Pandèmia mundial

Els pacients recuperats superen els actius

El ministre Martínez Benazet es mostra preocupat per una relaxació de la població en les excepcions del confinament i avisa que poden provocar un retrocediment

Els ministres Eric Jover i Joan Martínez BenazetSFGA/JAViladot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per primera vegada des de l'inici de la situació d'emergència per la Covid-19, Andorra té més casos de pacients recuperats que de casos actius. Així ho ha explicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet en la seva compareixença diària per donar l'actualització de les dades epidemiològiques. En les darreres 24 hores s'han registrat set casos positius nous que alcen la xifra de totals a 738, dels quals 340 continuen actius i 358 ja s'han recuperat i han donat negatiu en dues proves de PCR. A més, no s'ha hagut de lamentar cap defunció en les darreres hores, per la qual cosa es manté en 40 la xifra de morts a casua del coronavirus al Principat. A l'hospital hi ha 30 pacients ingressats, dels quals 16 romanen a l'UCI i 12 estan en situació d'intubació i ventilació mecànica.

Malgrat que la corba epidemiològica continua progressant en el bon sentit, Martínez Benazet s'ha mostrat "molt preocupat" després d'haver "oberservat una relaxació" de la població a l'hora d'aplicar les excepcions en el desconfinament que va decretar el Govern. El ministre ha anat a donar ànims als professionals sanitaris i els padrins que es troben a l'Hotel Fènix per la situació d'un cas positiu, i mentre tornava "a l'hora reservada per a les persones de més de 70 anys i vulnerables, he trobat famílies amb els nens, gent passejant el gos o fumant sense la mascareta". Ha remarcat que és molt irresponsable sortir a passejar en les hores dedicades a unes persones determinades pel risc que pot suposar per a elles i ha demanat seguir les normes que s'han publicat. En aquest sentit, ha recordat que si la població continua augment la relaxació, podria comportar "retrocedir en les mesures del confinament".

El ministre Portaveu, Eric Jover, ha explicat que la mobilitat avui en comparació a un dissabte de l'any passat ha baixat un 67%, mentre que el dissabte passat era d'un -80%. "La gent té la sensació que l'epidèmia ja ha acabat i no és cert. El virus és a fora i ens està esperant", ha assegurat el titular de Salut, que ha afegit que "sembla que l'epidèmia no ens deixarà aquest estiu i és de preveure que puguin haver brots més endavant".

L'OPERATIVA MÉS GRAN MAI MUNTADA AL PAÍS

Martínez Benazet també ha incidit en alguns detalls dels tests massius d'anticossos que començaran dimecres amb voluntaris del funcionament de l'operatiu, seguits dels professionals de la salut, treballadors socials o cossos especials, entre altres. El ministre ha recordat que es tracta de "l'operativa més gran que mai s'ha muntat a Andorra, més que unes eleccions generals", per la qual cosa ha demanat paciència a la població. "Òbviament, algunes coses funcionaran i en d'altres ens encallarem, en una operativa com aquesta sabem que tindrem petits errors i inclús esperes llargues", ha indicat. El titular de Salut també ha explicat que ja s'ha començat a comprovar l'eficàcia dels tests i ahir es van fer 10 tests a 10 persones que havien passat la malaltia i els resultats concordaven amb la situació. També s'ha fet un estudi d'especifitat amb un resultat del 100% d'eficàcia en 100 proves realitzades, i s'està acabant un de sensibilitat. A més, Martínez Benazet ha indicat que els resultats dels tests no es donaran fins que no s'acabi el doble cribatge, tret dels casos que es detecti que s'ha d'actuar.

tracking