Pandèmia mundial

Salut espera el pic de positius en una setmana

El ministre de Salut remarca que hi ha capacitat per hospitalitzar fins a 100 afectats amb la Covid-19 i per fer ventilació a 20 persones alhora

Salut espera el pic de positius en una setmanaSFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El titular de Salut, Joan Martínez Benazet, ha anunciat que l'informe epidemiològic situa el pic d'activitat màxima de la pandèmia de coronavirus a Andorra "en uns set dies" i ha afegit que amb les restriccions que s'estan aplicant "sembla que l'estem retardant" tot i que ha remarcat que el SAAS té un pla de contingència i estan tots els recursos en marxa per si arriba el major volum d'infeccions en tres dies o aquest cap de setmana. El ministre ha detallat en la compareixença per videoconferència que ha tornat a fer aïllat a casaque hi ha 25 llits preparats per a hospitalitzar pacients que van creixent segons la planificació fins a 50 i 75 i en la tercera fase s'arribaria al límit d'un centenar, xifra a partir de la qual caldria fer els ingressos en un hotel "que també està previst". Respecte a l'UCI ha explicat que hi ha 8 llits perfectament equipats i a l'àrea de reanimació hi ha 6 llits preparats que serien la segona UCI i ha precisat que hi ha material disponible per fer ventilació mecànica per problemes greus per respirar per a 20 persones en el mateix moment.

La situació actual correspon a la primera fase del pla del SAAS amb pocs pacients ingressats i pocs pacients a l'UCI, i ha puntualitzat que si hi ha una persona amb un infart que necessita cures intensives "també el podem atendre" per tornar a insistir que "la millor arma terapeùtica és quedarte a casa, el més efectiu contra l'epidèmia és que no deixem passar el virus". Martínez Benazet ha incidit que "la gent que no es creuen el coronavirus i no es creuen res és insolidària perquè ho passarà i la malaltia provocarà morts" i ha lamentat les actituds incíviques "de qui es pensa que està de vacances el que és impresentable i intolerable". Ha comentat que ell practica molt esport "i ho trobo a faltar però ens estem jugant la pell. Ja farem exercici en unes setmanes" per afegir que l'emergència sanitària planteja cada dia un escenari diferent i s'han d'anar prenent decisions "ningú pot dir quan estarà solucionat i haurem de continuar amb mesures més setmanes".

El ministre ha informat al migdia que el nombre de casos continua en 74 positius actius perquè no s'havien rebut nous resultats, dels quals hi ha 60 domicili i 20 ingressats i del total hi ha 24 professionals sanitaris afectats. Dels 20 pacients que hi ha ingressats n'hi ha dotze positius a planta i 8 pendents de diagnòstic i ha especificat que hi ha dues persones a l'UCI en estat greu. Un d'aquests positius és un home de més de 80 anys i l'altre supera els 50 anys i "ha fet una pneumònia que és l'afectació més greu de la patologia". Martínez Benazet ha destacat que a més hi ha un pacient greu que ja estava a casa amb oxígen per una malaltia respiratòria en la fase final de la vida i ara s'ha contagiat amb la Covid-19. Entre dos i quatre persones infectades podrien rebre l'alta properament ja que ja han donat negatiu al virus en una prova i només falta una altra perquè se'ls consideri lliures de coronavirus. Al vespre el Govern no ha fet públiques noves dades sobre l'afectació del coronavirus al Principat.

