reportatge

Ser exemplar i traficar

Un home, a la presó complint 15 mesos ferms per agressions i amenaces, va demanar substituir la pena per l’expulsió del país per cinc anys. Ho va demanar el seu lletrat per “la conducta exemplar” que té al centre. Però va ser enxampat traficant a l’interior.

Ser exemplar i traficarARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La defensa i la sala penal del Superior veuen de manera molt diferent què és tenir un bon comportament dins la presó. Per al lletrat d’un home d’origen equatorià condemnat a 21 mesos de presó, quinze ferms i sis condicionals, que acabarà de complir la pena el febrer de l’any vinent, la seva estada al centre penitenciari de la Comella s’està desenvolupant amb una “conducta exemplar”. El seu client, assegurava fa unes setmanes davant del TS, realitza activitats, estudis i seguiment psicològic que garantien així la seva reinserció, tal com es desprèn de l’informe elaborat pel director de la presó. És per això que demanava a la sala la substitució de la pena de presó ferma que li resta per complir al seu defensat per la d’expulsió del Principat per un termini de cinc anys. Ho demanava al Superior després que Corts hagués denegat una primera petició de substitució del ròssec de la pena privativa de llibertat que li quedava per complir.

El TS, per la seva banda, no té gens clar la bona conducta del pres al centre penitenciari. Més aviat està convençut que de bona conducta dins la presó res de res i per això ha desestimat el recurs presentat per la defensa del pres. I ho ha fet amb un argument clar, que no és altre que l’home està processat en una altra causa com a autor responsable d’un delicte major de tràfic de droga en gran quantitat i amb difusió en centre penitenciari. “La qual cosa permet dubtar de la seva conducta exemplar en dit centre penitenciari”, diuen els magistrats. L’equatorià compleix presó per delictes majors d’agressions i amenaces per diversos fets que va protagonitzar el 2014, entre els quals donar un cop de puny a un jove menor d’edat a la sortida d’una discoteca d’Andorra la Vella després d’haver-lo intentat agredir amb una ampolla de vidre i propinar un cop de peu al coll a un altre menor. També va amenaçar de mort el porter de la discoteca per identificar-lo davant la policia i dies després va amenaçar un dels menors que va agredir.

La defensa també havia demanat la substitució de la pena per la “poca intensitat” de la gravetat dels fets i la “moderada gravetat” de les repercussions a les víctimes. El tribunal no pensa el mateix i recorda a la sentència que els delictes són d’especial gravetat en afectar al dret a la seguretat de les persones; que al recurrent li consten antecedents penals i que se li revocaren les suspensions de penes privatives de llibertat imposades en diverses causes que resten avui per complir; i que encara ha de ser jutjat pel tràfic de droga.

tracking