Col·lapse per fer el test per un error en la plataforma d'Escaldes

Les cites s'havien donat cada tres minuts i els ciutadans han hagut d'esperar hores per passar el test d'anticossos al Prat Gran

Cues per passar el test al Prat Gran d'Escaldes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Stop Labs del Prat Gran d'Escaldes han viscut aquest matí una jornada de col·lapse per un error en la plataforma informàtica del comú que ha provocat que s'hagin estat donant cites cada tres minuts per fer-se el test d'anticossos. L'acumulació de ciutadans que han acudit a l'hora a la qual havien estat convocats des del moment de l'obertura a les vuit del matí ha generat llargues cues de vehicles que ocupaven tots els carrers al voltant del pàrquing on estan instal·lats dels punts de control per passar el cribratge. L'esperes han durat hores, com el cas d'una família que tenia la cita prevista per a les 8.12 hores i han acabat passant la prova a les 10.15 hores, segons han comentat al Diari, i han afegit que el que es comentava és que hi havia ciutadans que han anat a passar el test sense tenir hora de convocatòria.

L'interval de temps que es dona entre cada convocatòria oscil·la entre els 10 i els 15 minuts, que és el temps que s'ha determinat que es triga a fer la punxada de mitjana a una unitat familiar, per això ha fet materialment impossible que els Stop Labs poguessin donar sortida a la quantitat de gent acumulada. El col·lapse s'ha anat resolent després que el Govern hagi decidit habilitar els punts de control de la caserna de bombers de Santa Coloma per desviar part dels ciutadans convocats a Escaldes.

L'explicació oficial que ha donat el comú d'Escaldes aquest migdia ha estat que el que ha succeït és que s'havien reassignat hores per poder fer el test d'anticossos més separat i que algunes de persones a les quals se les havia canviat la cita "han vingut igualment a la primera hora que tenien assignada, enlloc de la nova" i això ha provocat que hi hagués uns moments de col·lapse. Des del comú han assegurat que la situació s'ha solventat i el cribratge es torna a desenvolupar amb normalitat.

Demà sense problemes

El ministre Eric Jover s'ha referit als problemes d'aquest matí per atribuir el col·lapse "a l'organització que ha fet el comú" per afegir que "ens han fet saber que ja no es reproduirà demà". El portaveu del Govern ha destacat que la logística per fer els tests "és molt complexa" i ha insistit que per a demà no es preveuen problemes i ha fet una crida a les persones convocades perquè vagin a la cita i passin la prova d'anticossos.

Jover ha anunciat que la plataforma d'inscripció per fer els tests tanca demà a la nita i quan deixi d'estar operativa els ciutadans que vulguin participar en el cribratge s'hauran d'adreçar directament als comuns. En el cas dels fronterers els que no hagin estat contactats ja han de trucar al telèfon 875 610 de Protecció Civil per demanar dia i hora i ha feuna última crida a les persones que no s'hagin inscrit "perquè s'hi sumin perquè podran gestionar millor la seva salut". I ha precisat que a les residències de gent gran ja s'han fet els tests als interns pel mateix personal que els cuida habitualment que ha rebut una formació específica per fer les proves.

El ministre Portaveu ha explicat que des del Col·legi de Metges es demana "calma" a les persones que hagin donat IgM positiva en la prova i que si no han desenvolupat símptomes poden continuar fent les activitats socials i anant a treballar mantenint les mesures de protecció i de distanciament i que ja rebran la trucada del metge de referència que farà la valoració de les proves.

Jover ha facilitat les dades de l'evolució de l'epidèmia de coronavirus que ha provocat dos nous contagis segons els resultats de les 72 PCR de les últimes hores amb un total de 754 infectats. Les recuperacions augmenten a 545 amb vuit més avui i 161 casos actius. L'hospital registra onze ingressos, dels quals hi ha tres pacients amb ventilació mecànica a l'UCI i 19 afectats a El Cedre.

tracking