A El Cedre s'ha fet una nova redistribució de residents amb 11 amb simptomatologia respiratòria a la cinquena planta, dels quals dos són positius i la resta estan pendents de diagnòstic i el ministre ha especificat que els interns que han anat a l'hotel Fenix d'Escaldes no tenen cap clínica i han passat bé la nit tot i que ha indicat que alguns estan desorientats "com succeeix quan la gent gran perd una mica els referents però és el millor per a ells canviar-los de lloc i era necessari". I ha comentat que ahir es va traslladar 31 residents i s'espera arribar avui als 36 perquè alguns no volien abandonar el centre sociosanitari. Els malalts d'El Cedre seran precisament els primers en rebre el tractament que es farà en base a un assaig clínic amb hidroxicloroquina i citromicina i per als que siguin positius greus s'hi afegiran retroviarals. Martínez Benazet ha assenyalat hi ha reserves d'aquest fàrmacs per a aquests pacients "però no per anar més enllà" i s'està intentant tenir-ne més provisió per tractar també així els contactes i les persones amb símptomes de tenir el virus. Salut espera a més l'arribada del material sanitari pendent, mascaretes i els kits de cribratge, que el ministre ha manifestat que li han assegurat que estaran al país avui i el ministre ha recalcat que "hi ha suficients mascaretes per a uns dies".

Tres nivells d'atenció

Salut està oferint tres nivells d'atenció ja per a les persones afectades pel coronavirus. El primer és per a les persones amb símptomes mínims que han de trucar al metge de capçalera i seguir a domicili les indicacions que els fan. Qui tingui febre alta i sensació d'ofec ha d'anar a la unitat de cures intermèdies que s'ha adequat on estava l'entrada de mercaderies de l'hospital per valorar l'afectació pulmonar per part de metges especialitzats "perquè la pneumònia és el que reverteix gravetat", ha recordat el ministre, i en aquesta mateixa zona es fa l'extracció de mostres sense que els pacients hagin de baixar del vehicle per evitar entrar a l'hospital i després tornen a casa, que ja ha començat avui. El tercer nivell s'estableix per a persones que tenen símptomes més greus o no es poden desplaçar que han de trucar al 116 perquè vagin al domicili a atendre'ls. El ministre ha repetit la "preocupació" pels contagis de personal del SAAS però ha destacat que alguns acaben la quarantena aquest cap de setmana i es podran tornar a incorporar a treballar.

Martínez Benazet ha tornat a valorar les dades que situen Andorra amb una afectació superior a la de Madrid i ha subratllat que "no tenim el mateix percentatge de gravetat ni d'ingressos perquè han arribat molt al límit" i ha manifestat que al Principat s'han fet més diagnòstic que a d'altres països i si estiguéssim com Madrid estaríem en col·lapse del sistema sanitari. Alhora ha remarcat que la xifra de mortalitat que es dona de Madrid del 8% s'ha de ponderar perquè la base de càlcul està "infradiagnosticada". El titular de Salut ha recalcat que li agradaria fer la prova al màxim nombre de persones amb el mínim símptoma per poder conèixer millor l'epidèmia i els tractaments que es poden aplicar.

Mascaretes casolanes

El ministre Benazet s'ha referit a la realització de mascaretes casolanes que ha recordat no estan recomanades perquè donen una falsa seguretat de protecció però ha comentat que hi ha una xarxa de persones que fa mascaretes seguint les indicacions que els ha donat el ministeri. Martínez Benazet ha afirmat que davant el risc que arribin amb retard les mascaretes "és bo fer-les amb criteris tècnics perquè puguin protegir" i ha facilitat un correu de contacte mascaretesandorra@gmail.com per participar en una iniciativa que lidera el conseller general Roger Padreny.

El titular de Salut ha aclarit alguns "neguits" sorgits sobre la manera de contagiar-se amb el coronavirus i ha explicat que "els aliments no són font de contagi" i que s'han de guardar les mateixes normes d'higiene que per evitar la contaminació amb qualsevol germen quan es manipula el menjar. Ha recalcat que els guants de protecció han de ser d'un sol ús i que s'han d'utilitzar per agafar els carros i els productes dels supermercats i qualsevol porta que hagi pogut tocar gent, i que les mans s'han de rentar amb sabó i aigua calenta, fregar durant 20 minuts i esbandir amb aigua calenta per acabar eixugant-se amb tovallola d'un sol us.

tracking