pandèmia mundial

Govern destinarà 120 milions d'euros als ERTO

Xavier Espot ha explicat que el nou paquet de mesures inclou la suspensió temporal dels contractes laborals, que suposa una rebaixa del sou d'entre el 3% i el 20% en funció del salari que es percebi

Xavier Espot dona negatiu al Covid-19SFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, ha explicat durant el discurs que ha fet aquest vespre per televisió que el segon paquet de mesures, que es preveu que entri en funcionament l'1 de maig, suposarà una despesa d'entre 90 i 120 milions d'euros "d'aquí fins al desembre", ja que inclourà la suspensió temporal dels contractes i el Govern haurà d'assumir part del cost d'aquesta mesura. Els anomenats ERTO suposaran una rebaixa salarial en les nòmines dels treballadors per tal "d'alleugerir durant uns mesos a les empreses la càrrega que suposa haver de pagar la totalitat dels sous", però garantint que mantinguin una "gran part dels seus ingressos". En aquest sentit, Espot ha detallat que les persones que cobrin el salari mitjà, sobre els 2.100 euros, tindran una rebaixa salarial del 20%, mentre que el percentatge s'anirà reduint en funció de la retribució, i per tant, qui cobri 1.200 euros haurà de renunciar al 3% i quicobriel salari mínim rebrà íntegrament el sou. Xavier Espot ha destacat que el Govern ha volgut que les rebaixes "tinguin el menor impacte possible, sobretot en els sous més baixos" i ha destacat que a partir de la setmana vinent l'executiu regularà més ajudes per a les persones a l'atur i hi haurà més suport pels autònoms. Les empreses que optin per fer aquesta suspensió temporal dels contractes també hauran d'assumir a fons perdut una part dels sous suspesos, que no superarà mai el 25%, mentre que la resta serà assumida pel Govern, fins a arribar a cobrir en segons quins casos el 75% dels salaris.

Espot ha destacat que aquesta fórmula garanteix que les persones que cobren entre el salari mínim i el mitjà no pateixin un menyscapte superior al 20%. Així mateix, el cap de Govern ha destacat que totes aquelles persones afectades pels ERTO o que hagin estat acomiadades tindran dret a una reducció del 20% del lloguer i a l'ajornament sense interessos de les quotes hipotecàries, fet que implica que els propietaris d'immobles i la banca "continuaranfent esforços i suportant una part de lacàrregade la crisi". La despesa d'entre 90 i 120 milions d'euros que el Govern assumirà per als ERTO se suma als 250 milions que l'executiu ha destinat en conceptes d'avals, pagaments d'interessos de crèdits tous i ajuts directes, que amb les mesures futures que el Govern posarà en marxa equivaldrà al 6% del Producte Interior Brut (PIB) del país.

Reducció del pressupost del Govern

El ministre portaveu, Eric Jover, i el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, han comparegut en una roda de premsa posterior a l'anunci del cap de Govern per detallar les noves mesures. En aquest sentit, Gallardo i Jover han destacat que el pressupost de l'executiu del 2020 i del 2021 patirà una forta reducció i que hi haurà "una caiguda notable de les inversions públiques, tenint en compte que es garantiran aquelles que són fonamentals per a la nostra economia". El ministre portaveu ha puntualitzat que la contenciópressupostària per aquest any serà de 17 milions d'euros i la del 2021 de 10 milions.

tracking