Pandèmia mundial

L'agenda del confinament

Les plataformes digitals durant aquests dies compten amb una programació variada per a totes aquelles persones que es troben confinades a les seves llars. Al país es poden visitar el museus virtualment, assistir a una classe de zumba o escoltar un concert en directe.

L'agenda del confinamentJORDI BARCELÓ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els dies tenen 24 hores. Això és una obvietat. El que passa és que la percepció que tenim a vegades és que se’ns fan molt curts o, per contra, que són molt llargs. Segur que alguna vegada tohom ha sentit frases com: “Tant de bo el dia tingués més hores.” Ara, en canvi, amb el confinament a casa, el rellotge pot semblar que s’hagi quedat aturat. Per aquest motiu, i gràcies a les plataformes digitals, moltes entitats, empreses o persones, han començat a prendre la iniciativa oferint tot tipus de solucions per passar aquests dies el millor possible. A hores d’ara, més enllà de les pàgines de caràcter internacional que ofereixen un gran catàleg de sèries, documentals o programes, els andorrans i andorrans, amb el lema Queda’t a casa, han començat a prendre iniciatives del tot variades per entretenir i omplir l’agenda de totes aquelles persones que han hagut d’aturar temporalment la feina o bé els estudis. Entitats socials, esportives i culturals són els grans grups que en aquests moments s’hi poden trobar.

Esports

Mantenir-se en forma

El BC Morabanc Andorra fa uns dies, a través d’Instagram, va prendre la iniciativa de mostrar exercicis que els jugadors de l’equip duen a terme de manera rutinària en els seus entrenaments. El preparador físic Miguel Ángel Rodellar, a través d’un vídeo, anima els seus seguidors a seguir l’entrenament del primer equip. A més, també es poden veure alguns dels jugadors com fan exercici amb familiars seus, sempre des de casa. Sumant-se a aquesta iniciativa, també la Federació Andorrana de Futbol ha decidit oferir dues propostes. La primera té a veure amb joc de preguntes anomenat #FAFQUIZ en què cada dia formulen una pregunta,un enigma o un repte relacionat amb l’esport. La segona, seguint el Morabanc, ofereix diverses rutines en les quals no són necessàries cap mena d’equipament especial per poder dur-les a terme.

Pel que fa als centres d’entrenament i gimnasos del Principat, des del Club Caldea s’han programat al llarg de la setmana diverses classes esportives, ja siguin per cremar calories, millorar la coordinació o bé reforç muscular, i que es poden seguir a través dels directes d’Instagram. També en la mateixa línia, des d’Anyós Park, ofereixen un calendari marcat amb diverses classes dirigides, també a través de directes de la plataforma digital.

Un dels més variats, però, és el perfil de Viladomat Esports, també a Instagram, que ofereix diverses propostes d’exercicis, totes elles explicades per esportistes coneguts per les seves disciplines.

El Centre Esportiu d’Ordino (CEO) i Centre esportiu d'Andorra la Vella, Els Serradells, també aposten per seguir amb activitats virtuals obertes a tothom. En el cas del centre de la capital estan duent a terme activitats en streaming mentre que el d’Ordino ofereix la possiblitat de fer classes de ciclisme indoor amb Aplifit. Els interessats cal que es connectin al web de Cycling at home amb les dades d’accés encasa@aplifitencasa i contrasenya aplifitencasa, on es penjaran cinc sessions noves cada setmana. A més a més, l’entrenadora del CEO Regina Llorens ofereix classes en línia mitjançant la xarxa Instagram. Hi ha dues connexions al dia, a les dotze del migdia i a les cinc de la tarda amb activitats diferents cada dia.

