Pandèmia mundial

Salut registra 27 sospites de coronavirus i manté 200 persones aïllades

El ministre de Salut ha anunciat que hi ha 8 pacients més pendents del resultat de la prova de Covid-19 i més d'un centenar de nous aïllats

Quatre nous positius per coronavirusFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha informat aquest vespre que s'ha incrementat el nombre de pacients amb sospita de estar contagiats de Covid-19 fins a 27, amb vuit casos nous respecte les xifres d'aquest matí. Augmenta també la quantitat de persones en aïllament per haver tingut contacte amb alguns dels positius registrats al país i el total s'enfila des del centenar del matí a més de 200 persones, segons ha detallat el ministre, que ha indicat que són persones vinculades a l'atenció del turista que va tenir un infart i estudiants del centre de Batxillerat de la Margineda. Els positius continuen sent cinc actius -un noi afectat ja va rebre l'alta- i Martínez Benazet ha indicat que s'ha arribat a un acord per fer les analítiques a Barcelona, es manté també el laboratori de Madrid i s'espera ampliar la xarxa per poder-les enviar a Tolosa el que faria que els resultats puguin arribar en un dia. Els recursos tècnics per poder fer les analítiques del Covid-19 a Andorra podrien estar instal·lats abans de final de mes.

Martínez Benazet ha destacat que entre les noves sospites hi ha un home de 55 anys que pateix una patologia respiratòria greu i que ha quedat ingressat ambuna pneumònia greu i ha especificat que el pacient no està vinculat a cap cadena de transmissió ni ha viatjat a cap zona de risc. Alhora ha remarcat que ara ja tot el món es pot considerar un lloc d'afectació de l'epidèmia i ha afirmat que "òbviament a Andorra hi ha hagut transmissió comunitària" després del contagi entre la parella de docents, la mare i el cunyat. El ministre ha recalcat que a tot el món hi ha aquesta transmissió generalitzada i que "no sabem si hi ha desenes o centenars de persones que el puguin tenir i per això és important que no es belluguin" perquè no es propagui la infecció.

Martínez Benazet ha reiterat la necessitat de fer distanciament social i mantenir-se a casa perquè el virus s'estengui més lentament i no col·lapse els recursos sanitaris i ha assegurat que si no es poden traslladar a Barcelona els pacients greus de patologies que aquí no es poden atendre perquè no poden assumir-ne més es poden derivar a Tolosa, on no hi ha el nombre de casos de coronavirus que ja es registren a Catalunya. El ministre s'ha referit també a l'ús de les mascaretes i ha assegurat que es venen per indicació del ministeri, que s'ha confirmat que arribaran 10.000 més i ha apel·lat a la necessitat de fer-ne un bon ús i de reservar-les per als professionals i els casos que són imprescindibles. Així, ha incidit que "avui he vist gent pel carrer amb mascareta i no té cap sentit".

QUATRE POSITIUS CONFIRMATS AVUI

El titular de Salut ha anunciat al migdia que s'han confirmat 4 nous positius a Andorra amb el resultat de les proves que s'estaven esperant. Els afectats són la filla i el fill de la dona de 87 anys, una infermera del SAAS i un turista de Madrid que venia en un autobús amb altres 44 persones que ja han marxat del Principat. D'aquests afectats la padrina, el fill i el turista madrileny estan ingressats a l'hospital i la infermera i la filla estan en aïllament a domicili. El ministre ha remarcat que també es considera cas de Covid-19 el gendre de la padrina perquè "el resultat de la prova no ha estat concloent" però ha tingut símptomes i s'està a l'espera d'un nou resultat.

El titular de Salut ha assenyalat que hi ha nous contactes en estudi arran del positiu del turista de Madrid que va patir un infart a les pistes del Pas de la Casa i que va ser traslladat a l'hospital Sant Pau de Barcelona, on es troba ingressat. Hi ha set professionals sanitaris i set pisters amb mesures de precaució perquè van atendre l'home que posteriorment va ser diagnosticat per coronavirus a Barcelona. Per la relació amb la padrina i la seva família hi ha un centenar de persones en observació i s'ha iniciat l'estudi per definir els contactes que ha tingut la treballadora del SAAS.

Les analítiques rebudes han revelat a més que quatre sospites de contagi són negatives al virus, entre els quals hi ha dos mayors de 80 anys, una persona que es troba a l'UCI i una persona que ha marxat de l'hospital, segons ha especificat Martínez Benazet. Les sospites pendent de diagnòstic són 19, dels quals hi ha 18 persones aïllades a casa i una a l'hospital.

El titular de Salut ha tornat a insistir en la necessitat de seguir les recomanacions per frentar el pic de l'epidèmia i "evitar socialitzar-se massa, romandre a casa el màxim temps possible i mantenir la distància" amb altres persones. Martínez Benazet ha demanat responsabilitat a la població i ha remarcat que no es tracta d'agafar-se aquesta situació "d'emergència" com unes vacances i anar-se a fer randonée a la muntanya i ha reclamat que aquests persones que se trobin bé el que han de fer és posar-se a disposició de l'administració per ajudar, per exemple, amb les persones que tenen mobilitat reduïda i no poden sortir de casa.

tracking