Els tests a tota la població començaran en dues setmanes

El Govern tira endavant les proves ràpides d'anticossos per començar a reactivar sectors

Martínez Benazet i la llei òmnibus, als set tuits

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tota la població d'Andorra es sotmetrà a un test ràpid d'anticossos per detectar el nivell de contagi de la Covid-19 i determinar quines mesures de restricció es poden aixecar, segons ha aprovat el Govern. El ministre de Salut ha precisat que per arribar a la fase d'obertura d'activitats socials i econòmiques és necessari disposar d'una base de dades que serà l'estudi epidemiològic que es farà a tota la ciutadania i que estima que començarà en un parell de setmanes. Per fer-los el ministeri ha encarregat 150.000 tests a Corea que arribaran des d'Espanya i que "són absolutament fiables" i són els que es van fer al país asiàtic, ha remarcat el ministre, que ha afegit que les proves es faran en diferents punts de control, alguns per fer-les des del cotxe com es fa ara a l'entrada de l'hospital, i que hi participaran també laboratoris privats i personal voluntari, que ha afirmat que ja s'hi ha ofert, que rebran una formació de preparació per fer aquesta tasca.

Joan Martínez Benazet ha insistit que Andorra es troba en una "fase ascendent de la corba, hem aconseguit que no hi hagi pic i aplanar la corba però per arribar al moment d'obrir s'ha de fer de forma molt precisa i amb coneixement" que serà l'estudi epidemiològic iniciativa de científics independents, membres d'Actua, del SAAS i validat per l'expert Oriol Mitjà. El ministre ha destacat que el projecte és molt bo i que permetrà el Principat ser pioner amb aquesta eina i ha indicat que no es poden aventurar els sectors que es podrien reactivar perquè tampoc no és una decisió només competència de Salut. I no ha volgut aventurar-se a donar cap data de la recuperació de la mobilitat però si ha manifestat que espera a poder tenir més coneixement sobre el comportament de l'epidemia al Principat "i espero poder obrir sectors abans de mitjans de maig" però caldrà saber el resultat dels tests generalitzats i seguir l'evolució de la corba de malalts.

Martínez Benazet ha defensat el test generalitzat d'anticossos perquè els desenvolupen les persones que han estat malaltes i les que no han tingut símptomes i l'han passat i això permet conèixer el grau d'immunització de la població mentre que ha destacat que no es pot fer la prova d'antígen a tothom per veure qui tenia la infecció perquè no és possible arribar a tota la ciutadania, ni aquí ni a cap lloc del món. I ha argumentat que tampoc no"no té sentit" haver fet abans la prova d'anticossos perquè no es positivitza fins passada una o dues setmanes "i haguéssim tingut una falsa realitat perquè era l'inici de l'epidèmia".I ha puntualitzat que tenir "anticossos de la Covid-19 et protegirà durant uns mesos" i algunes persones podran tornar a fer vida normal i es podrà saber "la progressió de la malalita, la corba què farà i en quina velocitat ens podem contagiar".

Assaig amb cinc països

El ministre ha anunciat una altra eina per combatre la pandèmia que s'obtindrà perquè Andorra ha acceptat avui entrar a formar part d'un assaig clínic que dirigeix Oriol Mijtà per a cinc països, que ha afirmat que no es pot desvetllar encara els que són, i que permetrà "protegir-nos de forma anticipada" perquè "ens preocupa que el virus torni a venir a l'octubre" i no hi cap seguretat que ja existeixi una vacuna per immunitzar a tota la ciutadania. La prova mèdica consisteix a fer tractaments amb hidroxicloroquina a contactes de malalts per esbrinar si aquest fàrmac és protector "que seria el millor resultat", ha incidit el ministre, per recalcar que l'assaig tindrà moltes implicacions també com la de protegir els col·lectius més vulnerables.

tracking