Pandèmia mundial

Mor un home de 88 anys amb coronavirus

El pacient tenia problemes greus de salut i estava en la fase final de la vida i s'havia contagiat de la infecció fa pocs dies

Andorra suma més de mig centenar de casos positius per coronavirusFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un home de 88 anys és la primera víctima amb coronavirus al Principat. El pacient tenia greus problemes de salut i estava amb oxígen en la fase final de la vida per la patologia respiratòria cròncia que patia abans de l'inici de l'epidèmia i les seves condicions es van agreujar en donar positiu a la Covid-19 i en les últimes hores la infecció "li ha donat l'empenta final", ha manifestat el ministre Joan Martínez Benazet aquest migdia, que ha fet p´´ublic el seu suport i condol, el del Govern i el dels professionals del SAAS a la família del difunt que no ha arribat a ingressar a l'UCI.

El titular de Salut, que segueix en aïllament a casa per contacte amb un positiu, ha actualitzat les dades de l'evolució de la pandèmia al país que avui se situen en 112 casos actius entre els quals hi ha 38 professionals sanitaris. La majoria d'infectats estan al domicili però hi ha 15 ingressats a l'hospital amb 3 pacients en estat greu a l'UCI. Les dues persones, una de més de 80 anys i una altra de poc més de 50, que hi havia intubades i amb ventilació mecànica estan estables i no han empitjorat i s'hi ha afegit un resident d'El Cedre tam´bé de poc més de 50 anys que va arribar ahir al centre hospitalari i que ha necessitat intubació i ventilació, segons ha detallat el ministre que ha destacat que es manté la tendència de la corba a aplanar-se tot i el repunt de casos registrat amb les últimes dades, i ha afegit que s'han rebut resultats de 12 negatius de sospites.

Les xifres d'afectació de la malaltia inclouen prop de 60 sospites que corresponen a una desena d'hospitalitzats, vuit resultats pendents de residents d'El Cedre i la resta a aïllats a domicili. Martínez Benazet ha insistit que l'objectiu de l'equip que assessora el ministeri de Salut és fer el test al màxim nombre de població possible per tenir més base de coneixement de la infecció i ha anunciat que es podran fer més analítiques amb el material que està previst que arribi aquesta setmana. Es tracta d'una màquina per poder fer la PCR del coronavirus al país i deixar d'enviar les mostres a laboratoris estrangers i un altre sistema de kits ràpids que no són els de cribratge que se'n van rebre la setmana passada. I ha puntualitzat que tot i que la corba d'afectats es vagi aplanant "no vol dir que s'ha acabat l'epidèmia, sinó que va més lent el contagi" i el camí que se seguirà és fer moltes proves per detectar la Covid-19. Respecte l'entrada de material sanitari ha remarcat que França i Espanya "ens garanteixen que el que encomanem per a protecció i tractament arribarà però no és tan ràpid" com abans de les mesures de tancament de fronteres i limitació de la mobilitat que s'han decretat als països veïns i ha assegurat que no hi ha "bloqueig a la duana" perquè hi ha col·laboració entre els Estats. El ministre ha assenyalat que no té notícies que hi hagi partides aturades de partides demanades per privats però que el Govern i el SAAS estan fent comandes de material en quantitats elevades per si cal fer redistribució, per fer-ne un ús responsable. Alhora ha recalcat les mesures de protecció més restrictives que s'han fixat en un decret aprovat ahir pel consell de ministres específic per als establiments oberts per a vendes de primera necessitat, com ara anar una única persona al supermercat, a la farmàcia o a la benzinera o que els establiments obrin una hora abans per facilitar l'accés de les persones més vulnerables.

Martínez Benazet ha explicat que la majoria d'infectats deriven dels contagis a El Cedre i dels professionals sanitaris que ha reiterat que ara se'n protegeixen més i ha anunciat que una desena dels que estan en aïllament acaben les mesures dimarts i se'n podran reincorporar a la feina i n'hi ha 30 confinats perquè estan encara en període d'incubació que finalitzaria divendres vinent. A més ha comentat que dilluns arriba al Principat un metge que treballava fora i s'ha ofert a donar suport i ha recordat que s'han reclutat infermeres que estaven en dispositius no assistencials i estudiants d'infermeria i de medicina que fan tasques de suport, alhora que ha agraït l'esforç de tots els professionals que estan en primera fila lluitant contra la pandèmia. I ha comentat que s'acceptarà l'oferiment dels veterinaris "que poden ajudar a l'estudi epidemiològic i amb suport assistencial" i s'estudiarà si els respiradors que tenen tècnicament serveixen per ser utilitzats per a pacients i se n'agafarien.

Supervivència del virus

El ministre ha incidit en la manera de transmissió del coronavirus que és per les "gotetes de les mucositats" que s'expulsen en tossir o estornudar i fan que el virus viatgi "i per això cal la distància d'un metre o més". I ha aclarit que amb aquesta expulsió d'un cos infectat es disposita en superfícies i a les mans i és quan es produeix el contagi i això motiva que es recomani fer servir guants i rentar-se les mans quan s'ha estat en contacte amb articles o carros en un supermercat, o en portes o zones que pot haver tocat una altra persona. Martínez Benazet ha emfatitzat que el virus de la Covid-19 infecta a una velocitat tres vegades superior al de la grip normal i hi és a tot el món "per això interessa posar el màxim de barreres possibles que és el que aconseguim quedant-nos a casa. És l'arma més potent per lluitar contra aquesta bèstia". El ministre, doctor de professió, ha donat explicacions tècniques sobre el virus que es va iniciar a la ciutat xinesa de Wuhan "se sap que va canviant, va mutant les espícules que té que s'agafen als alvèols pulmonars i es pot tornar més agressiu". I ha alertat que la mortalitat que provoca la Covid-19 és un 4% superior en majors de 65 anys però que "cada vegada hi ha més malalts joves greus".

Mascaretes tèxtils

La iniciativa ciutadana sorgida per fer mascaretes casolanes tèxtils continua sumant adhesions i el ministre ha puntualitzat que de moment no es poden atendre més persones interessades a participar-hi perquè ja hi ha suficient producció i que si cal ja es contactaria amb els ciutadans que volen afegir a la confecció de material de producció, qè ha motivat un decret especial per permetre l'obertura d'algun taller per treballar sense servei d'atenció al públic i amb mesures de protecció per fer unes mascaretes que el ministre ha reiterat que no es poden vendre, que s'envien al ministeri per ser esterilitzades i que es repartiran a comerços i llocs on es necessiti una protecció complementària.

tracking