Pandèmia mundial

Més de 34.300 persones han passat el cribratge

El ministre de Salut afirma que s'estan detectant positius però que l'important és que estan localitzats i no seran font de contagi

Més de 34.300 persones han passat el cribratgeSFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera fase del cribratge d'anticossos ha arribat a l'equador aquest migdia quan ja s'havia fet el test a 34.372 persones amb un total de 66.000 inscripcions i 27.000 SMS enviats amb el resultat, segons ha infomat el ministre de Salut que ha afirmat que amb les proves serològiques s'estan detectant casos de positius de la Covid-19 que encara no es pot valorar si seran molts però que estan localitzats i no seran font de contagi perquè no es mouran per la comunitat. Joan Martínez Benazet ha comparegut avui acompanyat del president del Col·legi de Metges, Josep Anton Touceda, que ha remarcat el gran paper que juguen els facultatius d'atenció primària en la gestió de l'epidèmia ara perquè són els encarregats de fer la valoració dels pacients que donen IgM positiva en el test i ha assegurat que "al principi potser hi va haver disfuncions que van dificultar el treball" però que s'han anat solucionant i tots els metges han respost en aquest moment. Ha manifestat que haver d'assumir fer els diagnòstics després de les proves anticossos "ha implicat sobrecàrrega i burocratització" però ha destacat que "hem d'actuar pel compromís amb la població" i ha lloat la importància del cribratge per conèixer la fotografia de l'estat de la ciutadania per prendre decisions correctes. El representant dels metges ha declarat que "hi ha hagut moments de certa dificultat i de qüestionaments i és normal perquè la situació és excepcional i el que estem fent no s'ha fet mai" i ha valorat que la feina conjunta amb el ministeri "ha tingut un resultat òptim".

Martínez Benazet ha detallat què representa cada combinació de resultats que es pot donar a la prova insistint que quan hi ha IgM positiva, sigui amb IgG negativa o positiva es demana a la persona que contacti amb el metge referent perquè en els dos casos hi ha hagut infecció i s'ha d'estudiar en quin punt de la malaltia està l'afectat per saber si encara pot contagiar i tractar-lo. El ministre ha recalcat que aquest positiu en el test no és un diagnòstic i que no comporta en cap cas que la persona quedi en aïllament que és una mesura que només es decideix quan es comprova que està malalta. I el doctor Touceda ha subrallat que la clau és determinar si la persona pot transmetre el virus i per això cal tenir informació complementària al resultat de la prova que pot fer necessària la PCR però no en tots els casos, com si ja se sap que el pacient ha tingut SARS-CoV-2 o si explica que va tenir certa simptomatologia compatible amb la patologia fa temps. I és quan la infecció està en la fase "potencialment contagiosa" quan es decideix aïllar al malalt, donar-li la baixa laboral si cal i fer el seguiment per si desenvolupa símptomes.

El titular de Salut ha reconegut que aquests primers dies de l'operativa es pot haver fet algun aïllament de persones amb IgM positiva "precipitadament" però que no s'ha de fer fins que passi pel metge i ha afegit que hi pot haver casos que es faci PCR i sigui negativa o que no s'arribi a fer aquesta prova i que es decideixi que cal aïllar l'afectat per les característiques del cas que mostri símptomes clars de coronavirus. I ha puntualitzat que hi hagut analítiques de PCR negatives de persones perquè han patit la malaltia de manera lleu amb problemes gastrointestinals, per exemple.

Joan Martínez Benazet ha remarcat que els aïllaments es fan seguint els criteris estandaritzats de malalties infeccioses i amb un diagnòstic, no només pel test serològic, i "no es vulnera cap dret fonamental, al contrari el preserva" i el doctor Touceda ha reblat que "amb la capacitat infecciosa que té el virus no podem jugar als daus i hem de deixar aquella persona fora de la possibilitat de contagiar".

Josep Anton Touceda ha afirmat que aquesta setmana ha tornat a ser de tensió com va succeir els primers dies quan es detectaven més casos de coronavirus "i en 24 hores l'atenció primària s'havia organitzat i vam començar a treballar de la mateixa manera i amb teleassistència" per protecció, ja que ha recordat que entre el 70% i el 80% de contagiats han tingut una afectació lleu i "ha sigut bàsica" la feina dels metges de capçalera que els han assumit. El doctor Touceda ha atribuït la tensió a la situació excepcional que ha provocat la pandèmia i ha ressaltat que el fet que s'hagués implantat la figura del metge referent i la història clínica compartida han estat una gran ajuda per facilitar les tasques perquè "es crea un acord tàcit amb el pacient i saben a qui havien de trucar i la història ha permès compartir tota la informació per facilitar la tasca assistencial".

El ministre de Salut i el president del Col·legi de Metges han coincidit a fer una crida per demanar que tota la ciutadania es faci el test recalcant que es garanteix la confidencialitat de la prova "i no és cap estigmatització, ajuda als nostres sanitaris i s'està protegint a la resta de la població. Serà bo per a tots i també per a ells", ha emfatitzat el doctor Touceda. Martínez Benazet ha insistit que quantes més persones entrin al cribratge menys dubtes hi haurà sobre l'estat dels ciutadans per passar a la següent fase de desconfinament i per poder conviure amb un rebrot, ja que hi haurà la possibilitat de fer diagnòstic molt ràpid davant de qualsevol sospita amb PCR, que ha indicat que ara hi ha 1.500 reactius per fer-ne, i amb les màquines que Grifols facilitarà al SAAS, d'aïllar als afectats i de fer l'enquesta epidemiològica per identificar els contactes i aturar la propagació. El ministre ha estimat que cap a l'1 de juny es podrien prendre les decisons respecte el desconfinament perquè ja hi haurà l'anàlisi de les dades de les dues rondes del cribratge i ha apuntat que quan Salut valori els resultats de la meitat de la primera fase dels tests es fixarà la data per a les noves excepcions amb més llibertat per a les persones.

Onze recuperacions

L'epidèmia del coronavirus continua estabilitzada a la baixa al Principat amb una nova jornada sense cap positiu més i amb onze noves curacions que eleven el global a 537 persones que han rebut l'alta després de superar el virus, segons els resultats de les 95 PCR que s'han rebut avui amb 86 proves negatives. El total se situa en 752 infectats dels quals 168 casos es mantenen actius, amb 30 professionals sanitaris i quatre membres dels cossos especials encara afectats. A l'hospital hi ha tretze pacients ingressats, dels quals cinc es troben a la unitat de cures intensives i cinc dels contagiats necessiten ventilació mecànica, i a El Cedre hi ha 20 persones amb la Covid-19 que inclouen cinc residents de Salita i cinc malalts convalescents.

tracking