Pandèmia mundial

Mesures per protegir avis, infants i professionals sanitaris del coronavirus

El Govern aprova un decret que limita l'entrada als centres sociosanitaris i centres de dia, obliga el professionals de la Salut a estar localitzables i prohibeix els esdeveniments amb més d'un miler de persones

El cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durnat la roda de premsa posterior al consell de ministresSFGA/JAViladot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern ha anunciat aquesta tarda les mesures "excepcionals" que inclou un decret que s'ha aprovat avui per preservar la salut pública i contenir l'extensió del contagi del coronavirus. Xavier Espot ha remarcat que "no tenim situació de gravetat ni d'alarma perquè no hi ha transmissió comunitària del Covid-19" i les mesures adoptades vàlides per a un mes s'adapten a aquest escenari i s'adrecen principalment a protegir els col·lectius més vulnerables als efectes de la infecció, com la gent gran amb la limitació de les visites als centres sociosanitaris i centres de dia, els infants, motiu pel qual se suspenen les sortides a l'exterior, i els professionals sanitaris que haurien d'actuar en cas d'una major presència del virus. Espot ha destacat que s'ha creat un comitè de seguiment pel Covid-19 que lidera la secretària d'Estat de Salut amb presència dels de Justícia i Interior, Economia, Afers Socials, Funció Pública, Esports i el director de Mobilitat, el de Turisme i el de Sistemes Educatius, entre d'altres representants que es reunirà cada dia per analitzar l'evolució de l'epidèmia a Andorra i al voltant i adoptarà les decisions que calgui i proposarà les de major envergadura perquè les aprovi el consell de ministres, que es reunirà sempre que sigui necessari.

El decret estableix que tant el confinament com l'aïllament a domicili serà obligatori quan ho indiquin els professionals sanitaris, que han de fixar la durada que tindrà, i tot i que no es fixen mesures punitives si hi ha incompliments "la policia i les bombers poden actuar la salut pública", ha manifestat Espot. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha afegit que la persona que està en quarentena es protegeix ell i a la resta de la població i ha assenyalat que 12 persones aïllades per contacte amb l'únic cas positiu al Principat acaben el confinament aquest divendres.

Les accions aprovades per protegir la gent gran inclouen la limitació a un familiar de les visites a residències i centres de dia; no permetre l'entrada a cap persona amb símptomes respiratoris o que hagin estat a zones de risc o en contacte amb pacients amb coronavirus; apartar dels residents al personal amb febre; restringir la mobilitat dels padrins amb símptomes, que anira a habitacions individuals i bany per restringir les sortides a zones comunes; suspendre les activitats dels centres amb grups de fora i les sortides a l'exterior; limitar l'entrada a les zones de restauració als personal i els interns; i prohibir l'entrada als casals d'avis a persones amb símptomes de patologia respiratòria.

Xavier Espot ha subrallat les mesures que es fixen per garantir l'actuació dels professionals sanitaris en cas que el Covid-19 s'extengui pel país que passen per la possibilitat de mobilitzar els professionals de la salut, els de suport i els del Servei d'Atenció domiciliària tot i que estiguin de vacances. Aquest col·lectiu té l'obligació d'estar localitzable i a un màxim de 8 hores de distància del Principat i si tenen un viatge previst l'han de justificar a la feina. El Govern suspèn els congressos, seminaris i cursos per al personal sanitari que no hi poden assistir tampoc als que es facin a l'estranger. El material sanitari necessari per frenar aquesta infecció, com les mascaretes, s'ha de dispensar a les farmàcies seguint les instruccions del ministeri de Salut i "si cal es requisarà per necessitats", ha puntualitzat el cap de l'executiu i "perquè s'utilitzi de manera responsable", hi ha afegit el titular de Salut.

La protecció prevista per evitar el contagi entre els infants contempla l'anul·lació de les sortides a l'exterior i de les pràctiques dels alumnes d'FP a centres sociosanitaris i llars infantils, i no poden anar a les escoles bressols ni col·legis els infants amb febre o símptomes respiratoris. I quan es detecti la sospita a l'escola els pares "han d'anar a recollir-los d'immediat i portar-los a casa", ha especificat Espot.

Actes del Dia de la Constitució

El cap de Govern ha anunciat que com a mesura preventiva contra el que l'OMS acaba de declarar pandèmia "se suspenen els esdeveniments esportius, culturals o qualsevol tipus d'acte amb més de 1.000 persones i quan l'assistència sigui inferior els organitzadors poden decidir si convé mantenir-los però les administracions es reserven la possibilitat de suspendre'ls".

La celebració el 14 de març del Dia de la Constitució queda afectada per les mesures excepcionals perquè el Govern ha decidit no fer cap dels actes tradicionals amb els representants diplomàtics estrangers, als quals es recomana que no es desplacin al país, ni tampoc amb els andorrans que representen Andorra a l'exterior, que tampoc no s'han de desplaçar per a la recepció com d'altres anys. Espot ha recordat que l'organització de la sessió de Consell General i la posterior recepció per commemorar l'aprovació de la Carta Magna corresponen a Sindicatura, tot i que ha recalcat que considera que no s'han de suspendre perquè "no és un acte amb més de mil persones i no hi haurà assistents provinents de llocs de risc", que ha recalcat que en aquest moment són uns països i aniran canviant.

Els viatges i desplaçaments a l'estranger dels membres del Govern i del personal de l'Administració també queden anul·lats i si es fan per motius personals s'han de comunicar als superiors i el decret preveu a més dotar del material necessari als treballadors públics per protegir-se de possibles contagis del Covid-19 i identificar els funcionaris que puguin ser més vulnerables per patir algunes patologies per adoptar-ne mesures.

Espot ha comentat que les recomanacions que s'adopten per la crisi del coronavirus "entenem que s'haurien de fer extensives al sector privat" i ha ressaltat que sap que està afectant el teixit econòmic del Principat i que des de fa dues setmanes "la situació al sector turístic i comercial no està per tirar coets i farem el que sigui possible per reduir-ne l'impacte i en el que puguem col·laborar ho farem", i ha indicat que demà hi ha una reunió del ministre d'Economia amb els actors econòmics.

tracking