pandèmia mundial

Els ERTO s'inclouran a les noves mesures

La setmana vinent es parlarà amb els grups polítics per tramitar-les el 15 d’abril

Els ERTO s'inclouran a les noves mesuresFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ja té a punt el segon paquet de mesures econòmiques per tal de pal·liar la crisi provocada pel coronavirus. Així ho va confirmar el ministre portaveu, Eric Jover, durant la roda de premsa d’ahir, en la qual va explicar que la voluntat de l’executiu és que durant la setmana vinent es pugui parlar amb els diferents grups parlamentaris, tant de la majoria com de l’oposició, per tal que hi puguin fer les seves aportacions. Un cop fet això, la intenció es presentar-ho al Consell General el dia 15 vinent, amb caràcter d’extrema urgència, tal com es va fer amb l’anterior llei, i votar-ho en 48 hores i que pugui entrar en vigor abans que acabi el mes d’abril.

Entre les mesures que s’inclouran en aquest segon paquet de mesures hi haurà un mecanisme per suspendre els contractes laborals de manera temporal; el que popularment es coneix com a ERTO. Cal recordar que aquesta és una mesura que els diferents sectors empresarials venen reclamant des de l’inici de la crisi. A més a més, el cap de Govern va posar de manifest que s’estava treballant en aquesta direcció en una carta adreçada a l’Associació de Comerciants de l’Eix Central.

Sobre el desenvolupament de la crisi, Jover va dir que “nosaltres sempre hem dit que vèiem aquesta situació en tres etapes: la primera amb les mesures adreçades a poder mantenir els llocs de treball; una segona, on si és necessari s’ampliaran aquestes accions, i finalment una tercera, que és l’endemà i quan les empreses puguin tornar a aixecar la persiana. També treballem en aquest supòsit per tal que la tornada a la normalitat sigui el més ràpida possible”.

La palanca del turisme

El ministre portaveu també va abordar la situació de les empreses del sector turisme i associats, de les que va dir que “han de ser una de les palanques de la recuperació. Han sigut, són i seran una part important de l’economia del país”. Sobre el que s’està treballant concretament en aquest sector, Jover va dir que “em consta que Andorra Turisme està treballant per poder reactivar el sector tan bon punt s’aixequi el confinament. Però és evident que al començament caldrà reorientar-lo per tal d’aconseguir que el sector tingui com més gent millor”.

Amb referència als crèdits tous, Jover va dir que s’havien rebut un total de 1.192 sol·licituds, de les quals se n’havien resolt 54. Aquestes, de les quals 47 van ser positives i 7 negatives, suposen un import total de 1,9 milions en despesa corrent i 100.000 euros en refinançament de préstecs. Del total de peticions, aproximadament un terç han estat fetes per autònoms.

El fons gairebé es dobla

Pel que fa al fons de solidaritat, amb les aportacions fetes ahir, va assolir la xifra d’1.274.884 euros. En aquest punt, el ministre portaveu va voler agrair la solidaritat que està arribant de tots els sectors de la societat andorrana, ja sigui amb ingressos als comptes o amb els SMS al 828, que aporten dos euros amb cadascun al fons de solidaritat. En el moment de la roda de premsa, Jover va confirmar que s’havien rebut prop de 18.000 SMS, que suposava una aportació de 35.882 euros.

EL PS VOL QUE EL GOVERN S'ACOSTI ALS AUTÒNOMS

El PS va reclamar ahir que el Govern faci més esforços per tal d’estar al costat dels empresaris i dels autònoms. En aquest sentit, el conseller general Jordi Font va comparar el que ha de fer l’executiu amb el que estan fent els comuns amb la població més necessitada i va dir: “De la mateixa manera que els comuns s’han apropat als padrins i fins i tot els porten el menjar a casa seva, Govern ha de fer una cosa similar amb el teixit empresarial d’Andorra format per petits autònoms i treballadors per compte propi”. Font va anar més enllà i va instar Govern a “crear una cèdula específica i que s’adreci directament als autònoms”. No obstant això, des del PS també es va voler reconèixer la feina que estava fent l’executiu, però que calia fer una empenta més per tal que tots els empresaris sabessin a què es podien acollir. Finalment, els socialdemòcrates també van proposar que els treballadors per compte propi, que malgrat poder treballar, s’hagin de quedar a casa per cuidar de fills menors de 14 anys o discapacitats, puguin rebre una prestació de 704 euros.

L'USdA CRITICA QUE S'ESTUDIÏN ELS ERTO I QUE ARA S'APOSTI PER CONVENIS COL·LECTIUS

La Unió Sindical d’Andorra, va criticar que el Govern estigui estudiant implantar la mesura dels ERTO en el proper paquet de mesures. Ho van fer ahir a través d’un comunicat, on, a més a més, lamentava que el ministre portaveu, Eric Jover, en rodes de premsa anteriors hagués obert la porta que es comencessin a fer i estudiar convenis col·lectius per a cada empresa o sectorials. En aquesta línia, la nota de l’USdA deia que apostar per aquest tipus de relació entre les empreses i els treballadors “es donar plena potestat als empresaris perquè puguin imposar la seva voluntat dins de les empreses”. El comunicat anava més enllà i es preguntava on eren els representants dels treballadors de les empreses, que tal com marca la llei, les que tenen més de 20 treballadors n’haurien de tenir. Una altra de les crítiques que fa la Unió Sindical a Govern és la qüestió de l’acomiadament; a banda de lamentar que poder fer fora un treballador sigui lliure,van criticar que “la modificació del Codi de relacions laborals, la qual segons el Govern havia de beneficiar els treballadors andorrans, a més de mantenir l’acomiadament lliure modifica a la baixa, a favor de les empreses, el cost de l’acomiadament”. L’USdA recorda que en el seu moment ells ja s’havien oposat a aquestes modificacions i va instar l’executiu a prendre decisions en benefici de tothom.

Els ERTO s'inclouran a les noves mesures

tracking