pandèmia mundial

Una defunció més i 514 recuperats de l'epidèmia

El ministre de Salut ha anunciat que 14.000 persones han passat el test fins al migdia i que no es donaran més dades d'immunització fins al final de la primera fase del cribratge

Una defunció més i 514 recuperats de l'epidèmiaSFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comportament de les corbes epidemiològiques de la Covid-19 "és bo tot i les excepcions al confinament que s'han fet" que sembla que no han modificat la tendència a la baixa de la incidència de la malaltia i que se'n poden continuar fent, segons l'anàlisi del ministre Joan Martínez Benazet i de l'epidemiòloga de Salut, Mireia Garcia, que insisteixen que el virus encara hi és i que s'ha de mantenir especialment el distanciament social i aïllar-se i contactar amb el metge de seguida que es tingui algun símptoma que pot ser compatible amb la infecció. Garcia ha assenyalat que es registren casos nous però amb la corba aplanada que revela una transmissió més pausada i ha indicat que aquests contagis corresponen a "agrupacions identificades" que el ministeri situa entre els professionals sanitaris i que ressalten es controlaran amb el cribratge perquè el principal risc "són les persones asimptomàtiques" que poden estendre el coronavirus i així es detectarà si hi ha nínxols de transmissió.

Les dades de les últimes hores registren un nou òbit a causa del SARS-CoV-2 per la mort d'un pacient de 68 anys que estava ingressat a la unitat de cures intensives amb ventilació mecànica "des de fa setmanes", ha explicat Joan Martínez Benazet, que ha anunciat a més que la xifra d'infectats recuperats suma quinze nous casos i arriba a 514 pacients en total i amb 46 v´´ictimes mortals des de la primera defunció del 22 de març provocada pel coronavirus.

El nombre de malalts actius són 191 amb un nou positiu confirmat en les últimes hores que deixa el global d'afectats a Andorra en 751 persones, de les quals hi ha 6 a l'UCI i cinc connectades a un respirador. Els ingressos a El Cedre es mantenen com ahir en 19 malalts que inclouen cinc residents de Salita i set convalescents a l'espera de negativitzar el virus.

Martínez Benazet ha fet un repàs al cribratge massiu que per segona jornada s'està fent a la població en general i pel que ja han passat 14.000 ciutadans fins aquest migdia. El ministre ha precisat que no es donaran més dades parcials del nombre de persones amb anticossos que s'han detectat amb les proves perquè ja considera que és significativa la xifra del 8,3% que es va fer pública ahir i ha anunciat que hi haurà un nou balanç quan finalitzi la primera fase del cribratge per al que s'estan donant cites segons el número de cens de manera aleatòria. El ministre ha reconegut que hi ha errors en la plataforma que han provocat que no s'estigui donant informació als ciutadans que ja han fet la prova i la doctora Cristina Royo, una de les responsables de l'operativa, ha assegurat que s'estan solucionant els problemes i que se solucionarà el decalatge amb els missatges que hi ha ara a partir de demà en format SMS "gairebé al moment". El contingut dirà si el ciutadà "és compatible amb la infecció o que no hi ha infecció" i també es podrà consultar aquesta informació en la mateixa plataforma on es van fer la inscripció per passar pels Stop Labs.

Les persones que reben la trucada des del ministeri de Salut en poc temps són les que donen IGM positives a les quals es recomana aïllament a casa amb el nucli familiar i contactar amb el metge de capçalera perquè poden transmetre la infecció.

Protagonisme per al metge referent

La doctora ha explicat el procés que se segueix quan una persona dona un nivell d'IGM positiu que revela que pot tenir la Covid-19 per precisar que no sempre es fa una prova PCR per detectar si és un positiu. L'especialista del SAAS ha indicat que el metge referent tindrà un paper molt important per interpretar el resultat perquè serà ell qui avaluarà la situació clínica que presenta, la que ha tingut prèviament, si està treballant i els contactes que ha tingut per decidir si s'ha de sotmetre a la prova de detecció del virus. I el ministre ha reblat que el facultatiu determinarà si cal que tingui la baixa laboral i estudiar els contactes ja que ha comentat que en casos com per als de persones ja diagnosticades de la Covid-19, les que hagin conviscut amb un infectat fa un mes no està indicat fer PCR però sí quan és un possible positiu que no se sap d'on pot venir.

El titular de Salut ha insistit que els tests serològics d'anticossos són "una eina d'ajuda al diagnòstic" ja que per si sola aquesta analítica no indica que la persona estigui malalta però si serveix per ajudar a detectar casos amb la valoració d'altres elements.

tracking