Pandèmia mundial

Espanya aprova la quarta pròrroga de l'estat d'alarma amb menys suport

Macron va presentar ahir un pla per rellançar la cultura i va apostar per limitar els grans viatges

Espanya aprova la quarta pròrroga de l'estat d'alarma amb menys suport

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Congrés espanyol va aprovar ahir la quarta pròrroga de l’estat d’alarma decretat pel govern per la pandèmia del coronavirus, que portarà les restriccions fins a la mitjanit del 24 de maig. Encara que ha superat el llindar de la majoria absoluta, sumant 178 vots, aquesta nova ampliació ha tingut menys suport que les anteriors perquè el PP s’ha passat a l’abstenció i Esquerra Republicana al bloc del no.

L’executiu va decretar l’estat d’alarma el 14 de març passat per poder adoptar mesures extraordinàries contra el Covid-19 i amb aquesta ja són quatre les ocasions en les quals el Congrés espanyol ha avalat la proposta del govern d’ampliar aquesta situació excepcional, encara que, això sí, cada vegada amb menys suport a l’hemicicle.

Pel que fa als casos, el nombre de morts diaris per coronavirus va repuntar ahir als 244 després de tres dies consecutius per sota dels 200, així que ja s’aproximen als 26.000, mentre que el de nous contagis confirmats mitjançant PCR va descendir als 685, xifra que eleva 220.325 els casos.

Pel que fa a França, el president gals, Emmanuel Macron, es va remetre a principi de juny per poder tenir una idea clara sobre si els ciutadans podran viatjar durant les vacances d’estiu degut a la pandèmia de coronavirus, encara que sí que va confirmar que la intenció és mantenir la prohibició dels viatges a l’estranger de llarga distància. Tot i això, Macron va deixar la porta oberta a poder viatjar entre els estats europeus.

Igualment, el president francès va voler calmar el sector cultural anunciant un gran pla nacional. “Vull que llancem un gran programa d’encàrrecs públics, ja sigui per als oficis artístics, la literatura o les arts plàstiques, i penso en particular en els joves creadors de menys de 30 anys, perquè quan ets una estructura sòlida, un festival o un artista amb èxit, pots superar aquest període”, va dir Macron en una compareixença pública ahir.

Pel que fa al nombre de casos, les autoritats sanitàries de França van informar que hi havia una nova caiguda en el nombre de morts després de registrar 278 decessos, la qual cosa situa en 25.809 la xifra total de morts des de l’inici de la pandèmia al país veí del nord. En un comunicat, el ministeri de Sanitat va indicar que del nombre de morts, 16.237 ho havien fet en hospitals, mentre que altres 9.572 ho van fer en residències d’ancians i en centres de dia.

tracking