Proves i tràmits per als sanitaris cubans

El grup de metges i infermers han arribat de matinada i han estat rebuts avui per la ministra Maria Ubach

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els sanitaris cubans especialistes en medicina interna i en cures intensives estan fent avui els tràmits per tenir l'autorització d'Immigració per treballar i residir al Principat i s'estan sotmetent a les proves de PCR per comprovar que cap dels 39 integrants del grup està contagiat per coronavirus. La ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, i la secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, s'han desplaçat a l'hotel escaldenc on s'allotja la delegació cubana per donar-los la benvinguda i reiterar l'agraïment del Govern per haver vingut a ajudar a lluitar contra la pandèmia.

El grup ha arribat en dos autobusos passades les dues de la matinada a Andorra on dos vehicles de la policia els han acompanyat des de la frontera fins a l'hotel on s'allotjaran inicialment. Els 39 metges i infermeres, equipats amb màscaretes i guants de protecció des de la sortida de l'illa caribenya, descansen a l'hotel Panorama d'Escaldes després de dues intenses jornadades de viatge des que van sortir dissabte de Cuba per aterrar a Madrid ahir a la tarda i partir de seguida amb destí al Principat per carretera.

“Trobaré a faltar els membres de la meva família i tots els meus pacients, però la meva obligació és estar on em necessiten ara mateix”, va afirmar Vilma Luisa Vargas, una de les especialistes de primer grau en medicina interna abans de sortir de Cuba. En la mateixa línia, la doctora anestesista Martha María García va manifestar que “les meves expectatives són complir la meva missió, fer les coses molt bé, i posar ben amunt el nom del nostre país i tornar a casa amb la missió complerta”.

Per la seva banda, el cap de la brigada mèdica cubana, Luis Enrique Pérez, va apuntar que “la nostra intenció és portar la recomanació encertada i l’esperit oportú del líder històric de la Revolució Cubana”. I va expressar que en les missions mèdiques internacionalistes “l’exèrcit de bates blanques de Fidel Castro salva vides i brinda amor, sense tenir en compte la classe social, gènere, raça o la filiació política”.

Els reforços sanitaris provinents de Cuba han arribat aquesta matinada al Principat. Els 39 metges i infermers, entre els quals figuren tres doctors intensivistes, dos anestesistes, sis internistes, un hematòleg i un responsable de logística, i infermers internistes, anestesistes, generalistes, i un d’emergències, van aterrar ahir al migdia a l’aeroport Adolfo Suárez de Madrid, es van desplaçar al país amb dos autobusos de companyies nacionals amb el rètol “Expedició Sanitària”, un d’autocars Nadal i l’altre de Viatges Regina, i s’allotjaran en un hotel de la parròquia d’Escaldes. Tal com va anunciar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, els sanitaris són especialistes en matèria de respiració assistida i venen a reforçar el teixit de professionals de la salut, que es troba tensat per la càrrega d’hores arran de l’augment del nombre de casos positius de coronavirus entre els metges i infermeres. Així, el ministeri preveu distribuir-los en equips de suport entre els professionals locals. Malgrat que la voluntat dels professionals sanitaris és començar a treballar ràpidament i que abans de marxar de Cuba ja van realitzar una gran preparació en bioseguretat, hauran de passar una revisió mèdica i la prova de PCR per verificar que no estan encomanats de coronavirus i no suposen un nucli de contagi per als sanitaris andorrans.

El ministre Portaveu, Eric Jover, va anunciar durant la roda de premsa que els professionals de la salut tindran cobertura sanitària i permís de residència al Principat. En aquest sentit, va apuntar que la forma de pagament dels salaris “encara s’està treballant”, però va manifestar que el Govern pagarà un import al país caribeny per la cooperació sanitària atorgada.

Proves i tràmits per als sanitaris cubans

Sanitaris cubans

Els 39 professionals sanitaris cubans arriben al país

Els 39 professionals sanitaris cubans arriben al país

tracking