Comptes

El comú d'Encamp tanca l'exercici del 2019 amb cinc milions de dèficit

Les despeses relacionades amb les obres de les avingudes François Mitterrand i Joan Martí i l’escola bressol eleven les inversions a 10 milions

El comú d'Encamp tanca l'exercici del 2019 amb cinc milions de dèficit

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Encamp va aprovar ahir la liquidació del pressupost del 2019, que va acabar amb 5,5 milions d’euros de dèficit, per les inversions que es van fer en les obres de les avingudes François Mitterrand i Joan Martí, i l’escola bressol del Pas de la Casa. Segons va explicar al Diari la cònsol major de la parròquia, Laura Mas, la capacitat inversora anual de la corporació era d’entre tres i quatre milions d’euros, però “les obres de la guarderia i les avingudes s’han anat endarrerint” i això va provocar que l’any passat s’hagués de destinar més de 10 milions d’euros a pagar-les.

Aquests imprevistos van fer elevar el capítol de despeses als 32.468.711 euros, una xifra molt superior a la del 2018, quan es van gastar poc més de 27 milions d’euros. Els ingressos, en canvi, es van mantenir en 26,9 milions. Tot plegat, va fer que la diferència entre una part i l’altra sigui de 5.515.462 euros negatius. Tot i això, el sanejament dels comptes no es va veure afectat, segons va explicar Mas, ja que els tres primers anys de mandat de Jordi Torres van acabar amb el superàvit suficient per fer front a les despeses i cloure el balanç total amb 250.000 euros positius.

La liquidació es va aprovar amb els vots a favor dels consellers de la majoria i el suport de la consellera d’Agrupament Encampadà Esther Vidal. L’únic vot en contra que va registrar va ser el del conseller de la minoria del PS, David Rios.

Mesures extraordinàries

D’altra banda, el consell de comú també va aprovar un decret de mesures excepcionals similar al del Govern que té com a objectiu “garantir el funcionament dels serveis públics i ajudar a pal·liar els efectes econòmics de l’emergència sanitària”. D’entre les mesures, que van rebre el suport de tots els consellers, inclús els de la minoria, s’hi destaca la suspensió temporal dels processos de selecció de personal, o la supressió del servei d’autobusos comunal, inclús el del Pas de la Casa. “Volíem tirar endavant aquestes mesures excepcionals amb l’ajuda de la minoria, tant del PS com d’Agrupament Encampadà, així que vam preparar un primer esborrany amb el cònsol menor, el vam compartir amb tots els consellers i l’hem treballat conjuntament”, va explicar Mas, que va destacar “l’entesa i la unitat demostrada des de l’inici de l’emergència sanitària”.

En el mateix sentit, el conseller socialdemòcrata, David Rios, es va reservar el vot en contra per la liquidació dels pressupostos del curs anterior, i va valorar positivament la col·laboració amb la majoria, que “ens han facilitat en tot moment la informació que hem demanat”. “Hem de fer un front comú per lluitar contra aquesta situació i facilitar la vida dels ciutadans”, va concloure.

REPORTATGE

Consell per Internet Una taula amb la cònsol major, el consol menor, el secretari i una televisió amb 10 consellers més. Aquesta va ser la imatge que va deixar el primer consell de comú que es va celebrar ahir a Encamp de manera telemàtica a causa de la crisi sanitària del coronavirus. “Cadascun dels consellers tenim en els nostres iPad un programa amb el qual ens vam connectar, vam debatre i aprovar l’ordre del dia”, va explicar Laura Mas, que va titllar d’“estranya” la situació. Tot i això, va acabar amb una valoració positiva de la sessió, i és que “tothom hi va poder dir la seva”, sempre que “demanés el torn de paraula”, ja que per evitar que el so s’acoblés “vam decidir tancar tots els micròfons menys el de qui parlava”. Com a anècdota, Mas va destacar que, tot i que “a les nou vam fer una primera prova per constatar que el programa funcionava bé”, a l’hora de començar “un conseller va tenir problemes de connexió i vam haver de començar amb retard”.

tracking