Efectes del temporal

Espot demana revisar els protocols de nevada

Govern preveu que en els pròxims dies es faci una altra reunió tècnica amb l'objectiu d'implementar mesures de millora per a pròximes situacions

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, s'ha reunit aquest matí amb el diferents ministeris i departaments que es coordinen quan es produeix una situació meteorològica excepcional com la viscuda ahir per la borrasca Gloria per demanar una revisió i un anàlisi "dels protocols que s'activen en temporals de neu i actualizar-los", segons ha informat Govern en un comunicat.

Una nova reunió tècnica està prevista per als próxims dies per "revisar les actuacions vigents i implementar mesures de millora per a pròximes situacions similars".

El temporal, que ja fa tres dies que va arribar a Catalunya, va sorprendre ahir el Principat i el caos es va apropiar d’Andorra. La neu es va acumular a la carretera i la calçada es convertia en una pista de patinatge, les retencions es generalitzaven a tot el país i el temps dels desplaçaments es multiplicava per quatre. En definitiva, el temporal que va arribar a quarts de cinc de la matinada va col·lapsar un país de neu per una falta de previsió i una descoordinació entre els diferents efectius. Així ho va admetre Jaume Bonell des del departament de Mobilitat: “La previsió contemplava nevades a partir de mig matí, no ens hem pogut anticipar.” Bonell va indicar que el dispositiu no es va activar fins a les sis, quan 11 patrulles de Policia van passar a l’acció per controlar els cotxes que no anessin equipats i van començar a circular les 40 màquines llevaneu. Però, amb el trànsit, la tasca es va complicar. D’altra banda, el titular de la cartera d’Interior, Josep Maria Rossell, a la roda de premsa posterior al consell de ministres, va admetre l’existència d’una manca de coordinació entre els efectius de la policia i els del COEX –va parlar d’alguna “petita errada”–, fet que va contribuir al col·lapse total de la xarxa viària que es va produir ahir al matí. Una descoordinació, va assegurar, que va comportar que la Taula de Mobilitat fes una anàlisi interna per estudiar les errades comeses i “treure’n consideracions positives de cara al futur”. Per la seva part, el portaveu del Govern, Eric Jover, va intentar justificar el caos circulatori en les errades de la previsió meteorològica, no només en l’horari de la nevada sinó també amb les cotes. Tot i això, des del servei de meteorologia van afirmar al Diari que les nevades estaven previstes a la matinada i a qualsevol cota.

Neu primavera al gener

“És una neu que tampoc no esperàvem: molt primavera, molt humida i molt poc pròpia del mes de gener. Aquesta neu amb el pas del trànsit s’ha compactat i s’ha convertit en pistes de gel intransitables amb rodes de contacte i inclús cadenes”, exposava Bonell. També va detallar que a Encamp i a la Massana es va haver de tallar el trànsit a primera hora del matí per llençar sal i netejar, fet que va causar més retencions­­. Tot i l’estat de les carreteres, la Policia no va registrar cap accident de trànsit però els Bombers van haver de fer diverses sortides perquè el pes de la neu humida va fer caure branques i arbres sencers a zones com la Comella, Engolasters, Ordino, Juberri o la Fontaneda. Aquesta va ser també la causa dels talls de llum i de la caiguda del sostre de llum de Nadal de la plaça del Poble de la capital, que va fer cedir tres fanals. Per la seva banda, Caldea no va poder obrir el termolúdic fins a les 12 hores per problemes tècnics. Quant al transport públic, les línies es van veure afectades per un col·lapse circulatori i molts busos estaven plens, cosa que va provocar que els usuaris haguessin d’esperar encara més. Com a recomanacions­­, des de Protecció Civil, Cristian Pons va alertar que el risc d’allaus és de quatre sobre cinc i va demanar “que els esquiadors de muntanya siguin prudents i limitin les sortides”. Així doncs, ahir a la nit es va tallar la carretera d’accés a Arcalís, a Sorteny i a la coma de Ransol per tal de fer-hi purgues i que avui es pogués obrir amb normalitat. Per la seva part, s’ha suspès l’esquí escolar i es mantindrà el reforç al transport escolar per intentar mantenir la normalitat. També es recomana que la població utilitzi el transport públic per evitar retencions encara que per avui només es prevegin pluges i els trams on es necessitaven cadenes al tancament de l’edició eren Pal, Soldeu i Ransol.

CONTROLS POLICIALS A LA SEU D'URGELL PELS EQUIPAMENTS

Gloria també va arribar amb força a la Seu d’Urgell, on va deixar aproximadament mig pam de neu i va ser necessària l’activació de diversos dispositius per garantir la circulació i la seguretat a les carreteres. Així, els Mossos d’Esquadra van haver de tallar temporalment la C-14 a l’entrada de la població catalana perquè les màquines llevaneu poguessin dur a terme la seva feina i també per verificar si els vehicles que es dirigien cap a la frontera portaven els equipaments especials necessaris. Així, un dels busos de Directbus es va veure afectat per aquesta tallada i va patir un retard puntual en un dels serveis entre Barcelona i el Principat. D’altra banda, l’acumulació de neu humida va provocar la caiguda de diverses branques d’arbres de la capital alt urgellenca.

Descontrol

Descontrol

Descontrol

Descontrol

tracking