Vol per a 60 argentins dimecres des de Barcelona

Eric Jover ha anunciat que un grup de temporers es preveu que pugui viatjar en el viatge que ha autoritzat el govern del país sud-americà

El retorn dels xilens gairebé s'ha completatFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

Eric Jover ha anunciat en la compareixença d'aquesta tarda que el vol previst per al 13 de maig des de Barcelona a Buenos Aires permetrà el retorn a l'Argentina d'uns 60 temporers dels centenars que hi ha bloquejats al Principat per la decisió del govern del país sud-americà de prohibir la tornada dels nacionals. El ministre ha remarcat que s'ha d'agafar amb reserves aquest anunci del viatge per al grup d'argentins a Andorra després que altres vols hagin estat suspesos a poques hores de concretar-se.

Retorn dels xilens

Els treballadors xilens que van venir a fer la temporada de neu gairebé han retornat tots al seu país. Així ho va confirmar al Diari el cònsol honorífic del país andí, Fernando Bontempi. “Aquesta darrera setmana han sortit dos vols, un de Madrid i un altre de París, i un tercer que surt avui també de Madrid”, va explicar, per afegir que “amb aquestes sortides ja només queda una vintena de persones xilenes a Andorra pendents de tornar al país”.

Pel que fa a l’operativa per tornar, Bontempi va dir que “han sortit amb un autobús en direcció Madrid. El cost aproximat d’aquest trasllat seria d’uns 100 euros. I d’allà agafen un vol que va directe a Santiago de Xile”. Sobre els protocols que han de seguir els xilens un cop han tornat al seu país, el cònsol honorífic va explicar que calia que seguissin una quarantena. En aquest sentit, va afegir que “un cop arriben a Santiago es diferencia en funció de cap on van. Si la seva destinació final és a prop es poden desplaçar fins a casa seva i allà segueixen la quarantena. En canvi, si la seva destinació va molt més enllà de la capital, el govern ha habilitat una sèrie d’hotels on podran passar aquests dies d’aïllament abans de poder continuar el viatge”.

Sobre els retorns, cal recordar que Xile, en cap moment va tancar les fronteres als seus nacionals, i que aquesta situació es va produir únicament amb els turistes. Així doncs, Bontempi va exposar que “d’ençà que va començar la situació de la pandèmia mundial hem anat fent vols de retorn de manera regular. Els nacionals xilens, en tot moment, han pogut tornar cap al país”. El cònsol també va explicar que “en un primer moment, es va fer un acord amb Iberia, per tal de poder agilitzar al màxim les repatriacions”. Amb aquest procediment van poder realitzar el viatge de tornada gairebé la totalitat dels 350 xilens que havien vingut a Andorra per a la temporada d’hivern, quedant-ne només uns 20 després del darrer vol.

Segons les parròquies on resten temporers establerts, Bontempi va explicar que “la veritat és que estan molt diversificats: la Massana, Encamp, Ordino, Canillo... excepte a Sant Julià, en totes les parròquies hi ha algun xilè”. Finalment, sobre les necessitats de la vintena de xilens que encara no han pogut agafar un vol de retorn al país d’origen a causa de la Covid-19, el cònsol honorífic va dir que “la setmana vinent hem de veure algun dels casos que pot ser que ja necessitin ajuda d’algun tipus. Ens posarem en contacte amb ells per veure què els podem brindar i com fer-ho”. A més a més, va recordar que des del país llatinoamericà es continua treballant per poder acabar de fer les darreres repatriacions i que tots els treballadors de temporada puguin arribar a casa seva.

DOS NOUS VOLS A L'ARGENTINA LA SETMANA VINENT

El govern argentí i Aerolíneas Argentinas van publicar ahir un nou cronograma de vols de repatriació per tal que els seus nacionals que es troben varats pel món puguin tornar al seu país d’origen. Pel que fa als que es troben a Andorra, hi ha dos vols que poden tenir afectació directa. L’11 de maig vinent hi ha prevista una sortida des de l’aeroport de Madrid-Adolfo Suárez, mentre que el 13 n’hi ha un de previst des de l’aeroport del Prat. Sembla ser que l’ocupació d’aquests vols, tal com ha passat amb els anteriors, anirà marcada per criteris de necessitat i serà el mateix consolat argentí qui acabi trucant a les persones per tal que puguin adquirir un seient. No obstant això, està per veure si els temporers que es troben a Andorra podran optar-hi.

tracking