pandèmia mundial

Tercera víctima mortal per coronavirus

El nombre de positius augmenta a 164 amb set pacients a l'UCI

Tècnic sanitari a l'hospital

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una dona de 88 anys que estava ingressada a l'UCI afectada per la Covid-19 ha mort a dos quarts de dues de la tarda. La padrina es converteix en la tercera víctima mortal per l'epidèmia que es produeix al Principat després que el ministre Joan Martínez Benazet hagi anunciat al migdia la defunció d'un home de 88 anys que presentava un quadre de sospita amb la Covid-19 "i molt probablement" donarà positiu a la malaltia en el resultat de la prova que arribarà avui o demà. El Govern ha expressat el condol als familiars dels difunts i ha emfatitzat que la mort d'una persona és especialment dolorosa en les circumstàncies actuals perquè no es pot acompanyar el malalt en els últims moments de vida.

El nombre de positius augmenta a 164 amb sis pacients a l'UCI, entre els quals hi ha una auxiliar del SAAS de 24 anys que treballa a El Cedre i que presenta un quadre greu que ha obligat a intubar-la amb ventilació mecànica. El titular de Salut ha destacat que aquest cas "ha commocionat especialment" els companys per tractar-se d'una noia jove i ha remarcat que evoluciona bé, amb una nova bona resposta al tractament que ha permès baixar-li el nivell d'oxígen i "hi ha un horitzó d'esperança de totes les persones" a cures intensives, ja que tots han millorat menys la dona que finalment ha mort després de la compareixença del ministre.

Martínez Benazet ha detallat que l'afectació del coronavirus entre els professionals sanitaris representa que hi ha un 18% de la plantilla del SAAS que són positius i s'enfila fins al 30% si es tenen en compte els confinats a casa. El total d'afectats són 52 infermeres, 46 auxiliars, 32 persones de l'equip de neteja i 33 d'altres serveis i ha incidit que hi ha 62 professionals acaben l'aïllament aquesta setmana i es reincorporen a la feina i altres 50 que hi tornen la setmana vinent. Per això ha demanat comprensió a les famílies dels afectats perquè s'estan fent esforços per millorar la comunicació però ha remarcat que els sanitaris s'estan dedicant a atendre als malalts.

El ministre ha explicat que ja s'han fet 113 mostres d'extraccions fetes des del cotxe al punt habilitat a l'entrada de l'antic tanatori i ha recalcat que s'ha reforçat l'atenció al 116 amb metges que estan confinats a casa.

La xifra de persones hospitalitzades és de 26 amb els set ingressats a l'UCI, tots confirmats amb la Covid-19, i amb tres pacients amb poc més de 50 anys. Al centre hospitalari hi ha dos residents d'El Cedre, altres set positius es troben a les instal·lacions del centre a Santa Coloma i a més hi ha 16 sospites d'interns. El ministre ha assenyalat que la residència s'ha disminuït el volum de concentració amb el trasllat de residents amb més autonomia a l'hotel Fenix d'Escaldes on estan sent atesos per set infermeres i sis auxiliars del SAAS i unes 18 voluntaris entre els que hi ha estudiants de medicina i infermeria, a més de personal de l'hotel i de la Creu Roja. La mateixa estratègia de separació de residents per reduir les possibilitats de contagi s'ha aplicat ja a Salita, des d'on s'han traslladat padrins a l'hotel Centric Atiram d'Andorra la Vella que té personal del SAAS, estudiants de branques sanitàries, un psicòleg i un fisioterapeuta i la gestió la porta la Creu Roja.

Un llit amb ventilació cada 2.500 habitants

Joan Martínez Benazet ha destacat que el pic important que s'espera aquesta setmana s'està aplanant de moment amb les restriccions de mobilitat decretades i que ara "tenim recursos amb amplia capacitat de reserva" i ha recordat que "arribarà el moment de col·lapse" però que es gestionarà millor si amb les mesures s'aconsegueix intentar ajornar el pic i que la infecció es vagi estenen més a poc a poc. El ministre ha subratllat que quan més trigui a produir-se el gruix de contagis més personal sanitari s'haurà reincorporat a la feina i que l'UCI té set dels dotze llits disponibles ocupats però n'hi ha més preparats per atendre els pacients més greus. Ha incidit que ara la capacitat és de un llit amb ventilació cada 5.500 habitants, que es converteix en un llit per cada 3.900 habitants amb els vint llits que s'assoleixen amb l'espai de reanimació i que serà d'un llit amb ventilació per cada 2.500 persones quan hi hagi el material encomanat per tenir-ne 30 llits per intubar. I ha incidit que una de les característiques de la patologia és que es contagia molt ràpid i fa pics molt importants i els ingressos a l'hospital són d'estada llarga "de diverses setmanes i no s'alliberen llits". Per aquest motiu s'ha decidit que quatre persones que podrien rebre l'alta ja perquè estan a l'espera de la segona PCR negativa puguin anar a una planta d'El Cedre o a un hotel si no poden tornar a casa perquè tenen familiars encara confinats.

El ministre ha reiterat que hi ha dificultats per aconseguir que arribi el material sanitari encomanat però ha precisat que hi ha una quantitat molt important que estarà a Andorra aquesta setmana i això permetrà tenir-ne suficient per fer front a l'epidèmia global. Hi ha afegit que els productes "arriben amb comptagotes" i que l'objectiu és aconseguir tenir els tests ràpids per fer la prova de coronavirus a més persones "per arribar a més base de població i tenir més capacitat de diagnòstic". De moment la màquina per poder fer les analítiques al Principat es retarda fins a principis d'abril però el titular de Salut ha explicat que hi ha més laboratoris estrangers on enviar les proves i en algun cas es podria rebre el resultat en menys de 24 hores. Benazet ha puntualitzat que no fer moltes proves pel col·lapse dels recursos sanitaris és el que està provocant que les xifres de mortalitat en alguns indrets com Madrid siguin "alarmantment altes" amb un 12% perquè només és la punta de l'iceberg de tota la gent que hi ha contagiada per la Covid-19. I ha comentat que hi ha una iniciativa d'enginyers del país que formen part d'una plataforma catalana que ha dissenyat ventiladors que es poden fabricar amb impresores 3D i estan mirant si tenen capacitat per fer-los.

WhatsApp per víctimes de violència de gènere

El ministre ha donat a conèixer aquest migdia un número de WhatsApp, el 606 181, que s'ha activat perquè es comuniqui qualsevol situació de violència de gènere perquè puguin demanar ajuda perquè ha especificat que el confinament pot complicar la situació d'aquestes dones "i ens preocupa perquè estan més convivint més hores" amb el maltractador. I ha afegit que enviar un missatge és més senzill que fer una trucada en aquests casos.

Mor un avi amb sospita de coronavirus

tracking