Pandèmia mundial

Govern defensa no haver tancat la frontera

Eric Jover assegura que el tall hauria comportat dificultats per portar mercaderies i risc per al moviment per motius sanitaris i dels fronterers

Govern defensa no haver tancat la fronteraFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre Portaveu, Eric Jover, ha defensat no haver tancat la frontera perquè hauria posat en perill alguns elements com tenir dificultats en la importació de mercaderies o posar en risc el moviment per motius sanitaris i dels fronterers en la compareixença diària per actualitzar la situació per la crisi del coronavirus. Jover ha insistit que "no calia" fer aquest tall amb els països veïns i ha remarcat que les mesures s'estan adoptant per criteris de "raonabilitat" i seguint l'evolució de les circumstàncies i les recomanacions internacionals i ha assegurat que s'estan buscant "complicitats i cooperació entre tots els països" per la pandèmia mundial. El ministre ha apuntat que el tancament decretat per la Unió Europea servirà per reduir la mobilitat també al Principat i ha agraït que es faci una excepció amb Andorra per al tall de fronteres per la necessitat de tenir "un tractament específic" i ha destacat el paper que hi juguen els Coprínceps en les relacions internacionals.

El titular de Salut, Joan Martínez Benazet, s'ha afegit als arguments de Jover i ha manifestat que contra la propagació del virus "no podem lluitar sols" i per abordar l'epidèmia, per rebre el material mèdic, per tenir el personal sanitari i per fer les derivacions de pacients a d'altres centres no es podien tancar les fronteres. El ministre ha recalcat que des del punt de vista epidemiològic Andorra s'ha avançat a adoptar algunes mesures restrictives "no perquè siguem millors si no perquè hem vist el que passava" en d'altres llocs i ha assenyalat que això "ens ha de donar més possibilitats de controlar l'escalada" de l'afectació del virus que ha reiterat que "és molt agressiu perquè té molta capacitat d'infecció, es reparteix molt ràpid per la població i amb poc contacte". Martínez Benazet ha advertit que ha vist persones pel carrer que no complien els requeriments de quedar-se a casa i ha recordat que els que tinguin un comportament poc responsable, poc solidari i incívic "es podrà actuar contra ells per la conducta contra la salut pública". Ha declarat que "és inevitable" que els casos vagin en ascens però que el fet que tots els positius siguin dels mateixos tres focus que estan identificats "és un bon senyal". alhora que ha destacat que "no vol dir que el virus estigui en altres punts de la comunitat".

Martínez Benazet ha informat que no hi ha casos nous positius perquè no han arribat resultats de proves i ha detallat que entre els 9 pacients ingressats a l'hospital per sospita de contagi hi ha un nen i una Persona a l'UCI que pateix una pneumònia a qui se l'ha fet l'analítica de coronavirus tot i que no apunta que hi estigui afectat.

El ministre de Salut ha comentat que no es fan proves del virus si la persona no té clínica de patir la Covid-19 perquè "no tenen valor i fins que no desenvolupen els símptomes no té sentir fer la prova". Martínez Benazet ha indicat que la vacuna que ha anunciat la Xina no estaria disponible per aquest brot actiu ara al món i que tothom passaria la patologia si no es fa res, el que portaria a un col·lapse dels recursos sanitaris i a un increment de la mortalitat. Per això, ha al·legat que s'imposen restriccions de mobilitat perquè l'epidèmia la passi una part de la població, "procurem que no siguin els fràgils i que sigui més lenta per no esgotar el sistema sanitari" i ha incidit que l'afectació per als 80% dels contagiats serà banal i ara només hi ha 5 de 39 positius a l'hospital però cal actuar perquè l'epidemia sigui progressiva i lenta "amb contagis d'un en un i no de deu en deu" perquè si és perd el control la mortalitat és del 5%, una xifra que ha considerat molt important.I ha repetit que si no es fa així, amb limitacions i tancaments, "no ens en sortirem i hem de lluitar tots a una per no donar-li cames al virus".

Drogueries obertes

Eric Jover ha explicat que s'ha fet una modificació del decret de restriccions perquè s'han detectat noves necessitats i els afectats són els laboratoris d'anàlisis que passen d'estar de guàrdia a oberts i els comerços de drogueria, de neteja, de distribució de productes farmacèutics i de combustible que havien d'estar tancats i ara poden obrir. En el cas dels empleats de la neteja ha puntualitzat que en llars amb confinats no hi han d'anar però que es considera una activitat necessària per mantenir les mesures d'higiene i neteja i les empreses tenen l'obligació de proveir els treballadors del material de protecció.

Jover ha destacat que la policia ha obert dos nous expedients per fer activitats no permeses, que l'edifici administratiu del Prat del Rull està tancat i només es poden fer tràmits amb cita prèvia al 180 i ha insistit que les mesures que s'adoptaran per canviar el Codi de Relacions Laborals i per ajudar a les empreses i els autònoms per assegurar que paguin els salaris cobreixen les peticions que hi ha de prohibir els acomiadaments durant la crisi.

Obres al tanatori nacional

Els ministres han explicat que al tanatori nacional s'estan fent obres perquè han demanat el permís convenient i Martínez Benazet ha especificat que estan fent treballs per assegurar la zona perquè a la zonad'entrada a l'antic tanatori es farà un punt de control de cribratge on un pneumòleg revisarà els pacients amb símptomes de coronavirus o respiratoris. Un segon nivell de control que s'hi afegeix al primer que són els metges de capçalera i al dels ingressos directes.

tracking