Un padrí mor a El Cedre

El difunt estava afectat per la Covid-19 i restava en aïllament al centre sociosanitari

Un padrí mor a El CedreFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un intern d'El Cedre de 93 anys ha estat l'última víctima provocada per la infecció del coronavirus i representa l'òbit número 22 al Principat per la malaltia. El difunt estava en la zona d'aïllament habilitada al centre sociosanitari que registra ja tretze decessos de residents des de l'aparició de la Covid-19 que mantenia ahir 36 persones ala residència de Santa Coloma diagnosticades amb el virus, dels quals una dotzena són interns del centre Salita d'Escaldes.

Les dades facilitades avui pel ministre de Salut situen els positius en 545, amb 91 professionals sanitaris i 18 efectius dels cossos especials, i els malalts recuperats són 39. La situació a l'hospital continua mostrant que "la pressió sanitària ha disminuït molt perquè portem tres dies sense ingressos a l'UCI i és molt esperançador" ha remarcat Joan Martínez Benazet, que ha detallat que hi ha 52 pacients hospitalitzats amb 17 a cures intensives i 14 amb ventilació mecànica. I ha explicat que en les últimes hores s'ha retirat el respirador a l'auxiliar del SAAS de 24 anys com ahir es va fer amb un altre malalt i els dos evolucionen correctament "i estan fora de perill" i que altres dues persones podien deixar de tenir ventilació mecànica en les properes hores. Tanmateix, s'ha hagut d'intubar un professional del SAAS de 40 anys que el ministre ha informat que estava a l'UCI "en situació molt límit" sense ventilar.

El màxim responsable de Salut ha ressaltat que fa una setmana "ens preocupava la capacitat de ventilació" perquè hi havia 19 pacients a la unitat de cures intensives però ara hi ha 27 ventiladors habilitats i 14 ocupats "i creiem que estem en un moment de l'epidèmia que no ens veurem obligats usar-los tots". I ha anunciat que demà arriben quatre respiradors i dijous cinc més i que tot i que potser ara no fan falta "ens convé tenir un coixí de ventiladors" per la situació de pandèmia mundial i per si torna a reactivar-se el virus més endavant.

Avis sense intubar

Joan Martínez Benazet ha volgut especificar perquè hi ha padrins que estan morint a El Cedre, en planta o a casa sense passar per l'UCI per ser intubats i ha emfatitzat que se'ls està donant la mateixa atenció sanitària que abans de l'emergència per la situacio específica de cadascú i quehi ha recursos per ventilar a tothom. I ha posat l'exemple de la seva mare, que té 101 anys i està en plena capacitat cognitiva "i tinc por que agafi la infecció però amb 101 anys no té cap sentit que se li posi un ventilador perquè no té possibilitats de sortir-se'n i atemptaria contra la seva dignitat i seria acarnissament terapèutic". Així, ha especificat que quan una persona té demència i està desconnectada de la realitat no se li poden donar els mateixos recursos que a una altra persona gran sense aquest problema i que les decisions que adopten els metges són compartides amb les famílies com es feia abans de l'epidèmia.

El ministre ha comentat que a Itàlia o Estats Units per falta de recursos s'estan veient casos de persones connectades al mateix respirador i ha assegurat que "és per tranquil·litzar consciències però no estàs tractant bé a cap dels dos". Ha recalcat que aquesta no és la situació del país en cap cas i que a El Cedre les àrees destinades a pacients de la Covid-19 estan funcionant com a l'hospital, amb metges i infermeres.

Incorporació de la brigada cubana

El titular de Salut ha anunciat que tots els professionals sanitaris de la brigada cubana que van arribar el 29 de març a Andorra han donat negatiu a la prova del SARS-CoV-2 que se'ls ha fet i que avui o demà ja podrien començar a treballar els primers metges i infermeres per atendre afectats per la pandèmia. La incorporació progressiva d'aquests 39 sanitaris permetrà "donar descans als professionals que han estat doblant guàrdies amb la pressió que hi ha hagut i la por que es desbordés la situació", ha ressaltat Martínez Benazet.

tracking