SALUT

80 contactes de risc i 10 sospites de coronavirus

El ministre de Salut ha informat que 6 pacients estan ingressats a l'hospital per sospita de la Covid-19 i 4 aïllats al domicili a l'espera dels resultats

Vuit aïllats a l'hospital per sospita de coronavirus i tres a domiciliTwitter Govern

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha comunicat que hi ha 80 persones que han estat en contacte amb la dona de 87 anys aïllada a l'hospital per resultat positiu de la Covid-19, amb els mestres de l'escola andorrana i el fill d'aquests. Segons ha fet saber el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, d'aquests 80 casos, 28 provenen de la pacient de 87 anys, 50 de la filla i el gendre i 2 del fill d'aquests. Quant als aïllaments per sospita de Covid-19, 6 estan ingressats a l'hospital i 4 aïllats al domicili a l'espera dels resultats. En aquest sentit, el ministre portaveu, Eric Jover, ha anunciat que es treballa amb la llei Omnibus per modificar la legislació laboral i de la CASS perquè els aïllats al domicili pugui cobrar des del primer dia com a baixa per accident de treball.

L'executiu, per tal d'evitar la saturació del telèfon per resoldre emergències mèdiques i sospites del coronavirus -116-, ha habilitat el número 188 per resoldre dubtes referents a la malaltia. Quant a un possible tancament de la frontera, Govern ha assegurat que no està sobre la taula actualment i que s'està treballant entre els diferents ministeris per tal que no afecti la mobilitat dels ciutadans ni l'activitat econòmica del país.

Casos

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha donat detalls aquest matí d'alguns d'aquests casos i s'ha referit a un home de 58 anys del país que no té relació amb cap cadena de possible transmissió però que està a l'UCI amb una pneumònia greu i per això s'ha demanat la prova al virus. Hi ha un turista de Madrid de 56 anys ingressat a l'hospital amb sospita de tenir la malaltia que va arribar al Principat amb un grup de 45 persones que estan allotjades a dos hotels "sense símptomes" i segueixen les recomanacions d'observació per si presenten algun malestar. Altres dos aïllaments corresponen a una persona que ha assistit a un funeral a Igualada i a una altra, treballador d'El Cedre, que ha fet un viatge a Madrid.

El ministre de Salut ha explicat que la dona de 87 anys positiu per Covid-19 evoluciona bé a l'hospital i al centre també es troba el seu fill ingressat com sospita de coronavirus. La filla i el gendre de la pacient, que són els professors de Batxillerat de la Margineda, estan aïllats a casa i no presenten símptomes, i el ministre ha indicat que ja podien haver passat la malaltia.

L'enquesta epidemiològica per identificar els contactes amb aquesta família han portat a identificar 35 alumnes del centre educatiu que estan en observació, 5 professors del sistema andorrà i 14 professionals de la salut que van atendre la padrina i cap d'ells presenta cap símptoma. Martínez Benazet ha recordat que el tancament d'aquest centre s'ha fet per motius epidemiològics i que la resta d'escoles cessen l'activitat educativa "per evitar que els nens siguin el vector de transmissió" i el passin a les famílies i especialment als avis". El titular de Salut ha remarcat que les mesures adoptades es fan per intentar frenar l'extensió de la infecció per la Covid-19 perquè provoca "pics de malalts i es propaga molt ràpid i és el que hem d'evitar perquè generaria un col·lapse sanitari. Si tenim un pic és difícil arribar a tothom, aquí ni en lloc".

Martínez Benazet, que ha comparegut amb el titular de Finances i portaveu Eric Govern en la primera de les dues rodes de premsa que es faran cada dia, ha insistit que es tracta d'una "emergència global on es demana protegir-nos per protegir tots els ciutadans del món" i ha remarcat la necessitat de seguir les recomanacions de manera estricta de rentar-se les mans, canviar d'hàbits socials i deixar de donar la mà, fer salutacions o petons "mantenir la distància i no ser tan llatins". Hàbits entre els que ha esmentat l'assistència als funerals, que s'ha d'evitar, com deixar d'escopir "perquè és una font de transmissió" a més d'una conducta "inapropiada". Pompes Fúnebres de les Valls ha informat aquesta tarda que els serveis de vetlla queden anul·lats i es recomana fer arribar "les mostres de condol de manera telefònica o telemàtica" per evitar la propagació de la Covid-19.

DISTANCIAMENT SOCIAL

El ministre de Salut ha subratllat que tancar les escoles ha d'anar acompanyat de comportaments responsables per no mantenir reunions o trobades "s'ha d'evitar socialitzar-se" i ha assenyalat que els infants no han d'anar a parcs, especialment tancats, ni a restaurants, ni a casa d'amics, ni fer ús de gronxadors ni tobogans, ni entrar en contacte amb persones de més de 65 anys que són més fràgils i vulnerables als efectes del coronavirus, en concret si tenen patologies prèvies.

Eric Jover ha agraït que moltes famílies no hagin portat avui els infants a les escoles, tot i que encara estan obertes, i ha explicat que l'assistència a primària ha estat del 20-25% i a secundària molt reduïda, amb un 33% al Lycée i ha ressaltat que les mesures pretenen que el Covid-19 "ens afecti el menor temps possible perquè es pugui passar pàgina més ràpidament" i que l'impacte econòmic que ja hi és sigui "el màxim de suportable".

Vuit persones aïllades a l'hospital per sospita de coronavirus i tres a domicili

tracking