Pandèmia mundial

Salut registra 131 positius

Martínez Benazet anuncia que hi ha un cas al centre de la Gavernera que està aïllat i altres dos joves estan considerats sospita de coronavirus

Recollida de mostres des del cotxe per fer la prova del coronavirus

Queda't a casaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les proves de coronavirus rebudes en les últimes hores eleven fins a 131 el nombre de positius actius al Principat, amb 44 sanitaris afectats, un cas a la Gavernera i una desena de contagiats a El Cedre, segons ha informat el ministre de Salut. Joan Martínez Benazet ha detallat que hi ha 19 pacients que estan ingressats a l'hospital amb 3 que estan a l'UCI amb intubació i ventilació mecànica, dos dels quals són residents d'El Cedre i ha indicat que hi ha altres dues persones a cures intensives en la mateixa situació que són sospites de tenir la Covid-19 pendents de confirmació per a un total de 30 sospites i 20 analítiques pendents d'arribar.

L'intern del centre d'acolliment de la Gavernera que és positiu està aïllat en una planta amb cuidadors, té possibilitat de comunicar-se per videoconferència i s'han adoptat les mesures de protecció corresponents i el ministre ha assenyalat que hi ha altres dos residents que tenen símptomes de contagi i estan aïllats pendent de la confirmació de la sospita, que un altre que es trobava malament té galteres i que un altre ha donat negatiu a l'analítica al virus que se li ha fet.

Martínez Benazet ha destacat que els casos d'El Cedre, n'hi ha vuit al centre i dos hospitalitzats, són "un fet enormement preocupant" i per això es fan els trasllats de residents de tots els centre sociosanitaris a diferents hotels per incrementar el distanciament. Del centre de Santa Coloma hi ha unes quaranta persones a l'hotel Fenix d'Escaldes i per a la resta de residències s'està fent la planificació per fer el transport durant aquesta setmana i el ministre ha ressaltat que es mantindrà la comunicació amb la família i s'informarà de com es fa el trasllat que serà en funció del grau de dependència dels interns. El titular de Salut ha emfatitzat que es fa càrrec de la situació dolorosa que viuen els familiars de les persones que estan aïllades per no poden contactar amb ells i en particular per als que estan greus per no poder acompanyar-los en els últims dies per l'aïllament forçós i ha incidit que el fet que molts professionals sanitaris estiguin afectats ha disminuït els recursos i la prioritat és atendre els malalts i detectar casos i potser per això ha fallat la comunicacio´ en aquest escenari d'excepcionalitat extrema per l'epidèmia mundial.

Martínez Benazet ha valorat que les dades revelen que la corba s'està aplanant el que interpreta com que "les mesures de distanciament social estan donant resultat" i s'ha mostrat preocupat per la situació entre els professionals sanitaris "que estan extremant les precaucions" i als centres sociosanitaris s'ha de veure si funcionen els dispositius per reduir la càrrega de concentració. I ha incidit que les decisions s'adopten en funció del que decideix un comitè integrat per la doctora del servei de prevenció de la Salut, dos professionals de medicina interna, la direcció del SAAS i ell mateix a més de comptar amb tots els assessoraments telemàtics des de fora que es consideren necessaris. I es treballa transversalment amb altres ministeris, especialment amb Afers Socials per les actuacions a El Cedre.

Material de protecció suficient

El ministre de Salut ha recalcat que no fa falta portar impermeables a l'hospital perquè hi ha material de protecció suficient, que la setmana passada va entrar al país una quantitat important de guants i no hi ha problemes per repartir-ne, que avui s'ha portat una dotació de mascaretes a l'hospital i no hi ha limitació de mascaretes per donar a les persones que les necessiten per contagi o per ser de grups de risc i que aquesta setmana n'han d'arribar més, a les que se sumen les que es fan casolanes que donen una protecció del 70%. Ha precisat que hi ha dificultats per rebre material per les restriccions de mobilitat però que n'arribarà, com les dues màquines per fer test, els 12 ventiladors mecànics que ja han sortit des d'Israel o el fàrmac per fer tractaments profilàctics que se n'han encomanat a tres indústries diferents.

El ministre ha agraït la tasca dels voluntaris que donen suport al ministeri i s'ha referit especialment a la Creu Roja que tenia uns 200 voluntaris abans d'aquesta crisi sanitària i ara en té més de 700 persones desenvolupant diferents tasques, el que demostra "que la població s'està bolcant per donar ajuda davant la pandèmia", ha manifestat.

Proves des del cotxe i nou nivell d'atenció

El SAAS ha obert aquest matí el Centre Intermedi de Control (CIC) per atendre les persones que presenten "símptomes, moderats o greus, suggestius d’infecció respiratòria compatibles amb la Covid-19" en el suposa el nivell segon d'atenció per a aquesta patologia després de la que donen els metges de capçalera a casa. El CIC està situat a l'espai de l’antic tanatori i l'entrada és la rampa del costat de la Clínica Verge de Meritxell i cal demanar cita prèvia al metge o trucant al telèfon de consultes externes 871100 de les 08:00 a les 20:00 hores. Aquest punt de control funcionarà de dilluns a divendres de les 09:00 a 13:00 hores i de les 15:00 a les 18:00 hores.

En la mateixa zona es fa la recollida de mostres des del cotxe que va començar divendres passat per als pacients amb simptomatologia lleu amb cites programades pel ministeri de Salut amb les qual contacta personal d’infermeria d’Atenció Primària. La recollida de mostres per fer la prova de coronavirus també es fa a casa per a persones que es determina que no han de desplaçar-se per part dels mateixos equips.

tracking