En bones mans

L’investigador de malalties infeccioses Oriol Mitjà assessora el Govern per fer front a la Covid-19. L’expert lidera un assaig clínic a Catalunya per frenar-ne la propagació i és molt crític amb les mesures d’Espanya en considerar-les insuficients.

En bones mans

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El país és a l’UCI i el metge que l’ha tractat ha comès massa errors. És millor canviar de metge mentre encara hi siguem a temps.” És una de les contundents afirmacions fetes públiques pel reconegut investigador català de malalties infeccioses Oriol Mitjà amb referència a l’actuació dels responsables sanitaris espanyols. El metge especialista ha sigut contractat pel Govern i assessora els responsables polítics del país sobre les mesures que cal prendre per frenar la Covid-19.

Mitjà, que encara no ha complert els 40, lidera un assaig clínic per intentar acotar el temps de contagi del coronavirus que ha despertat l’interès de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’expert ha incrementant els darrers dies la seva visibilitat pública per ser molt crític amb les mesures que Espanya ha pres amb relació a la malaltia, considerant-les insuficients. Mitjà fins i tot ha demanat la dimissió del comitè d’emergències espanyol acusant l’Estat veí del sud de no ser prou contundent amb les restriccions amb afirmacions com aquesta: “La negligència s’ha manifestat amb la reiterada falta d’anticipació i incapacitat de precedir una epidèmia que era evitable i que al no evitar-se ha generat una crisi de salut pública sense precedents.”

Entre les diverses tasques que l’expert realitza actualment també s’inclou l’assessorament al Principat en la gestió d’una crisi sanitària de caire mundial que ha deixat el país sense pràcticament activitat econòmica, amb la voluntat de frenar en sec el contagi del virus. Mitjà ha reiterat en diverses ocasions que l’única manera d’aturar la propagació és el confinament total de la població durant quinze dies. El consell de prendre mesures dràstiques davant d’aquesta pandèmia ha ajudat l’executiu a prendre la decisió d’endurir les limitacions i estendre el tancament de totes les activitats econòmiques a excepció d’aquelles que s’han considerat imprescindibles. “El confinament ha de ser total (a excepció de treballadors en serveis bàsics i alimentació). Imatges del transport públic ple demostren que els nostres responsables segueixen sense entendre la gravetat de l’assumpte”, piulava l’expert fent referència a les mesures acordades a Espanya.

Mitjà compta amb una àmplia experiència en la investigació de virus i bacteris. Es va llicenciar en medicina per la Universitat de Barcelona el 2004 i va realitzar la residència en especialitat de medicina interna i malalties infeccioses a la capital catalana fins al 2010. Un any abans va obtenir una beca Bada de cooperació internacional atorgada pel Col·legi de Metges de Barcelona amb la qual va estudiar Higiene i Medicina Tropical a Londres. El 2012 va acabar el seu doctorat a Barcelona amb la tesi Estratègies per al control del pian i altres malalties tropicals desateses del Pacífic Sud. Gràcies a les seves investigacions va descobrir la cura per al pian, una malaltia tropical que genera malformacions òssies i úlceres que desfiguren el rostre, investigació que va aconseguir el reconeixement de l’OMS. Mitjà també és molt actiu en la lluita per trobar una cura al VIH.

Actualment és metge investigador de malalties infeccioses a l’Hospital Trias i Pujol i també forma part de la Fundació Lluita contra la Sida. Ara centra els seus esforços a trobar un fàrmac que pari el contagi de la Covid-19. Segons ha explicat ell mateix en diversos mitjans de comunicació, un fàrmac que s’utilitza pera la malària i l’artritis reumatoide i un antiviral dels que s’utilitzen contra el VIH podrien frenar la propagació del coronavirus. L’estudi que lidera no pretén trobar cura a la nova malaltia, sinó parar-ne els contagis i, per tant, escurçar el temps de confinament.

En bones mans

tracking