Pandèmia mundial

L'hospital podrà fer 1.000 proves de coronavirus al dia

El ministre de Salut ha anunciat que l'empresa Grifols facilita a Andorra dues màquines per fer TMA, un test que permet diagnosticar la Covid-19

L'hospital podrà fer 1.000 proves de coronavirus al diaSFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La farmacèutica Grifols s'ha interessat pel model sanitari de gestió d'Andorra pel coronavirus i pel doble cribratge a tota la població i s'ha posat a disposició del Govern per facilitar dues màquines per diagnosticar la Covid-19 que arribaran al país a finals de la setmana vinent, segons ha explicat el ministre de Salut. Joan Martínez Benazet ha informat que els aparells fan TMA, una tècnica desenvolupada per l'empresa multinacional a Califòrnia "similar a les PCR per detectar els positius però amb més sensibilitat i que és un sistema més avançat per a virus amb molècules d'RNA" i que permetran fer mil tests al dia amb els resultats en poca estona, el que servirà per tenir un control de l'epidèmia més ràpid i quan conclogui el cribratge d'anticossos serà útil per poder fer seguiment a col·lectius vulnerables i al personal sanitari i sociosanitari.

El titular de Salut ha destacat que no hi ha cap contraprestació econòmica per a Grifols per l'entrega d'aquestes màquines, sense límit de temps, i que s'està treballant el conveni de col·laboració que inclourà l'intercanvi de coneixement científic com es farà amb la comunitat internacional amb dades que es tractaran de forma grupal i anònima. Joan Martínez Benazet ha ressaltat que la farmacèutica vendrà els reactius per fer les proves a Salut a preu de cost i que l'import d'aquestes TMA suposarà un estalvi respecte al que tenen les PCR tant si s'envien a laboratoris de l'estranger com si es fan a l'hospital. Grifols a més ha enviat un enginyer de l'empresa per visitar l'espai que hi ha al centre per instal·lar les màquines i ha posat a disposició del ministeri un científic especialitzat en la pandèmia per donar suport als professionals del país a més d'oferir l'equipament tècnic.

18.000 persones informades

El ministre ha informat de l'evolució dels tests d'anticossos que ja han passat 20.000 ciutadans i ha indicat que ja s'han enviat 18.000 SMS per comunicar si el resultat és negatiu i en el cas dels que siguin IGM positives se'ls indica que han de contactar amb el metge referent qe determinarà el procediment a seguir per completar el diagnòstic. Aquest facultatiu serà el que valori en funció de la situació clínica de la persona si se li ha de fer una prova per comprovar si és un cas actiu de la malaltia i Martínez Benazet ha incidit que ara es podrà fer el diagnòstic amb una TMA amb la tecnologia proporcionada per Grifols.

El ministre ha afegit que les persones que vulguin tenir informació més concreta sobre la prova d'anticossos pot trucar al telèfon 77 50 06 per demanar-la, així com qui no hagi rebut l'SMS passades 24 hores de la prova. I ha assenyalat que la consulta de dades que s'havia anunciat que es podria fer en la mateixa plataforma d'inscripcions no està activada perquè no s'havia contemplat des del principi i els tècnics estan treballant per evitar problemes de vulnerabilitat en l'accés a la informació, alhora que ha insistit que el resultat del primer test "és fred i d'una utilitat molt baixa" i necessita interpretació i el de la segona fase perquè la informació sigui valorable. També ha informat que els comuns han començat a fer de nous trucades als ciutadans ja que s'havien aturat les cites fins comprovar quan temps es necessitava per passar la prova en els primers dies i ara s'ha ajustat l'interval entre cada convocatòria.

Cap nou positiu

Martínez Benazet ha donat les dades de l'epidèmia que mostren que no hi ha cap nou contagi des de d'ahir, amb 751 acumulats, ni tampoc defuncions. El que augmenta és la xifra de persones recuperades que se situa en 521, set més que ahir, i els infectats actius són 184, dels quals hi ha quinze a l'hospital, sis a cures intensives i cinc amb ventilació mecànica. A l'àrea assistencial d'El Cedre hi ha 18 persones, de les quals quatre són residents de Salita i sis convalescents i el ministre ha recalcat que les recuperacions entre interns dels centre sociosanitaris continuen i són especialment importants perquè es tracta de persones més vulnerables davant la infecció i aquestes curacions "donen esperança".

tracking