Disputes veïnals

L’obligació d’estar confinats a casa ha provocat una disminució espectacular dels delictes, però ara els agents s’han de centrar més en petites picabaralles veïnals fruit d’una convivència que ara dura moltes més hores al dia.

Disputes veïnalsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El temps de confinament és bàsicament per trencar la cadena de contagi i aconseguir entre tots reduir el nombre de persones afectades. Però, és clar, ni tothom s’ho pren de la mateixa manera, ni és el mateix conviure cinc persones en 60 metres quadrats que en un xalet amb tot el confort possible. La policia ha notat aquests dies que les seves actuacions no tenen res a veure amb la rutina que tenien habitualment. No hi ha cotxes circulant ni gent al carrer, els delictes han caigut en picat i en el darrer comunicat sobre el balanç d’actuacions policials semblava que Andorra havia entrat en una situació en què fins i tot la presó tindria els dies comptats.

Però la realitat és una mica diferent. Els agents s’han trobat que els seus desplaçaments tenen més a veure amb una altra tipologia, la que emana de l’obligació d’estar tants dies a casa, amb avorriment i la necessitat de trobar activitats per passar l’estona. Una font de la policia ho explica molt gràficament: “Ens truquen bàsicament per problemes amb els veïns, perquè tenen la música molt alta, han muntat una festa i fan molt soroll, la televisió amb el volum massa elevat i els nens que juguen a la pilota i destorben.” En definitiva, el que sol passar en una comunitat de veïns quan tots són a casa totes les hores i n’hi ha algun que desconeix les normes bàsiques de convivència. També disputes conjugals, però de moment no s’ha constatat un increment de les agressions masclistes, encara que amb el pas del temps la policia tem que aquest tipus de delicte, lamentablement, vagi a l’alça.

Els agents tampoc han hagut d’actuar en cap festa clandestina ni en un local d’oci que hagi intentat saltar-se l’ordre de tancament del negoci, i en canvi sí algun comerç que ha estat obert durant el dia per intentar aprofitar i fer algunes vendes. Algunes tipologies de delictes han caigut pràcticament el cent per cent, com la conducció sota els efectes de l’alcohol, els estupefaents o la desobediència. Des de la policia es lloa el comportament de la majoria de la població, que no dubta a trucar a la centraleta policial quan detecta gent fent activitats en grup a la via pública.

ESPORT AL CARRER

Els agents també aturen persones que fan esport al carrer o que circulen amb el cotxe i se’ls explica que per a la seva seguretat i la de la resta de ciutadans no és convenient. “En la majoria de casos ho entenen perfectament, demanen disculpes i tornen cap a casa”, subratllen les mateixes fonts. Això sí, sempre hi ha qui va de llest i recorda que “no hi ha cap decret que prohibeixi córrer pel carrer”.

També són corrents aquests dies problemes per la custòdia dels fills menors en parelles separades o divorciades, o les disputes entre pares i fills perquè aquests últims pretenen marxar de casa perquè han quedat amb els amics.

Per garantir que sempre hi hagi efectius, la policia s’ha dividit en torns de tarda i matí, de manera que entre ells no tenen contacte, i així s’evita un possible contagi general.

tracking