Dos milions en descomptes de FEDA i Andorra Telecom

Les dues companyies aplicaràn bonificacions als particulars per estendre les mesures adoptades per a les empreses des de l'inici de la crisi

Dos milions en descomptes de FEDA i Andorra TelecomSFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

FEDA i les companyies elèctriques han aplicat bonificacions per valor de 917.128 euros i Andorra Telecom per un import de 812.559 euros a empreses i treballadors per compte propi que s'han pogut acollir als descomptes fixats pel Govern en les lleis de mesures excepcionals per ajudar el teixit empresarial davant la crisi, segons han explicat avui els ministres Sílvia Calvó i Jordi Torres, màxims responsables de cada companyia, que han destacat que a més hi ha una contribució a les arques públiques amb els 10 milions que ha agafat el Govern de l'elèctrica i els 20 de la telefònica. Les bonificacions corresponen a les reduccions del 100% i del 80% que s'han fet a les activitats que estaven tancades o en situació de suspensió parcial de l'activitat de les factures del març i de l'abril i l'executiu ha previst ara que els descomptes arribin també als particulars. La ministra de Medi Ambient ha assenyalat que s'ha fet més fàcil la tramitació de la tarifa bonificada que ja existia i que s'aplica a demanda d'Afers Socials per a famílies en situació vulnerable. L'estalvi oscil·la entre els 5 i lels 13 euros en la part fixa i el descompte mitjà del consum és del 15%. En el cas de la factura telefònica, el ministre d'Ordenament Territorial ha indicat que s'ha tancat el conveni de col·laboració que s'estava treballant amb Afers Socials per a les famílies amb dificultats econòmiques que no hauran de fer cap demanda a Andorra Telecom perquè s'aplica per un intercanvi de dades que fa amb Afers Socials. I ha posat com a exemple que una família que tingui una despesa de 60 euros tindrà un descompte del 15% i una aportació d'Afers Socials que pot arribar a 41 euros, de manera que l'ajut pot ser de 50 euros.

Els descomptes de les elèctriques han estat totals per a 2.587 clients i 772 n'han hagut d'abonar només el 20% de la factura, i en el cas d'Andorra Telecom hi ha 5.477 empreses que s'han acollit a les reduccions. Els ministres han ressaltat que en cap cas hi haurà talls de servei per als clients que no puguin fer front a les factures i Torres ha precisat que en circumstàncies normals els talls haurien afectat en aquestes setmanes a 239 empress. I han explicat que les reduccions es mantindran fins a que l'empresa reprengui l'activitat i durant 15 dies més corresponents al març en el cas de FEDA i la telefònica els prorroga per als imports de les factures de maig i juny fins al mes següent de la reobertura, el que significa que una empresa que torni a treballar el 18 de maig en l'inici de la tercera fase té bonificació aplicable tot el mes.

Calvó ha recordat que la companyia elèctrica ofereix a més la possibilitat de fer ajornaments de les factures, què tenen 657 empreses, o de fraccionar-les, modalitat escollida per 96 clients i ha exposat que s'han rebutjat 405 peticions per ajornar els pagaments i 53 per fraccionar-los i que aquestes opcions es continuaran aplicant per a empreses amb dificultats tot i que hagin reactivat els negocis.

Missatges solidaris

Jordi Torres ha destacat que Andorra Telecom ha implementat més mesures de suport davant la crisi com facilitar l'accés a Internet i aparells als estudiants que no podien seguir les classes online, donarconnectivitat a El Cedre i l'hotel Fènix perquè els padrins puguin fer videoconferències amb les famílies o instal·lar connexions per a 56 Stop Labs del cribratge. I s'ha referit als telèfons que s'han activat per a la crisi com el de suport a les víctimes de violència de gènere o el 828 per enviar un SMS solidari per ajudar al fons solidari que ha recaptat ja 58.150 euros. El ministre ha comentat també que Andorra Telecom i FEDA disposen dels recursos "per comprar la part que faci falta" de l'emissió de deute públic que a fet el Govern per finançar despeses de la derivades de la crisi sanitària si és que no queda coberta per la demanda pública de bons i ha recalcat que per al ministeri d'Ordenament Territorial l'única obra prioritària són els treballs de protecció per estabilitzar la zona de la Portalada després de l'esllavissada del 10 d'agost de l'any passat, i que la resta de licitacions s'estudiarà perquè ara hi ha altres despeses que ha d'afrontar el Govern.

tracking