El Govern donarà ajuts a fons perdut a les empreses amb problemes

La llei òmnibus preveu una rebaixa fixa del preu per a tots els negocis afectats pel tancament imposat per l'emergència sanitària de la Covid-19

Les empreses sense activitat pagaran entre el 20 i el 40% del lloguerSFGA

Creat:

Actualitzat:

La llei òmnibus, que entrarà a tràmit parlamentari demà, contempla ajuts a fons perdut per a totes aquelles empreses que tinguin problemes arran de la propagació de la Covid-19, segons ha fet saber el ministre portaveu, Eric Jover, durant la compareixença que ha fet en solitari per actualitzar la situació general relacionada amb el coronavirus. Jover ha explicat que el projecte es tramitarà per la via de màxima urgència després que el cap de Govern s'hagi reunit aquesta tarda amb els grups parlamentaris de la majoria amb l'objectiu que s'aprovi en els pròxims dies i inclogui aquesta tipologia d'ajudes per "aconseguir aguantar el cop i que no fragilitzi massa el teixit econòmic". La llei també preveu que els lloguers siguin d'entre el 20 i el 40% de l'import actual per a totes les empreses que s'han quedat sense activitat per les mesures imposades per l'emergència sanitària de la Covid-19. L'executiu és partidari d'aplicar aquesta reducció de manera general tot i que contempla una segona alternativa que aniria en funció de l'import del lloguer per a propietaris que només tinguin aquesta font d'ingressos, Si s'aprova la primera opció es buscarien mesures alternatives per a aquests arrendataris amb algun tipus d'ajuts.

El paquet de mesures que prepara el Govern estableix a més que les baixes per als afectats pel coronavirus siguin per accident de treball, que tenen una retribució del 65%, mentre que en el cas del personal sanitària la quantitat que percebran serà el 100% del salari.

Les cotitzacions a la CASS de les empreses que hagin de tancar durant la crisi podrien anar a càrrec del Govern, segons el document legislatiu que treballa l'executiu que ha d'acabar d'estudiar si tenen capacitat per fer-ho. La quantitat que s'hauria d'assumir es xifra entre 10 i 15 milions d'euros, segons la primera estimació.

Un altre dels aspectes recollits al text de la llei òmnibus fa referència a les cotitzacions dels autònoms que es rebaixarien en funció dels ingressos que tingui cada afectat pel tancament i no de forma linial per a tothom en la mateixa quantitat.

La llei inclou a més altres aspectes jurídics per canviar diferents terminis de pagaments i liquidacions i el Govern espera poder assolir el consens amb l'oposició per a tot el redactat legislatiu per evitar que hi pugui haver esmenes al text que dilatarien l'aprovació de les mesures. La previsió de l'executiu és entrar la llei òmnibus al Consell General pel procediment d'extrema urgència perquè estigui aprovada en 48 hores i quan sigui signada per un dels Coprínceps podria entrar en vigor.

Crèdits tous per 60 milions d'euros

El Govern no por trigar a definir les ajudes que es destinaran perquè les empreses del país puguin resistir. Com va dir el cap de Govern, Xavier Espot: “Estem sols, només ens tenim a nosaltres”, i no hi ha Banc Central Europeu ni FMI que deixi diners al país. Les alternatives són poques i les entitats bancàries del país ja han acordat amb l’executiu que concediran crèdits tous destinats a les pimes i els autònoms, perquè puguin superar aquest període de paràlisi de l’activitat i de falta d’ingressos.

De moment s’ha concretat la xifra de 60 milions d’euros; aquesta és la proposta dels bancs, que no tanquen la porta a incrementar la partida si el Govern ho reclama, conscients de la situació d’excepcionalitat que viu el país, així que podrien ser uns milions més. Els destinataris dels crèdits seran les petites i mitjanes empreses i els autònoms, que formen la major part del teixit econòmic del país. Els crèdits tindran un interès molt baix, del 0,25%. La negociació l’està fent l’executiu amb Andorran Banquing, i ahir el Diari no va poder confirmar si el Govern farà d’avalador d’aquests crèdits tous, una possibilitat que s’ha plantejat.

El que sí que haurà de fer el Govern es posar més diners per a les ajudes. En principi l’executiu era reticent a incrementar gaire l’endeutament de l’Estat, però les circumstàncies fan que no hi hagi cap més altra sortida que augmentar el deute, a banda de retallar algunes inversions previstes que no són imprescindibles. Per la seva banda, el grup parlamentari socialdemòcrata va fer arribar ahir una carta a Espot, en la qual demana que el Govern valori la conveniència de l’adhesió al Banc de Desenvolupament Europeu, “que té una línia de crèdit per a la gestió de la Covid-19”.

L'ASSOCIACIÓ DE CARBURANTS ESTÀ PREOCUPADA PER LA DAVALLADA DE PREUS I DE VENDES

El preu del petroli ha assolit imports que no es veien des del 2003 i l’Associació d’Importadors de Carburants està preocupada. Però més enllà de la davallada en el preu, el president de l’entitat, Ramon Visent, va indicar que el problema és que “no hi ha venda a les benzineres”. “Estem a un 15 % de venda i ens preocupa que es pugui tornar a engegar l’activitat”, sobretot perquè “tenim un estoc que vam comprar a un preu mitjà-alt perquè, si ets responsable i, veient la situació, omples les reserves pel que pugui passar”, exposava. Així mateix, va valorar que “no és un bon senyal que hagi baixat tant, si no ho hagués fet, voldria dir que l’economia treballaria, les fàbriques estarien en marxa, els avions volarien i els vaixells circularien. Ara ha baixat perquè no hi ha consum però hi ha estoc perquè segueixen produint-ne”. Pel que fa a l’abastiment, va dir que no hi ha problemes malgrat les restriccions: “Tinc les reserves plenes.”

tracking