Pandèmia mundial

53 positius amb dos casos a El Cedre i 18 sanitaris

Martínez Benazet ha informat que el nombre de contagiats augmenta en catorze persones i que l'afectació a El Cedre representa una "preocupació especial"

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra ha registrat avui 14 nous casos de la Covid-19 que eleven el total de positius a 53 afectats, entre els quals hi ha 18 sanitaris i dos residents del centre sociosanitari d'El Cedre on altres tres persones han donat negatiu, segons les dades que ha fet públiques el ministre de Salut, que ha qualificat com "novetat preocupant" que la patologia hagi arribat a una institució residencial. Joan Martínez Benazet ha explicat que hi ha cinc pacients hospitalitzats, cap d'ells a l'UCI, 46 aïllats a domicili i els altres dos a la residència sociosanitària. El quadre de l'evolució del coronavirus es completa amb 39 sospites pendents de diagnòstic, amb 17 sanitaris i un únic ingressat que resta a cures intensives amb pneumònia.

Martínez Benazet ha assegurat que "em preocupa especialment perquè els centres sociosanitaris són molt delicats" tot i que ha remarcat que els dos afectats tenen pocs símptomes es podria estendre a d'altres residents i d'altres residències i ha recalcat que en Espanya, França i altres països en aquests espais s'estan produint "situacions bastant dramàtiques". El ministre ha destacat que el focus de contagi en aquest cas ha estat el personal sanitari que ha passat el virus als interns que estan aïllats i amb mesures de control específiques.

El titular de Salut ha detallat que la mitjana d'edat dels positius és de 42 anys i ha destacat que la notícia bona és que es pot trobar la traçabilitat de tots els contagis. "Tots corresponen a nius identificats: d'atenció sanitària, un grup del turista de l'infart a pistes, els que han tornat de viatges per diferents països i altres d'un esdeveniment esportiu d'alt nivell on van venir un grup d'atletes de fora", ha detallat sense voler donar informació concreta de la competició per preservar la privacitat de cada persona i ha indicat que es va celebrar a mitjans de febrer i que "no vull que assenyalin a ningú amb el dit". Respecte si calia haver tancat la frontera abans de fer-ho els veïns, Martínez Benazet ha destacat que "a pilota passada es pot valorar tot molt bé" i que les mesures són dinàmiques i s'adapten a la realitat i que quan va dir que Andorra era un país segur per rebre turistes no hi havia cap indici d'afectació i que ja va dir que era una feblesa tenir 8 milions de visitants perquè algú podia portar el virus però ha qualificat com "imprudència temerària haver tancat l'activitat com ara perquè no vinguessin turistes". I ha subratllat que llavors "ningú podia preveure que aniria tan ràpid i que persones asimptomàtiques poguessin transmetre el virus ni estava reportat que cap comunitat espanyola fos un punt de transmissió", alhora que ha afegit que hi ha estrangers que han portat el coronavirus a Andorra però també hi ha gent del país que ha viatjat i ha tornat contagiat "i hi ha transmissió comunitària però en tots els casos trobem el contacte zero".

El ministre ha insistit que el Govern considera que l'estratègia que s'està aplicant de reduir la mobilitat general és la correcta i que segurament es veuran més casos que es positivitzant dels professionals sanitaris i els ha recordat que tots saben que han de portar mascareta quan fan qualsevol atenció o quan es belluguen per institucions sociosanitàries. Martínez Benazet ha especificat que els professionals del SAAS porten un equip de protecció que inclou la mascareta, guants, una bata impermeable, gorra i polaines per atendre els pacients i ha comentat que hi ha tres tipus de mascaretes, les quirúrgiques, les FFP2 i les FFP3 que s'utilitzen segons el contacte que s'ha de tenir amb un afectat i es canvien segons l'activitat que desenvolupin.

Possible assaig clínic

El ministre ha assenyalat que l'assessorament amb l'expert Oriol Mitjà es fa perquè validi les accions a prendre per aturar la propagació del coronavirus i planteja la possibilitat de fer un assaig clínic en el qual estan participant dues especialistes de medicina interna que estan elaborant un protocol en una fase molt incipient. El treball comporta utilitzar retrovirals i ha destacat que es faran servir totes les eines per lluitar contra aquesta malaltia.

Joan Martínez Benazet ha volgut incidir que quan es qüestiona el moment en el qual s'han començat a implementar accions contra la Covid-19 i si es podia haver impedit que arribés al Principat però "si es mira el mapa de l'afectació no hi ha cap país del món que es pugui lliurar, no hi ha manera de tancar hermèticament perquè no es pugui estendre", ha conclòs reiterant que l'única manera de combatre la propagació és "quedar-nos a casa i tenir un distanciament social important".

tracking