pandèmia mundial
Falsetats a la xarxa
Aquests dies circulen per les xarxes socials o per WhastApp centenars de consells contra la Covid-19, metges que donen recomanacions, teories conspiranoiques, i multitud d’informació que és compartida amb bona voluntat però que són falses
Un dels consells que s’han pogut llegir i sentir reiteradament és que el virus sobreviu a l’asfalt. Aquest text porta uns dies circulant via WhatsApp. “M’ha arribat un missatge des d’Itàlia. Quan sortiu al carrer abans de tornar a casa, traieu les sabates i poseu-les fora de casa. Millor utilitzeu sempre les mateixes sabates. Això és perquè el virus sobreviu a l’asfalt fins a 9 dies. Aquesta és la raó per la qual a la Xina estan desinfectant carrers. Una abraçada.”
El missatge és fals. Així ho ha confirmat Fernando Simón, director del Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries a Espanya. “No cal deixar les sabates fora de casa”, va respondre Simón en una roda de premsa des de Moncloa. Silvio Brusaferro, president de l’Institut Superiore di Sanità d’Itàlia també ha confirmat de la mateixa manera la inexactitud d’aquesta informació.
Consumir alcohol o cocaïna o fregar-se amb orina infantil o neu no acaben amb el coronavirus. Són alguns dels rumors que han corregut com la pólvora per les xarxes.
L’OMS ha fet l’esforç per desmentir tots aquests rumors que s’escampen per la població. Hi ha qui ha estès la notícia que un metge xinès recomana esbandir-se la boca amb sal per evitar el contagi. L’OMS ha desmentit aquesta i altres notícies, perquè de moment, no hi ha cap prova científica que confirmi aquesta teoria. Quines són les notícies falses més comunes a les xarxes socials? El virus es troba en l’aire. Fals. Es transmet a través de gotetes de saliva o mucositat que expulsem en tossir o esternudar. Per això, rentar-se bé les mans amb aigua i sabó segueix sent la principal mesura de precaució.
L’ús de mascaretes és suficient. Fals. Si no s’acompanya de mesures d’higiene les màscares no són del tot eficaces. El virus està mutant. Fals. L’OMS no té proves que estigui mutant, sinó que és “bastant estable”. No és segur rebre paquets de la Xina. Fals. l’OMS insisteix que és segur rebre paquets de la Xina. “Per experiències anteriors , sabem que aquest tipus de virus no sobreviu gaire temps en objectes”.
RESPIRAR VAPOR D'AIGUA CALENTA
Des d’aquest passat 19 de març està circulant moltíssim un vídeo de YouTube en què un metge argentí anomenat Mario Pesaresi recomana fer bafs (respirar vapor d’aigua calenta) com a mètode per reduir el risc d’infecció per coronavirus. Al vídeo, Pesaresi diu que l’OMS ha establert que el coronavirus mor a 56 graus, però no és així. No hi ha cap referència a aquesta dada per part de l’organtizació de la salut, tot i que sí que ho va dir d’un altre coronavirus, el causant d’una altra malaltia, la SARS, el 2003. Hi ha molta especulació amb l’efecte que les temperatures poden tenir sobre aquest coronavirus causant de la Covid-19 però a dia d’avui no hi ha conclusions clares.