Pandèmia mundial

Sancions de fins a 20.000 euros per no tancar

El Govern clausura durant almenys quinze dies tots els establiments excepte supermercats, farmàcies i benzineres

Tot tancatFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les multes que s'imposaran als establiments que no compleixen la normativa d'estar tancats durant 15 dies oscil·laran entre els 1.000 i els 20.000 euros, segons ha fet saber el ministre portaveu, Eric Jover, durant la roda de premsa celebrada aquest migdia per actualitzar la situació del coronavirus. Jover ha assegurat que l'executiu té constància que alguns comerços estan en funcionament i que aquests són plenament conscients que hauran de tancar abans de les 17 hores d'avui, quan es publicarà el decret que obliga a tots els comerços que no siguin d'alimentació, benzineres i farmàcies, a tancar les portes. El ministre ha destacat que aquestes accions són d'una "actitut poc responsable i deplorables" i que l'executiu seguirà alerta a partir de l'entrada en vigor del decret.

Tot tancat

Aquest serà l’escenari que es trobaran ciutadans i turistes que passegin avui pel Principat. La imatge no varia de qualsevol 14 de març, festa de la Constitució, però enguany els motius són ben diferents. El Govern va decidir ahir a la nit ampliar les mesures extraordinàries per contenir el coronavirus durant un període de quinze dies prorrogables i va decretar el tancament de tots els establiments d’alta concurrència. S’engloben en aquest grup els bars i restaurants, comerços i gimnasos, entre d’altres. Els establiments excempts són aquells que ofereixen productes de primera necessitat com els supermercats, les farmàcies i les benzineres, així com d’altres locals on no hi hagi aglomeracions com els despatxos professionals o els bancs.

En el mateix paquet de mesures complementàries que ja ha anat anunciant al llarg de la setmana el Govern, a partir de demà també s’hi suma la suspensió l’activitat judicial. D’altra banda, es procedirà a reorganitzar tasques de les persones de l’administració general, per tal de desplaçar-los en aquells espais on sigui ara prioritari treballar. En el mateix sentit, es va decidir aplicar un pla de protecció per aquells treballadors públics que estiguin en grups de risc. Pel que fa als cossos especials com són policia, bombers o duaners s’aplica un pla de contenció per evitar que, en cas que un dels empleats donés positiu, tota la plantilla hagués d’estar aïllada. També en aquest sentit s’ha creat duplicitat de llocs de treball dins dels altres cossos de l’administració per evitar la propagació si hi ha un nou cas.

Mesures laborals

Les accions, que les va avançar el cap de Govern en un discurs institucional adreçat a la ciutadania i que posteriorment les van concretar els ministres Jover i Benazet en roda de premsa, van ser acompanyades també d’un paquet de mesures laborals per tal de pal·liar l’impacte inevitable sobre l’economia que està tenint l’epidèmia. A l’espera d’aprovar més accions dilluns, el Govern va avançar ahir que preparen una llei òmnibus que s’aprovarà d’urgència i que permetrà modificar la legislació per garantir el cobrament dels salaris dels empleats afectats per les mesures de tancament. En aquest sentit, es va anunciar que les persones que tinguin el Covid-19, així com les que hagin de ser aïllades com a casos sospitosos, cobraran la baixa com a accident laboral i, per tant, podran percebre la prestació des del primer dia i del 66% del salari. En el mateix sentit i apel·lant a la “corresponsabilitat”, Jover també va indicar que els dies no treballats a causa del tancament es comptabilitzaran de dues maneres diferents. La meitat es cobraran com a dies treballats i els altres es comptaran com a vacances o hores de festa pendents.

Altres mesures més de caràcter econòmic contemplen poder pagar de forma fraccionada totes les taxes comunals i estatals que afecten les empreses. A més, s’ha arribat a un acord amb Andorran Banking que permetrà la concessió de crèdits tous a les empreses amb problemes de liquiditat a conseqüència de la crisi sanitària fins a un valor de 60 milions d’euros, i amb el Govern com a avalador.

El ministre portaveu també va explicar que el Govern ha iniciat els treballs per activar el fons de compensació, és a dir, la partida de què disposa l’Estat per casos d’emergència. Així mateix, l’executiu farà les gestions oportunes per tenir reserves pressupostàries, limitant els projectes que no es considerin oportuns i així fer front a la baixada de recaptació d’impostos i l’increment de transferències a la CASS, el SAAS i en ajudes socials que seran necessàries.

Situació a Catalunya

D’altra banda, just en el moment de la roda de premsa es va conèixer la voluntat del govern català de confinar Catalunya. En aquest sentit, Jover va cridar a la calma i va assegurar que l’abastiment dels productes necessaris està garantit i que estan en constant comunicació amb els homòlegs espanyols per si es decideix que cal tancar les fronteres.

Tot tancat

tracking