Justícia

Llibertat per al pres que va atracar una perfumeria del Pas de la Casa

L’home, que va poder fugir a Espanya i es va entregar a la policia mesos després, va abandonar dilluns
la Comella i ja és a València

Llibertat per al pres que va atracar una perfumeria del Pas de la CasaARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La justícia va deixar dilluns en llibertat un ciutadà espanyol condemnat a 18 mesos de presó ferma per un atracament a una perfumeria Júlia del Pas de la Casa perpetrat el desembre del 2018. L’home, un ex-legionari espanyol que estava habituat a les armes de foc, va venir a Andorra amb una pistola de balins. Després de veure frustrat dos cops l’intent d’atracar un banc de Sant Julià de Lòria, es va desplaçar fins al Pas de la Casa, on el 22 de desembre va atracar la perfumeria. Del cop en va treure un botí de 1.235 euros i es va escapar de la policia amagat dins la furgoneta en què va arribar al país procedent d’Espanya, que estava aparcada molt a prop de l’establiment. Va fugir l’endemà i es va gastar els diners en alcohol i drogues. El 17 de març del 2019 l’home va tornar a Andorra i des d’una cabina telefònica va trucar a la policia per entregar-se.

Corts el va condemnar a quatre anys de presó, dos dels quals ferms, i del recurs presentat al Superior en va sorgir una reducció de la pena. La sentència en segona instància va fixar la condemna en quatre anys de presó, ferms 18 mesos, en considerar el tribunal “la seva actitud de total col·laboració amb el servei de policia”, fet que demostra que “ara és conscient del dany social que va provocar en el moment dels fets (es troba molt penedit)” i “el seu respecte a les institucions policial i judicials”.

Complerts gairebé tretze mesos de presó dels divuit que marcava la sentència, l’home va ser posat en llibertat dilluns i deixat a l’altra banda de la frontera espanyola sense cap tipus de recurs econòmic. Sort ha tingut que un excompany d’internament andorrà, ara ja fora de la presó, li va prestar els diners per tornar a la seva ciutat. Ahir va arribar a València on, de moment, ha establert la seva residència.

L’home, en una furgoneta de la seva propietat, va venir a Andorra, segons va explicar al judici a Corts, deprimit per la separació amb la dona. L’objectiu era atracar un banc a Sant Julià de Lòria, així que va aparcar a la via pública el vehicle i va estar dues nits observant i planejant com entraria al banc. En un primer intent, el 21 de desembre, l’oficina tenia massa gent a l’interior i es va esperar, però a les 17 hores les portes van quedar tancades. L’endemà ho va tornar a provar, però quan es disposava a entrar per amenaçar els treballadors i reclamar els diners va observar com li tancaven les portes novament, ja que just eren les de cinc de la tarda, hora del final de la jornada.

Tot seguit va pensar de buscar un banc a l’altra punta del país, al Pas de la Casa. Quan hi va arribar, va aparcar la furgoneta en una cantonada, propera a una perfumeria, la qual pensava que hauria de tenir molts diners a la caixa per la quantitat de gent que portava bosses de Júlia. Va entrar a l’establiment i va amenaçar amb la pistola les dependentes, però una àvia se li va enfrontar, escridassant-lo i dient-li que deixés de fer ruqueries amb aquella “pistola de mentida” i que es dediqués a treballar.

En aquell moment va perdre els nervis i va disparar a uns perfums. Tothom es va espantar i es va endur el botí, només 1.235 euros, ja que el comerç té per costum que es facin diverses recollides al dia per evitar acumular diners a la caixa. Quan es va entregar portava l’arma, fet que va permetre a la policia comprovar que el balí havia estat disparat per la pistola de la seva propietat.

ALLAU DE NEGATIVES DEL TS A PETICIONS PER SORTIR DE LA PRESÓ

La sala penal del Tribunal Superior de Justícia ha resolt en les darreres setmanes quatre peticions d’interns en situació de presó provisional que havien demanat la llibertat per diversos motius. En tots els casos,la resposta dels magistrats ha estat la de negar la posada en llibertat per diverses raons. Destaca la d’un home que està en espera de judici acusat d’haver abusat sexualment d’una menor de 14 anys amb la qual convivia. El processat, resident espanyol, va fugir el dia dels fets i va ser necessària una ordre d’extradició per posar-lo en mans de la justícia andorrana. Tot i que l’acusació particular també en va demanar la llibertat provisional, el TS l’hi ha negat perquè el risc que fugi al seu país una altra vegada és molt alt. El processat “no disposa de cap expectativa laboral en no tenir permís de treball, fet que, posat en relació amb la pena eventual que podria ser pronunciada contra ell, són motius suficients per imaginar que pogués voler fugir”. Els magistrats recorden que no disposa tampoc de permís de residència i que, de totes maneres, no podria romandre al Principat per la situació sanitària actual. La sala penal també ha negat la llibertat a dos homes detinguts en el marc de l’operació Elit de lluita contra el tràfic d’estupefaents i que estan empresonats des del març de l’any passat. Un demanava la llibertat perquè, en raó de la crisi sanitària i sobre la base del principi de precaució, “no s’hauria de mantenir el processat en presó preventiva pel gran risc objectiu que això suposa, i d’acord amb les recomanacions de l’OMS i del Consell d’Europa”. El TS, que també té en compte la gravetat dels fets comesos –formava part d’una xarxa de tràfic de marihuana de la qual es van intervenir sis quilos–, denega la petició, ja que, “segons va explicar el ministre de Salut” fa unes setmanes, “el protocol seguit al centre penitenciari garanteix la salut dels presos en condicions fins i tot millors que la resta dels ciutadans”. Tampoc li dona la raó al segon home, que va demanar la llibertat per ser andorrà i estar arrelat al país. També es desestima la demanda d’un altre home en espera de judici per tràfic de drogues.

tracking