Cultura

El plaer mental

El món de la cultura és un dels que també estan patint més les dificultats aquests dies. Els artistes no poden mostrar les seves creacions, els patis de butaques estan buits, no es poden visitar exposicions i fins i tot les biblioteques tampoc són accessibles de manera presencial. Així que, com era d’esperar, l’enginy no ha quedat enrere i arreu del món es poden visitar museus de manera virtual, es poden escoltar òperes de primer nivell o assistir en alguna classe musical virtualment. Al Principat, la Fundació ONCA fa uns dies que va impulsar l’iniciativa L’Onca Amb Tu. Amb això, a través de diverses xarxes socials, ofereix diferents opcions musicals com el vídeoclip del cantant i saxofonista Guillem Tudó, interpretant la famosa peça My Way, o bé Ivan Caro, un dels col·laboradors de la fundació, que presenta i fa una explicació sobre un instrument típic dels Pirineus: el bot d’Aran. Una iniciativa musical de primer nivell, en què de manera totalment independent, també s’han afegit altres músics del país com la soprano lírica Jonaina Salvador, que a través del compte d’Andorra Lírica la setmana passada va interpretar algunes àries d’òpera com Quando M’en Vo de la coneguda òpera La Bohème de Giacomo Puccini, des del balcó de casa seva. També el pianista masssanenc Jordi Barceló va penjar un vídeo a les xarxes que li va resultar molt positiu i va decidir repetir l’experiència en directe, interpretant diverses peces com La Grandalla. Els dos artistes van explicar al Diari que aquesta setmana tenen previst repetir l’experiència, tot i que desconeixen quin dia serà possible. Ells, però, són alguns dels exemples de les propostes de més artistes, com el cantant i guitarrista Patxi Leiva, o la cantautora Martha Roquet.

Pel que fas als museus, des de l’Àrea de Museus i Monuments han posat a disposició a través de la seva pàgina web la possibilitat de fer visites virtuals a tots els espais que són de la seva titularitat, com la Casa Rossell o el Museu Nacional de l’Automòbil. També el ministeri de Cultura compta amb l’exposició que havia d'acollir Artalroc, Joan Monegal: El simbolisme estètic, i que s'està duent a terme a través del perfil Acció Cultural Andorra, on es van compartint cada una de les obres, juntament amb la informació corresponent de cadascuna d’elles.

Seguint amb les sales culturals, des de La Capsa, espai de creació a Ordino, han traslladat la seva activitat habitual a la xarxa per no aturar les classes a través de l’etiqueta #lacapsaacasa. La responsable, Rosa Mujal, manté les classes de pintura i dibuix personalitzades via WhatsApp. L’altra disciplina artística és la fotografia amb el professor Jean-Luc Herbert, que es connecta dos cops al dia a través de l’aplicació Zoom i les classes són obertes per a tothom. Pel que fa a la lectura, des de la xarxa de biblioteques del Principat, han posat disposició de tots els usuaris la possibilitat de donar-se d’alta a la plataforma de préstecs electrònics eBiblioAndorra, en la qual es disposa d’un ampli catàleg de lectures per a tots els públics.

Oci

Distraccions en família

Les sèries i pel·lícules a les plataformes de Netflix, HBO o Amazon Prime, aquests dies estan oferint grans catàlegs per intentar omplir l’agenda de les persones. Ara bé, també estan sorgint canals en streaming per aprendre a cuinar, maneres de rentar la roba o aplicacions del mòbil per jugar en grup com el House Party o el Parchis Star. Des d’Unicef han preparat un conjunt d’activitats que estan destinades, sobretot, al públic familiar que compti amb infants a casa. A la seva pàgina web hi apareixen un conjunt de propostres sota el nom de Recursos educatius per fer front al Covid-19, on apareixen diversos enllaços amb iniciatives basades en la cuina, el reciclatge, jocs de taula, alguna aplicació o fins i tot mètodes d’aprenentatge per còneixer la flora i la fauna, aprendre música o millorar l’expressió escrita.

Així doncs, als andorrans i andorranes sembla que els sigui impossible poder-se avorrir en les seves llars, ja que tothom pot trobar i practicar aquelles activitats que més li agraden, encara que sigui d’una manera diferent temporalment. Tot i això, podent tenir l’agenda programada, segurament, els dies i les hores del rellotge no queden tan aturades en el temps.

L'agenda del confinament

L'agenda del confinament

tracking