingressats per la Covid-19, dels quals hi ha tres a l'UCI i dos requereixen ventilació mecànica i ha destacat que les dades mostren "una excel·lent tendència en l'evolució de casos i en la tensió sobre el sistema sanitari", que ha insistit que és l'indicador per permetre noves excepcions perquè s'ha d'assegurar que es pugui atendre els contagiats davant un rebrot. I ha recordat que la unitat de cures intensives té capacitat per a 12 malalts ventilats i es pot arribar fins als 40 si fos necessari, tot i que ha ressaltat que en aquest límit hi hauria problemes de falta de personal especialitzat en cures intensives.

Martínez Benazet ha afirmat que el SAAS no té previst dilluns tornar a recuperar l'activitat normal però que treballa en el disseny d'un pla de retorn a la nova normalitat assistencial amb distanciament i protecció que inclou tenir dispositius per a pacients Covid-19 per estar preparats per a un possible repunt de la pandèmia "del que no podrem lliurar-nos si hi és".

tracking